Köket

Om du klickar på rubrikerna här nedan kommer du till blogginläggen däe jag skrev om respektive recept.

Här nedan hittar du recept på:
Inlagda rödbetor
Hemlagad rödkål
Ugnspannkakshjärtan
Nässelsoppa
Ugnspannkaka med nässlor
Lördagskaka
Herman
Kokostoppar
Två sorters knäckebröd och två limpor

Att göra inlagda rödbetor är väldans enkelt och det blir väldans gott. Och det går förhållandevis fort att göra.
1 kg skalade rödbetor (ca 1,3 kg oskalade)
Lag
1½ dl ättiksprit (12 %)
160 g socker
5 dl vatten
6 hela kryddnejlikor
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
pepparot

Tvätta rödbetorna utan att skala dem och eller skada rotspetsen. Behåll gärna även några cm av blasten. Koka rödbetorna mjuka - ca 30 -50 min. Prova med en sticka.

Spola rödbetorna i kallt vatten och dra bort skalet. Det går mycket lätt att få av skalen under rinnande vatten.
Koka upp ättiksprit, socker och vatten med kryddorna. Skiva rödbetorna (eller behåll dem hela) och lägg dem i steriliserade burkar och häll över lagen. Sätt genast på locken och låt burkarna med de inlagda rödbetorna svalna.

Låt rödbetorna stå i ca en månad innan du börjar äta av rödbetorna.....mums :-)

Rödkål
ca 1½ kg rödkål
2 äpplen
1 msk socker
5 msk vinbärsgelé
2 msk rödvinsgelé
2 kryddnejlikor
4 msk smält smör
3 dl buljong
ca 2 dl rödvin
Skär rödkålen i bitar lägg den i en tjockbottnad gryta tillsammans med övriga ingredienser (vänta med vinet). Koka sakta under lock i ca en timme. Rör om då och då. Mot slutet smaka av med rödvin och sjud en stund utan lock.

Om rödkålen inte skall serveras med en gång så kan man vänta med vinet till serveringstillfället, då kålen värms tillsammans med vinet.

Sätt ugnen på 175 grader.Rör ihop 1,5 dl vetemjöl med 3 ägg, 1d Herman, lite salt och 2 dl mjölk.
Häll smeten i smorda formar, helst hjärtformade :-)
In i ugnen tills de fått fin färg. Pannkakorna kommer att sjunka ihop lite när de kommer ut ur ugnen men de är goda ändå...söta både i smak och form.

Och undrar du vad Herman är för något så hittar du mer information här....

I nässelsoppan hade jag förutom nässlor även riven palsternacka, svartpeppar, salt och lite dijonsenap. Jag fräste först den rivna palsternackan i smör och efter några minuter hällde jag i nässlorna. Efter ytterligare några minuter spädde jag med lite vatten samt hällde i kryddorna. När palsternacka och nässlor kokats mjuka mixade jag soppan och redde av med mjölk och mjöl. Soppan fick koka ytterligare några minuter innan den serverades med två kokta ägg. Gott, gott....

ca 1 liter nyplockade nässelskott, grovt klippta
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 små ägg
1 tsk salt
olja till formen
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman mjöl och mjölk, tillsätt ägg och salt. Vispa till en slät smet och rör sen ner nässlorna. Ner med smeten i den inoljade formen och in i ugnen i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på ca 180 grader. Smält 125 g smör i en kastrull.
Blanda 4 dl vetemjöl med ca 1,5 dl havregryn, ca 1,5 dl kokos, 1 msk bakpulver, 1,5 dl socker och yttepytte vanilj i en bytta. Rör ner 1-1,5 del bär (jag tog sommarens svarta vinbär)
I en annan bunke vispar du 3 ägg till ett gult skum, häller i 2,5 dl mjölk och tillsätter det smälta smöret. Jag tillsatte även ca 1,5 dl av min Herman men kan helt uteslutas om man inte har någon.
Sen rör man ner mjöl och bärblandningen i äggblandningen och häller upp i en oljad sockerkaksform eller i muffinsformar. Det blir gott vilket som :-)
In i ugnen i ca 30 minuter.

Herman är en surdeg för kaka och består av mjöl, mjölk och socker. Den kallas också vänskapskaka då tanken är att man skall, förutom att baka kaka på den, även dela med sig av surdegen till sina vänner.

Om du vill starta en egen Herman (om du inte känner någon som vill dela med sig) skall du blanda 2 dl mjöl, 2 dl mjölk och 2,5 dl socker och låta den stå i två dagar. Har dock inte provat att starta en Herman själv så jag vet inte hur väl det funkar. Men efter två dagar skall man i alla fall börja syselsätta sin Herman, dvs röra om i den ett par gånger per dag och mata honom ungefär var fjärde dag med lika mycket mjöl, mjölk och socker som i startreceptet. Jag brukar halvera mängden för att inte få för mycket av Herman.

