söndag 12 december 2010

Recept på hemlagad rödkål


Julpysslandet fortsätter och mor och jag syr fler hjärtan till julgranen. Idag var det julens lite mer traditionella färger - rött, grönt och vitt - som angav tonen på mitt broderi. Bild kommer när hjärtat är klart. Nu har jag lag mitt handarbetande åt sidan för ett mer matigare julpyssel.

Jag har kokat rödkål som skall serveras på julbordet den 24:e. Hemlagad rödkål på egenodlad kål. Sånt gör mig glad och lycklig....minst sagt :-)

Rödkålen varierade minst sagt i färg. De flesta vara rödkålsröda, men ett huvud var mest grönt med röd ådring och ett litet huvud var nästan svart.

Synd bara att det inte blev några vinteräpplen sparade i år, utan det var till att köpa äpplen till rödkålskoket, trots att äppelträden dignade av äpplen i höstas. Men rönnbärsmalen var väldigt flitig i år och lämnade inga fina äpplen efter sig för vinterförvaring.

Rödkålshuvuden skottade jag fram ur en snödriva förra helgen. Läs  här om mina "vinteräventyr" i grönsakslandet.... :-)

Recept på rödkål
ca 1½ kg rödkål
2 äpplen
1 msk socker
5 msk vinbärsgelé
2 msk rödvinsgelé
2 kryddnejlikor
4 msk smält smör
3 dl buljong
ca 2 dl rödvin

Allt är ekologiskt eller hemodlat.

Finfint rödkålsmönster...!

Skär rödkålen i bitar lägg den i en tjockbottnad gryta tillsammans med övriga ingredienser (vänta med vinet). Koka sakta under lock i ca en timme. Rör om då och då. Mot slutet smaka av med rödvin och sjud en stund utan lock.

Strimlad rödkål...

Om rödkålen inte skall serveras med en gång så kan man vänta med vinet till serveringstillfället, då kålen värms tillsammans med vinet.

Jag petade ner den kokta kålen, utan vin, i två konservburkar och sen skall de in i kylen fram till jul. Nu kokar jag långkål på grön- och purpurkål och sen blir det dags för korven. Men först måste jag nog äta något för matdoften mättar dåligt  ;-)

10 kommentarer:

 1. Älskar långkål,och rödkålen gav jag mig på för nån vecka sen...dock kan jag inte skryta med att jag odlat den själv,bara längtar och hoppas. Fantastiskt fina du har lyckats odla fram,förstår att du är riktigt stolt!

  SvaraRadera
 2. Själv är jag barnsligt förtjust i brunkål, åh vad jag längtar...

  SvaraRadera
 3. Så inspirerad jag blir, tyvärr lyckades jag inte me kålen överhuvudtaget i år. Inte ens med kålrabbin. :-/ Vet inte vad som gick galet.

  Men jag får väl kanske inhandla lite kål och göra ändå...

  SvaraRadera
 4. TACK för det här receptet !! Jag har ett huvud rödkål i kylen och funderade över jul-kål. Nu blev jag väldigt glad :-D

  SvaraRadera
 5. Att jag inte tänkt på det innan att man kan koka in och förvara på burk! Det är annars så tråkigt att ha kålstanken ståendes i huset på julafton. Då vet jag vad jag ska göra i slutet av veckan när jag kommer hem från tjänsteresa.

  SvaraRadera
 6. Här i Halland äter vi grönkål! Bryynt i smör o med grädde o salt...underbart!!

  SvaraRadera
 7. Den här varianten har jag aldrig provat, tack för receptet ! Läste ditt inlägg när du pulsade runt i snön och letade kål, kul ! Tur att haren inte hann före, ibland är de snabba. Ett år när jag flyttat in grönkålen i växthuset för att skydda den från haren...fick jag in en mus som var galen i kål. Hon hade knaprat i sig det mesta av bladen och även ringbarkat alla stammarna.
  Ha en fin luciadag !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 8. Skräddardotter: Håller med! Och det blev även långkål gjort i helgen, på grön och purpurkål och grädde. Längtar till julen :)

  SvaraRadera