tisdag 27 april 2010

Varför självhushållning?

Varför väljer man att lägga tid och arbete på att odla sina egna grönsaker? Varför har man höns för att bli självförsörjande på ägg och till viss del även på kött? Varför sylta, safta, baka och laga all sin mat själv? Istället för att gå till närmaste livsmedelsaffär och köpa vad som erbjuds där av råvaror, halvfabrikat och färdiglagat...för det skulle ju vara enklast och billigast....eller?!

För vår del finns det flera anledningar till att vi vill bli så självförsörjande som möjligt. Det handlar väldigt mycket om att vi vill leva ett så hållbart liv som möjligt med en så liten belastning på jordens ändliga resurser och på vår miljö och hälsa som vi kan. Men det är även som en stark reaktion mot hur kött och ägg produceras i "fabriker" där djur inte längre har ett egenvärde och som ett sätt att till viss del slippa ifrån matindustrins fuskande - där inget verkar heligt annat än maximerad vinst.

Men även utan dessa tungt vägande skäl känner jag en stark och svårdefinierad tillfredställelse av att odla våra egna grönsaker, att ha höns för att få färska ägg och att ta vara på det som vi producerar. Jag har svårt att sätta ord på denna känsla...mer än att jag blir så himla glad och lycklig av att "umgås" med våra hönor, av att se hur det växer i landen....

Alla ni som odlar och har djur för husbehov...vad är era drivkrafter?

4 kommentarer:

 1. Jag tänker ungefär som du... vill inte ta del av köttindustrin som finns och vill inte ha en massa tillsatser i mig som jag egentligen inte behöver. Jag vill veta vad jag äter och jag vill veta hur djuren har det innan de blir till mat.

  SvaraRadera
 2. Än en gång, vad underbart att ha hittat hit! Du sammanfattar perfekt mitt eget resonemang om att leva hållbart med minsta belastning på miljön och hushålla med resurserna som vi har till låns från framtida generationer. Jag skulle inte drömma om att köpa fejkad mat när jag kan göra äkta (betydligt godare och näringsrikare) mat själv. Att egenodlat blir nyttigare ser jag som ett plus, medan jag är mån om att föra över sunda värderingar till min lille son beträffande hushållandet av jordens resurser och att vi ska vara rädda om det vi har till låns. Drömmer om att kunna odla alla våra grönsaker och för framtiden drömmer även jag om höns! Tack för ett utmärkt inlägg!

  SvaraRadera
 3. Jag har inte djur, bara kissor ;-) men skulle vilja leva som ni gör :-) Saknar mina potatis och grönsaksland jag hade förr. Du har en award att hämta hos mig :-)

  SvaraRadera
 4. Får hoppas att vi kan med våra bloggar inspirera andra till att göra mer aktiva och hållbara val i sina vardagar :)

  Och tack, tack Fru Venus :)

  SvaraRadera