tisdag 26 juli 2011

Krusbärsmarmelad....himla gott och enkelt!


I helgen var det stora sylt-och-saftkokar-helgen. Eller snarare en topp i syltkokandet på en sommar som har gått i sylt- och saftkokets tecken. Helgens häng vid spisen har resulterat i svartvinbärsmarmelad och -saft, krusbärsmarmelad och något som jag med spänning ser fram emot att smaka om några veckor - kryddiga körsbär.

Jag tycker jag har fått väldans rutin på bärkoken och det känns otroligt bra att se hur antalet burkar växer i källarskafferiet. Vetskapen om att den tid jag lägger ner verkligen ger resultat är synnerligen tillfredsställande. Att det blir något konkret som vi har glädje och nytta av länge....och inte minst för att det blir så gott....mycket godare än det som köps i affären.

Det är inte utan att jag undrar över hur de lyckas få maten att bli så tråkig och intetsägande. För det är ju trots allt inte några märkvärdigheter att koka ihop en marmelad...tvärtom. Få moment och få ingredienser...det mesta arbetet ligger ju i att plocka och rensa bären samt att göra rent burkarna. Själva koket är ju både snabbt och enkelt avklarat.


Sylten eller marmeladen vi köper i affären smakar inte dåligt, bara mycket blekare och fattigare i smaken...helt enkelt tråkigare. Smakmässigt slår det hemkokta det köpta med hästlängder. Varför kan man ju fråga sig.

För de borde ju vara proffs på smakupplevelser...inte jag som kokar krusbärsmarmelad för första gången i mitt liv. Men så var det där med lönsamhet....det är väl där skon klämmer....jag har väl helt enkelt olönsamt mycket krusbär i min marmelad.


Recept på krusbärsmarmelad
Här är recepten på krusbärsmarmeladen som jag i stort följde. Jag kan försäkra att krusbärsmarmeladen blev helt otroligt god och passar helt underbart bra ihop med en krämig ädelost. Marmeladen är både söt och syrlig på samma gång,....så mycket smak...


1½ liter (ca 1 kg) knappt mogna krusbär
lite vatten
1 citron, saften
9 dl ( ca 750 g) socker/kg fruktmassa
 • Snoppa och skölj bären.
 • Koka upp bären tillsammans med vatten och citron. Låt sjuda under lock i ca 10 minuter.
 • Rör ner scokret och koka vidare under omrörning. Skumma då och då.
 • Koka under omrörning i ca 45 minuter eller tills bärmassan har fått marmeladkonsistens. Gör ev syltprov på kall tallrik.
 • Häll upp marmeladen på steriliserade burkar. Skruva på locken omedelbart.

Recepten på övrig sylt och saft kommer i senare inlägg....hade jag tänkt  :)

12 kommentarer:

 1. Åh, jag tror inte jag ätit krusbär sedan jag var liten. Nostalgiska känslor kom över en stund :-)

  SvaraRadera
 2. Tack för receptet! Precis vad jag behövde, märkte att krusbären nästan hunnit bli övermogna på buskarna utan att jag märkt det.

  SvaraRadera
 3. Begynnande foglossning gör det svårt att rensa i landet. När plutten sover sätter jag mig nog på en pall och plockar krusbärsbuskarna. Provar ditt recept :-)

  SvaraRadera
 4. Krusbärsmarmelad är barndomsminne för mig. Vi flyttade från den jättestora krusbärsbusken när jag var fem, men hade burkar kvar i kylskåpet i flera år.

  //Karin

  SvaraRadera
 5. Hej fru Purjo;) Hittade hit från hönsmammans blogg och här kommer jag att titta in mycket=)Även vi har hedemorahöns så det är extra kul. Du hamnar på min lista över favoritbloggar.

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 6. Hej jag brukar läsadin blogg för jag har också höns och tycker att de är så roliga. Kram

  SvaraRadera
 7. Visst är krusbärsmarmelad sommar...inser det nu :-)

  Jenny: Varmt välkommen till bloggen. Visst är hedemorahöns synnerligen charmiga djur.

  Anomyn: Höns är verkligen helt underbara djur. Jag är helt betagen i dem...

  SvaraRadera
 8. Tack för inspirationen! Har provat ditt recept; fantastiskt gott! Hur är hållbarheten när du inte använder natriumbensoat?
  Jag har 4 st Skånska blommehöns och två tuppar ( snart bara en...) Så roligt med höns och gott med färska "hemmaägg". Funderar på att skaffa några Hedemorahöns också, de ruvar ju tydligen gärna, det gör inte våra....
  Jättekul att följa din blogg! Tack!

  SvaraRadera
 9. Jag använder aldrig natrimbensoat när jag kokar sylt eller marmelad. Det fungerar alldeles utmärkt eftersom sockret fungerar konserverande. Vill man ha extra lång hållbarhet är det bara att stoppa burkarna i frysen när de har svalnat helt. Jag har aldrig varit med om att någon burk har spruckit!

  SvaraRadera
 10. Oj, visst ja! Jag glömde säga att jag häller sylten/marmeladen direkt från spisen i upphettade burkar. Det är viktigt att lämna någon centimeter luft upp till locket. Allteftersom sylten svalnar hörs de bekräftande klicken i locken, då sylten blir fint vacuumförpackad... :)

  SvaraRadera
 11. It's very easy to find out any matter on web as compared to textbooks, as I found this piece of writing at this web page.

  Here is my homepage - payday loans

  SvaraRadera