Herman får gärna stå lite varmt och han skall ha fri tillgång till luft så jag har min i en glasbunke och lägger en handduk över, för att hålla damm och flugor borta. Herman skall inte förvaras i kylen för då dör han, sägs det.….

Jag använder min Herman till lite av varje så som att baka kokostoppar och sockerkaka på honom. Receptet som jag fick med när jag fick min Herman lyder som följande:

Tag ca 2 dl av din Herman och blanda i följande:
1,5 dl matolja
3 ägg
3 tsk bakpulver
100 g hackade nötter
2 rivna äpplen
2,5 dl socker
3 – 3,5 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk kanel
ev 100 g hackad choklad

Blanda allt och grädda i en stor from (26-28 cm i diameter) på 170 grader i ca 45 minuter. Det blir garanterat gott och mycket, mycket mättsamt!!

Jag testade att göra kokostoppar med att blanda i lite av min Hermansmet och det blev riktigt bra. Jag skall göra om kokosbaket och då skall jag vara lite mer noggran med mått och tiderna och lägga ut det här. Och även förklara vem Herman är! Så länge får ni hålla tillgodo med mitt försök den 18 april  :-)
Jag tog 1,5 dl av Hermansmeten och blandade det med knappt 130 gram kokos (det var allt kokos jag hade hemma), knäckte i 3 små ägg, värpta av våra fina Hedemorahöns, och så yttepyttelite ekologisk vanilj. Rörde om och klickade ut på en plåt. Efter ca 10 minuter i ugnen (glömde att kolla klockan) i 175 grader var de fint gyllenbruna.


Väcka liv i surdegarna
Till bröden använde jag dels en vetesurdeg och dels en rågsurdeg med mjöl från Wästgötarna. Dagen innan jag skulle baka plockade jag fram mina två surdegar ur kylen och matade dem med 3 dl vatten samt 3 dl fullkornsråg till rågsurdegen och ca 4 dl vetemjöl till vetesurdegen och ställde burkarna varmt vid spisen med en handduk över sig. Har du ingen färdig surdeg hittar du recept på hur du startar en surdeg i bland annat Martin Johanssons bok Surdegsbröd eller i Jan Hedhs bok Bröd.

Vetedegen
På bakdagen så hällde jag ner vetesurdegen i min hushållsassist och tillsatte 5 dl vatten, ca 1 msk brödkryddor (färdig blandning), ca 2 msk honung, ca 1,5 dl krossat linfrö, ca 2 dl skrädmjöl (mjöl av havre) samt så mycket vetemjöl (speltmjöl) som det behövdes för att få en bra och hyfsat klibbfri deg. Tyvärr är jag dålig på att mäta utan jag brukar höfta och kolla på degen hur mycket mjöl som behöver tillsättas. Tillsatte 1 msk salt efter det att degen bearbetats i några minuter. Och efter att degen knådats ytterligare i några minuter så hällde jag över degen i en inoljad bunke för att jäsa.

Rågdegen
Nu var det rågsurdegens tur att hamna i hushållsassistentens bunke. Hällde i 5 dl vatten, ca 1 msk brödkryddor, ca 1 dl krossat linfrö, ca 1,5 dl bovetekross, sen tillsatte jag ungefär lika delar av fullkorns råg, fulkornsspelt och rågsikt tills jag fick en lagom klibbfri deg. Även denna gång hällde jag i 1 msk salt efter några minuters knådande i assistenten och därefter körde jag i ytterligare i ca 5 minuter.

Utbakning
När degarna jäst till dubbel storlek, vilket tog 2-3 timmar, så började jag med själva utbakningen av knäckebröden. Ugnen satte jag på 200 grader innan jag började jobbet med att kavla ut degen tunt, tunt och krusade dem fint med kruskaveln och naggade dem med gaffeln. De gräddades ca 10-15 minuter tills de fick fin färg och lades sen på galler för att kallna. Till en början är knäcket synnerligen oknaprigt men när de har legat några timmar på gallret är de mer knäckebrödslika i konsistensen.

Det blev även två limpor
Jag använde drygt hälften av degarna till knäckebröd och den andra delen formade jag till limpor, en av var deg, och la dem i varsin brödform och ställde in dem att jäsa i kylen över natten. På morgonen, dagen efter, gräddade jag dem i 200 grader. För att veta när de var färdiggräddade använde jag en digital mattermometer som jag satte på 94 grader och stack in den ena limpan innan jag ställde in den i ugnen.