söndag 20 juni 2010

Svåra beslut...


Fem tuppar är för många för de hönor vi har, i synnerhet som tre av hönorna är utom räckhåll då de är inburade tillsammans med sina kycklingar. Att vi har valt att ha så många tuppar är för att minimera risken för inavel, men med fem tuppar skulle vi behöva ha minst 20 hönor eller helst ännu fler. Förhoppningsvis får vi fler hönor nu, men innan kycklingarna är stora nog för att vara intressanta för tupparna så är det vinter igen.

Nu har de mest populära hönorna det inte lätt, stackar lilla Pauline har knappt några fjädrar kvar på ryggen och hon börjar bli flintskallig och även gamla Berit ser tuffsig ut. De tupparna som står lägst i rankingen måste tjuva sig till stunder med hönorna, vilket inte är så snällt mot hönorna. Detta har lett till att hönorna inte gärna hoppar ner från pinnarna. För sitter de kvar på pinnen är skyddade från allt för intensiv uppvaktning från tupparna. Och så skall det inte vara....

Så idag fick tuppen Mattias lämna jordelivet för att hamna i hönshimlen, om det nu finns någon sådan. I vanliga fall hamnar övertaliga tuppar i grytan, men Mattias hann bli för mycket familjemedlem så det går inte att äta upp honom. Så han blev begravd nere i slänten bakom ladugården.

6 kommentarer:

 1. Vissa saker här i livet är obegripliga. En av dem är varför folk måste bli dementa och sjuka som gamla innan de slutligen dör. En annan är varför det föds lika många tuppar som hönor när det inte fungerar med lika många av varje i ett hönssamhälle.

  SvaraRadera
 2. Hade en gång, som barn till låns en anka, Paul Anka, över sommaren som följde mig vart jag än gick.
  Gick i tron att jag skulle få honom igen följande sommar.Tills en farbror till mig kläcker ur sig: "Han va nog lite seg den där gamla Paul Anka..." Hade nog mycket svårt att smälta att någon kunnat äta upp min kompis.

  SvaraRadera
 3. Vad sorgligt. Jag önskar att jag hade möjlighet att ha höns själv även om det är jobbigt att behöva fatta sådana beslut som ni fick göra.

  SvaraRadera
 4. mowe: min lilla anka heter Paul..=))

  Hej fröken.Hur mår dom andra tupparna nu??
  Såg att dt har börjat med jackan ska bli kul att se den färdig.
  Ska sätta mej idag och sy lite varma armvärmare till mormor..
  Jag har äntligen fått en kyckling från gammelhönorna nu jag är så lycklig..
  mvh
  Majsan

  SvaraRadera
 5. Annika: Visst är det märkligt att hälften är tuppar!?!?! I och för sig tycker vi det är bra då vi inte bara vill ha ägg utan även kött från hönsen.

  MoWe: Nä fy vad hemskt att få reda på att ens kompis har blivit mat :/

  Tant Grön: Hönsen är underbara...jag kunde inte föreställa mig att höns kan ge så mkt innan jag lärde känna våra höns. De är alla sådana personligheter :)
  Att nacka tuppar är inge roligt men med tanke hur de beter sig mot hönorna så "underlättade" det ett sådant besllut...

  Majsan: De övriga tupparna tycker nog det bara är bra att konkurrenten om hönorna minskade ;-)

  Grattis till din lilla kyckling...hoppas den blir väl ompysslad av hönsmor :-)

  SvaraRadera