tisdag 1 juni 2010

Agda och hennes fem kycklingar

Agda har fått fem otrooooooooligt söta kycklingar, tre svarta och två gula. Kycklingarna är så små att de knappt kan gå utan vaggar och snubblar fram.

De blir väl skyddade av hönsmamma Agda som burrar upp sig och varnar när jag kommer för nära. Dessutom finns gallerburen som gör att de är skyddade från övriga i flocken. Inte för att de övriga hönsen medvetet skulle göra dem illa, men de kan bli trampade och så lär de inte få ha sin mat i fred. Nu har de sitt eget lilla hörn av hönshuset och där kommer de vara tills de blivit så stora att de kan hoppa upp på pinnen. Och det kommer de kunna göra rätt så snart....

Som första måltid fick de en kokt potatis som Agda fördelade till sina kycklingar med ett kluckande läte som betyder "kom mina små dunbollar här finns mat".

Agda var själv en dunboll för bara ett år sedan och är nu själv mor till dunbollar. Ingen har lärt henne hur hon skall göra...hon bara vet! Helt otroligt hur väl det funkar :-)
Här kan du läsa om vad jag skrivit om hönsen...och här hittar du en presentation av alla i hönshuset.

6 kommentarer:

 1. Vilka ljuvliga små varelser! De är såå söta! Är säkert intressant att följa med hur de växer. Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
 2. Vad söta! Kul och få se när dom växer och blir stora... Fast man önskar att dom förblir små läääänge!

  SvaraRadera
 3. Åh, så underbart söta de är - då får du väl föräldraledigt imorgon!? ;-)

  SvaraRadera
 4. Mona: Det är verkligen intressant att se hur de blir en medlem i flocken och hittar sin plats. Och mycket spännande och se hur många som blir hönor....hoppas på fler hönor än tuppar :)

  Renée: De växer förvånandsvärt fort. Först kommer fjädrar på vingarna - så de kan börja flyga upp och sätta sig på pinnarna....Bilder kommer :-)

  Mimmi: Jag försökte med chefen....men hon såg mest bara oförstående ut ;-)

  SvaraRadera
 5. åååååhhhh vad söta..
  Grattis grattis grattis..
  Jag har 3 st som ligger i varsin bod nu..
  Ladda kameran för nu går det fort..=D
  mvh
  Majsan

  SvaraRadera
 6. Hej! Är ganska ny i hönsbranchen och har Brahma och Dvärgkochin. Har precis också fått dunbollar:) Nu är det så att det är ganska många av mina pullor som vill ha dunbollar... vi har så att säga lite platsbrist. Såg att du skrev "när de kan flyga upp på pinnen", När, ungefär? Har också ganska stor fallhöjd till utegården, när klarar de sånt? Kul om du ville dela din kunskap, har rejält huvudbry kring detta:)

  SvaraRadera