fredag 30 april 2010

Två saker som jag gillar...

Det finns två saker som jag tycker nästan är oumbärliga i mitt kök - i alla fall när jag bakar - och det är bakbordet och hushållsassistenten.

Gamla lantkök har ofta en "funktion" som är mycket praktiskt när man bakar - ett bakbord. Det är en bred "låda" som man kan dra ut och lägga på ett bord eller bänk och vips har man ett bord som bara används till bakning. Vilket är helt underbart i synnerhet när man har två katter som klättrar omkring precis överallt, men hit kommer de inte. Och när jag har bakat klart är det bara att ta degskrapan och skrapa rent bordet på mjöl och degrester och sen skjuta in den på sin plats. Enkelt och smidigt.

Och utan min assistent skulle det inte ha blivit lika mycket bröd bakat. Med den är bakning en enkel procedur som inte tar speciellt mycket aktiv tid. Bara ner med mjöl och övrigt som skall vara med i degen, starta maskinen och låt den göra det tunga jobbet att knåda degen, vilket med maskinen tar några minuter. Därefter får degen jäsa i bunken i några timmar. Och när degen har jäst klart så formas den till limpor och läggs i formar, jäses och sen in i ugnen. Den mesta av tiden går till jäsning och gräddning men det sköts av sig själv, utan att jag behöver titta på det, så min tid som jag lägger på bak är max 20 minuter för några limpor. Tack vare min fina assistent!

Skall det bakas knäckebröd tar det förstås lite längre tid för då skall degen även kavlas ut och det blir även en hel del spring till ugnen. Men den tiden är det verkligen värt med tanke på hur gott det blir med hembakt knäckebröd...mums :-)

Hushållsassistenten är bra kompis när man bakar bröd.

Det blev en stor hög med knäckebröd efter gårdagskvällens bakning. Jag hade en ljus vetesurdeg och en mörk rågsurdeg som jag bakade två sorters knäckebröd av.

Knäckebröden får bo i fina burkar tills det blir dags att äta upp dem.

Det blev även två limpor - ett ljust och ett mörkt bröd - av degarna. För att veta att de är färdiggräddade brukar jag använda en mattermometer som jag sätter på 92-94 grader.

5 kommentarer:

 1. Åh, nu kom jag ihåg att jag HAR ju ett bakbord, som jag dessutom använde flitigt när jag bodde kvar i skärgården. Undrar om det är kvar hos exet...måste samla mod och fråga, vill ha tillbaka det nu :-) Jag älskar "bak-bilder" sen att du vet ;-) Ja, alltså inte rumpor, utan bröd! :-D Ha en trevlig Valborg

  SvaraRadera
 2. Åh, vilka härliga bilder! Du hann med en hel del... Vad roligt att du bakar eget knäckebröd. Har du något recept att tipsa om? Jag har också ett bakbord och en exakt likadan assistent;-) Båda är utmärkta "hjälpredor" när man ska baka!

  Ha en fin Valborg!

  /Maja

  SvaraRadera
 3. Underbart!
  Jag har bakat knäckebröd en gång - måste bara göra det igen.
  Jag har ingen hushållsassistent, men väl ett degtråg!
  Nu finns det ju en hel del som en assistent kan göra som inte ett degtråg kan - men akta dej vad bra det är att göra deg i det.
  Första gången jag gjorde deg i tråget förstod jag varför de ser ut som de gör.
  Konstruktionen är genial. Man behöver nämligen inte knåda och "hålla ihop" degen från sidorna - det sköter tråget.
  Man bara knådar "rakt framifrån" så att säga. Den energi man lägger trefaldigas av tråget (helt ovetenskapligt konstaterande egentligen - men det är så det känns)
  Jag måste komma loss och bygga det där bakbordet jag har planerat så länge.
  Och apropå det; kan du rekomendera något virke som är bra till bakbord?

  SvaraRadera
 4. Fru Venus: Matbilder är alltid trevligt att titta på :)

  Maja: Skall försöka skriva ner recepten till bröden....återkommer med dem :)

  Ekomuppen: Degtråg har jag aldrig provat, men skulle gärna göra det :)

  Har ingen aning vad man skall använda för virke i ett bakbord. Men skivan i vårt bakbord är gjord i plywood...

  SvaraRadera
 5. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och gör att du känner dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i
  1 ÄLSKA STAV
  2 VINNA EX TILLBAKA
  3 KVINNENS FRUIT
  4 FRÄMNINGSSTAV
  5 SKYDDSSTAV
  6 VERKSAMHETSSTAV
  7 GODE JOB STAV
  8 LOTTERISK STÄLLNING och STOLTFALLSTAV.

  SvaraRadera