tisdag 31 augusti 2010

Skördetid...

I söndags var det stora skördedagen, som avslutades med den stora-bära-höns-dagen.

Jag och mor skördade och skördade, sköljde och skrubbade, skar och förvällde, styckfrös och stoppade ner i fryspåsar dagen lång. Och alla påsar med grönsaker matade vi den stora frysboxen med.

Vi skördade stora mängder gul lök och inte fullt så stora mängder röd lök....i ärlighetens namn blev det ganska så uselt med rödlök. Däremot lär vi klara oss bra på den gula....  :-)

Vi skördade morötter - orange, gula och röda morötter. Korta, tjocka, små och stora....

Jag brukar aldrig gallra morötterna, i alla fall inte förrän de stora nog att ätas. Och det brukar gå aldeles utmärkt. Morötterna växer fint fastän de har det trångt om rötterna.


Det var bara när jag "lyckades" tappa ut halva fröpåsen på ett och samma ställe som det blev lite väl tätt. Men där har jag gått och gallrat lite allt eftersom och fått små söta "delikatess"-morötter under stora delar av sommaren  ;-)

Jag odlade gul morot, Pfältzer, orange morötter, Fancy Nantes, och röd morot, Atomic red, som alla gav bra skörd med stora och fina morötter med bra smak.

I synnerhet Fancy Nantes gillar jag...

Däremot skall jag inte odla små runda morötter, Parabell, som skall skördas tidigare...glömmer alltid bort dem så de spricker och blir angripna av ohyra. Blir inga Parabell nästa år...de tar bara utrymme i grönsakslandet...

Tvätt och förvällning av morötter...Och vi skördade störpurpurbönor, störvaxböna och brytbönor....

Störpupurbönan, Blauhilde, gav riklig skörd av vackert lilasvarta bönor. Tyvärr höll de inte färgen när de förvälldes....vart lite besviken får jag erkänna

Det var första gången jag odlade störpurpurbönan och är helt klart nöjd med resultatet, men till nästa år skall jag ge dem högre stöd. De fick närmare två meter höga pinnar att klättra på men det räckte inte på långa vägar....

Brytbönor, provider, är otroligt tacksamma att odla (bild hittar du här). Det var andra skörden denna sommar, på två rader med brytbönor. Sorten blir inte så höga men den ger otroliga mängder bönor som är lätta att skörda och goda att äta. Jag har odlat sorten i flera år och den har alltid gett bra skörd. Jag kommer garanterat att odla brytbönorna även nästa år.

Vitkålen och rödkålen får växa till sig lite till innan det blir dags att skörda dem....

6 kommentarer:

 1. Vad du är duktig! Vilka morötter... Man kan ju undra vad ni har för gödning men efter att ha tänkt i två sekunder så kom jag på det: HÖNSSKIT! Eller?

  SvaraRadera
 2. Renée: Vi har mycket bra jord, humusrik och näringsrik. Men vi gödslar faktiskt med koskit...som finns kvar från de djur som förra ägaren hade :)

  SvaraRadera
 3. Du har fått en award av mig!

  SvaraRadera
 4. Den här bloggen hamnar definitivt i läslistan! Men vad är en bära-höns-dag?? Ja måste nog läsa vidare!

  SvaraRadera
 5. Nästa år måste jag nog prova på att odla lite bönor. Det ser gott ut!

  SvaraRadera
 6. Annika: Tack tack :)

  Tove: Hej och välkommen till min blogg :)

  Tant Grön: Gör det....bönor är både gott och lättodlat :)

  SvaraRadera