onsdag 21 april 2010

Matar min Herman

När Fru Purjo rörde runt i sin Herman och såg hon att han behövde matas. Herman är en surdeg för kaka och består av mjöl, mjölk och socker. Den kallas också vänskapskaka då tanken är att man skall, förutom att baka kaka på den, även dela med sig av surdegen till sina vänner. Enligt receptet skall man kela och mata Herman i 10 dagar och därefter delas han i fem delar. Man behåller en del själv och övriga fyra delar ger man till fyra vänner...som ett kedjebrev.

Jag gillar inte kedjebrevsidén, men jag delar gärna med mig av min Herman till de vänner som så önskar. Men för att inte få oändligt med surdeg eller bli allt för plågsamt tjatig för vännerna så är jag lite snålare när jag matar min Herman, men han verkar trivas ändå....

Om du vill veta hur du kan starta en egen Herman och få receptet på en kaka kan du kika in här i köket. Jag har även tidigare berättade om hur jag bakade kokostoppar på min Herman...

4 kommentarer:

 1. Åh, vilken fin blommig burk du har! En söt skopa var det också;-) Roligt med fin förvaring till torrvaror, då blir det liksom ännu trevligare att baka... när man har det fint omkring sig!

  /Maja

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag med!

  Och burkarna gör det även svårare för mössen som gärna hälsar på i skafferiet (trots två katter i huset :)

  SvaraRadera
 3. Vad duktig du är. Började en surdegsprocess för några veckor sedan... glömde bort den.... ooops, det funkade inte så bra för mig. Kanske att jag provar återigen till helgen?

  SvaraRadera
 4. Gör det :)
  Surdegarna har blivit som små familjemedlemmar. De är inte lika aktiva och sociala som hönsen men de har sin charm ;)

  SvaraRadera