lördag 29 maj 2010

Villakvarteret i hönshuset....

Nu har tredje hönan lagt sig att ruva på ägg och ytterligare en kompostgallerbur har ställts i ordning i hönshuset. Det börjar likna ett villakvarter med redena som små villor och burarna som staket runt de minimala trädgårdarna.

En bur till får plats i hönshuset men sen är det stopp. Tur att det är sommar så de övriga mestadels är ute, för det börjar bli lite trångt :-)

Men i början av maj så trodde jag inte någon höna skulle lägga sig på ägg....då väntade och väntade jag på att någon skulle bli sugen på att ruva....

För någon dag sedan lade sig även Börta Bengtsson på ägg i ett överfullt rede, och hamnade i den tredje kompostgallerburen. Jag lyckades peta ut de fyra plastäggen, innan jag ställde redet på plats i buren, men även förutom de äggen så är det väl många ägg kvar i redet. Men Börta verkar kunna täcka dem alla...plattare än någon annan höna ;-)

Hon är ju dessutom en van hönsmamma som har ruvat fram tre kullar under sin tid i hönshuset. En mycket duktigt hönsmamma som tar väl hand om sina kycklingar. Så med Börta kommer kycklingarna få en bra start på livet.

Börta brydde sig heller inte ett dugg om att hamna i en kompostgallerbur...hon har som sagt varit med förr. Agda och Yngvild som skall bli hönsmamma för första gången tyckte det först var lite obehagligt men efter att försökt komma igenom gallret i en kvart så gav de upp och lade sig på äggen igen. Sen har de också accepterat livet som burhöns...

I det andra redet ligger Yngvild på ägg sedan 12-13 maj och nån gång i slutet av nästa vecka skall hon förhoppningsvis ha fullt upp med att ta hand om sina kycklingar.

I första kompostgallerburen ligger den röda hönan Agda på ägg sedan 11 maj och hennes kycklingar kommer förhoppningsvis ut ur sina ägg under tisdag, onsdag nästa vecka. Det skall bli spännande och se hur många kycklingar hon får :-)

Så här ser Yngvild ut när hon inte ligger på ägg. Hon kom till hönshuset som en halvvuxen höna september 2008. Detta blir hennes första kull.

Här är Agda tillsammans med Silvia. Och även Agda kommer att få sin första kull om en vecka.

Här är Agda som en röd liten dunboll tillsammans med sina bröder Peter och Bengt och deras hönsmamma Ulrika. De kläcktes i april förra våren. Tupparna och Agda lever och frodas i hönshuset, men Ulrika dog tyvärr i hönsförlamning i höstas.

När Börta Bengtsson sitter på pinnen ser hon ut så här. Här syns hon tillsammans med de ljusa hönorna Öt och Tut. Till skillnad mot Börta så har varken Öt eller Tut varit intresserad av att lägga sig på ägg. Börta och Öt kom som halvvuxna hönor till hönshuset i februari 2008 och Tut är hönshuset första kyckling och kläcktes juli 200.

En närmare presentation av alla höns och tuppar som lever sina liv i hönshuset hittar du här....

Här kan du läsa varför vi sätter de ruvande hönorna i burar...

3 kommentarer:

 1. Så fina! Hoppas vi får se kycklingarna sen :-) Jag tycker att de bor riktigt flott!

  SvaraRadera
 2. Jag kan lova att det kommer bilder på kycklingarna när de har tagit sig ur skalen :)

  SvaraRadera
 3. kompostgaller var oerhört smart.
  Jag har spikat in varenda hörna i mitt hus blir lite småjobbigt men ska börja använda galler jag med.
  Väntar med spänning på dina kycklingar..
  Fin fina bilder..=))))
  mvh
  Majsan

  SvaraRadera