lördag 29 maj 2010

Hembakt är bäst :-)

Tredagarsprojektet brödbak är avslutat och avnjutet. Det blev gott, gott och plastpåsebröden, som finns att köpa på våra stora livsmedelsaffärer, kan inte konkurrera på några vis. Och då är det inte för att jag vill skryta över mina bedrifter i brödbakning. utan snarare för att jag är mer än förundrad över att de stora bagerierna "lyckas" göra så smaklösa och intetsägande matbröd.

Och inte blir man lyckligare av att läsa innehållsdeklarationerna på köpebröd....i vilket fall som helst blir jag bara mer än övertygad om att bröd skall vara hembakt...punkt!!

Surdeg
Det är roligt att baka med surdeg och det är inte så kinkigt som att baka med jäst. Ett surdegsbak kan få ta sin tid och det är inte heller lika viktigt att vätskan skall hålla en viss temperatur.

Denna gång tog det som sagt närmare tre dagar från det jag väckte liv i surdegarna på torsdagskväll tills jag fick smaka på ett färdigtgräddat bröd idag. Igår blandade jag till de två degarna, en vete- och en rågsurdeg, som jag knådade i min hushållsassistent och som sen fick jäsa närmare en halv dag. Igår kväll formade jag degen till tre limpor och ställde in dem i kylen för att långsamt jäsas. Men ena halvan av vetesurdegen kavlade jag ut till knäckebröd som jag gräddade på stört i går kväll. I morse åkte de färdigjästa limporna in i ungen i en trekvart och till förmiddagsfikat så var det dags att smaka på det.

Det blev kaffe och med rabarberkräm från gårdagens kok som marmelad till brödet....och så några skivor ekologisk ädelost. Gott, gott.... :-)

Tidigare har jag skrivit om...
...mjöl från Västergötarna - som har gott ekologiskt mjöl..
...hushållsassistenten och bakbordet - som är så underbara hjälpmedel när man bakar...
...och att det finns för mycket E-nummer i köpebröd...

4 kommentarer:

 1. De ser jättegoda ut! Vi förundras alltid över bröden i Sverige när vi storhandlar där, de innehåller så mycket socker!! Jag mailade Fazer och frågade, varför samma bröd i Sverige har tre gånger mer socker än samma bröd i Finland, och fick svaret att den svenska marknaden vill ha det så!? Mysko... Det enda bröd vi köper i Sverige är grova hamburgerbröd, de finns inte här :-/

  SvaraRadera
 2. Tycker inte heller om allt socker....eller alla konstiga tillsatser de sätter till i brödet. Sen får tydligen inte "fabriksgjort" bröd jäsa specielt länge...istället blåser de in luft i degen för att det skall bli luftigt! Går snabbare så...!!

  SvaraRadera
 3. Jag har det så bra att det är min man som står för brödbakandet. Vi har nog inte köpt bröd på minst ett år. Köpebröd är dyra och smakar illa. Skulle ha svårt att gå tillbaka till det. Får se till att behålla mannen.

  SvaraRadera
 4. HolzDesign: Nä nu kommer det vara svårt att gå tillbaks till köpebröd.

  För några veckor sedan hade vi huset fullt av vänner och jag hade inte hunnit baka så mkt bröd som jag hade tänkt....så till ICA för att köpa lite extra bröd. Höll på att bli galen...allt bröd innehåller en massa skit som inte borde finnas med....

  SvaraRadera