söndag 22 augusti 2010

Gött moooos....

Idag har det kokats äpplemos i stora mängder. Mor kärnade ur och delade på äpplena och jag stod vid spisen och hushållsassistenten. Arbetet gick snabbt och smidigt och resulterade i många liter äpplemos.

Moset är gjort på Transparant Blanche, en tidig äpplesort som mognar över fort. Äpplemoset blir härligt ljust och sött. Sommarsmak!!Min hushållsassist är helt underbar och numera helt oumbärlig när jag skall kokas äpplemos. Tidigare använde jag en potatispress och momentet med att mosa de kokta äpplena kletigt, varmt och väldans söligt. Ofta resulterade det i mosskvätt över halva köket och allt för många skalbitar i moset. Men inte nu längre! Nu är den delen av arbetet nästan det som går enklast och snabbast.

Burkarna med äpplemos står nu på bänken och svalnar. I morn skall de få etiketter och sen skall de ner i den svala skafferiet som vi har i källaren. Där är det aldrig varmare än 15-16 grader på sommaren och på vintern är det nästan kylskåpskallt med 8-10 grader. Gamla hus är ofta väl anpassade för självhushållning (om de inte är allt för sönderrenoverade), för det var ju så man levde förr....oftast  :-)

6 kommentarer:

 1. Visst är det härligt med bra utrymmen, själv har jag matkällare inne i källaren i huset. typ samma temp som din.
  Lena

  SvaraRadera
 2. Lena: Det är väl en slags matkällare som vi har nere i källaren...mycket praktiskt i vilket fall som helst :-)

  SvaraRadera
 3. Åååå jag som precis funderar på vad jag ska göra med mina äpplen. Tyvärr har jag ingen hushållsassistent då den pajade förra året... har faktiskt inte köpt mig en ny även om jag skulle behöva en. De är så himla dyra...
  Har du andra tips på vad man kan göra med äpplen?

  SvaraRadera
 4. Vad duktig du är och vad sugen jag blir på riktigt äpplemos, inte sånt där sött äckligt köpe-mos!
  *springer ut och kollar om äpplena är mogna snart*

  SvaraRadera
 5. Bondjäntan: Äppelpaj är ju inte helt fel. Baka för frysen och plocka fram till vintern :)

  Torkade äpplen är ju också väldans gott :)

  Jag har en elektrolux och den var rätt ok i priset, även om det plockade till ytterligare pengar när jag köpte delarna för att göra mos. Men tydligen är det så få som köper de delarna (i alla fall i Göteborg) för han tyckte mest de tog plats på hyllan. Och handlarn verkade nästan tycka synd i mig då jag skulle investera i en halvdyr pryl för att göra mos (han frågade flera gånger om jag skulle ha den...efter att han sagt priset)....så jag fick rabatt och tillbehören för att göra korv fick jag nästan på köpet. I hans värld finns det nog inga som försöker leva med självhushåll....han har nog inte ens hört talas om det..;-)

  Charlie: Köpt äpplemos är verkligen helt meningslöst....smaken av äpple är näst intill omöjlig att förnimma ;-)

  SvaraRadera
 6. Det finns några äppelmos, köpta, som är helt okej: Euroshopper, Eldorado och Coop (några andra billiga märken har jag inte provat) betydligt billigare och betydligt mindre socker än i dyrare märken.

  Fast eget äppelmos är godast! Nu kommer frågan:
  Jag har hört att äpplen innehåller eget pektin (precis som lingon) - stämmer det?

  SvaraRadera