Hönshuset

Här hittar du allt som jag har bloggat om vad som händer i hönshuset och här nedan finns en presentation av alla tuppar, hönor och kycklingar som bor i vårt hönshus.

Hönsen är alla av rasen Hedemora, en av våra svenska lantraser - en lugn och härdig ras. Våra hönor är alla små personligheter och de är lätta att skilja åt då de är olikfärgade. De skiljer sig även lite åt i storlek. Längre ner på denna sida hittar du en kort presentation av dem flesta.

Tillökning i hönshuset under 2011
6-5 februri: Röda Ulla har fått fem dunbollar, tre svarta och två gula. En av de gula kycklingarna har svarta sträck på ryggen. Här hittar du filmsnuttar och inlägg om Röda Ulla och hennes kycklingar:
Röda Ullas dunbollar - inlägg
Röda Ulla som hönsmamma - filmsnutt
Fem dunisar - inlägg
De växer fort - två filmsnuttar

3 april: Ann-Bertil har ruvat fram 4 kycklingar - en gul. två svarta och en grå.
10-11 maj: Hulda har fått smått, totalt nio kycklingar. Tyvärr fastnade den ena kycklingen och blev nedkyld och dog och en var vanskapt. Av de som överlevde de första dagarna var två kycklingar rödaktiga, en svart, en grå och tre gula.

3 juni: Yngvild har ruvat fram fem gula kycklingar och två svarta kycklngar, samt har adopterat tre kycklngar av Börta Bengtsson.
4-5 juni: Börta Bengtsson har ruvat fram fem kycklingar men det var bara de två första som hon ville kännas vid. De tre efterkommande fick Yngvild ta hand om.

Tillökning i hönshuset under 2010
18 augusti: Agda har ruvat fram sin andra kull med kycklingar under denna sommar. Hon fick tre dunbollar....
17-18 juni: Börta Bengtsson har fått en stor kull att ta hand om. Hon har fyra svarta, en helt gul, fyra gula med svarta inslag, två rödbeige med svart ål. Alla lika söta...förståss  :-)

3-5 juni: Yngvild har ruvat fram 5 kycklingar, men det höll på att sluta med bara tre dunbollar.


1 juni 2010: Agda har ruvat fram 5 kycklingar - två gula och en svart
Hönshusets hönor
Börta Bengtsson är en svart höna med grå krage. Hon en riktig hönsmamma som har ruvat fram flest kycklingar i hönshuset. Hon kom till hönshuset i februari 2008 tillsammans med Öt. Hon är lugn och stabil och tar mycket väl hand om sina kycklingar. Den senaste, Ann-Bertil, ruvade hon fram i december. Hon har även ruvat fram Lisa-Flisa, Paula och Anna-Lena. Det har även blivit några tuppar som nu alla har hamnat på tallriken.

Lisa-Flisa är ännu en sandfärgad höna. Hon ruvades fram av Börta Bengtsson i september 2008. Lisa-Flisa är en höna som inte gör så mycket väsen av sig utan följer med de övriga hönorna i flocken. Men är till skillnad på Berit och Öt är hon gärna ute i hönsgården och sprätter runt efter kryp och annat ätbart.


Yngvild - en grå höna som brukar vara mycket populär hos tupparna. Håller sig helst ute och far runt med Hysterix och "utehönorna". Hon flyttade till hönshuset september 2008.


Agda är röd och fin och mycket populär hos Hysterix. Hon är framruvad i hönshuset i samma kull som tupparna Bengt och Peter som hon gärna tyr sig till. Hon kläcktes i april 2009.
Den 1 juni fick Agda fem kycklingar att ta hand om...


Stina den Stora är den fjärde sandfärgade hönan i hönshuset. En höna som det är fart i och som håller sig framme när det vankas godsaker. Stina den Stora håller sig gärna i närheten av Hysterix. Hon kläcktes i hönshuset juni 2009.


Paula är en svart höna med röd halskrage. Hon ruvades fram av Börta Bengtsson i juli 2009 och är "syster" med den vita hönan Anna-Lena. Paula är för tillfället hönshuset mest uppvaktade höna, vilket syns på att hon är "flintis" och saknar fjädrar på ryggen. Det kostar på att vara populär hos tupparna....


Anna-Lena är hönshusets enda helt vita höna. Hon är "syster" med Paula och ruvades fram av Börta Bengtsson i juli 2009. Hon håller sig gärna med "utehönorna" i närheten av Hysterix.


Silvia är en ljust grå höna. Nyfiken och social är hon gärna tillsammans med gänget som brukar hänga i utegården. Hon kläcktes i september 2009 av en höna som tyvärr inte längre finns kvar.


Ann-Bertil är en höna som ännu inte är fullt utvuxen, framruvad av Börta Bengtsson i december 2009. Hon är vit/sandfärgad med silvergrått i stjärtfjädrarna. Hon är hönshusets försiktigaste hönan som håller sig helst tillsammans med sin "mamma" Börta, trots att hon är stor nog att vara "avvand"...beror kanske på att hon inte har några syskon som hon kan bilda en liten flock med.

Under sommaren 2010 utökades flocken med hönorna Bregott, Gudrun, Nyberit, Mona; Sigrid, Röda Ulla, Hulda, Hilda och Erika.

Hönshuset tuppar
I hönshuset finns det flera tuppar som kommer riktigt bra överens, så länge rangordningen är spikat. Rangordningen är mycket viktig och just nu är det Bengt som är högsta tuppen följt av Brynold, Siste Mohikanen och Lennart. I hönshuset finns även ett gäng ungtuppar, där rangordningen inte är lika tydlig ännu eller ens så viktig.

Bengt kläcktes tillsammans med Agda sommaren 2009. Bengt gillar att sitta på högsta pinnen och gala. Är sedan hans konkurenter Hysterix och Rickard har blivit nackade högsta tuppen i hönsgården. Han tar väl hand om sina hönor och vaktar noggrant på hönshusets övriga tuppar så att de inte får tillfällen att uppvakta hönorna....
Brynolf ruvades fram av Yngvild under sommaren 2010 och har gjort kometkarriär i hönshuset och är numera näst högste tuppen efter Bengt.
Siste Mohikanen kläcktes förra sommaren, framruvad av Börta Bengtson.
Lennart är "bror" till Siste Mohikanen och kläcktes liksom honom förra sommaren i en kull framruvad av Börta Bentsson.