tisdag 25 januari 2011

Tuppranking!

Bengt

För hönorna och tupparna är rangordningen viktig. Och rankingen kan man ana utifrån vem som hackar på vem. Inte så att hönorna hackar varandra illa utan mer att de markerar genom att picka eller rycka varandra i fjädrarna. Ingen blir skadad det minsta och jag tror inte ens att det gör ont utan det är mest som en markering.

Agda

Yngvild

Visst har det hänt att hönorna har blivit sura på varandra och mer eller mindre slagits. Hönor med kycklingar kan vara minst sagt stingsliga och ger sig på andra hönor med hack och sparkar om de kommer för nära kycklingarna. I somras var Agda och Yngvild riktiga ovänner under tiden som de tog hand om sina små dunbollar och de blev helt som galna när de såg varandra.

Båda var griniga, även om Yngvild var värst, och tålde inte se den andre eller dess avkomma. Surt, surt värre....och här finns mer att läsa om deras gruffande.

Brynolf

Men i övrigt har inte många fjädrar rykt, med undantag för när tupparna skall göra upp om tupprankingen. Då kan det bli blodstänkt på väggarna, även om det oftast stannar med att de gör snabba utfall eller jagar runt varandra i hönshuset under skrik och skrän, utan att skada varandra. Och har det blivit blodvite är det kammen eller hjässan som har fått ett hack och gör att tupparnas kragar blir röda.

Värre än så har det tack och lov inte varit och jag hoppas verkligen att det stannar vid småsår i kammen.

Bengt är fortfarande hönshusets högsta tupp, vilket han blev hastigt och lustigt när hans konkurrenter försvann en efter en. Vill du läsa mer om det kan du kolla här. Bengt håller ungtupparna på plats genom att visa att han inte tolererar någon uppvaktning av hönorna.

Så fort en höna högt och ljudligt talar om att hon får ovälkommen uppvaktning så kommer Bengt farandes och tjongar in i ungtuppen så fjädrarna yr och jagar runt honom ett varv eller två i hönshuset. Men ungtupparna ger sig inte och passar på så fort de kommer åt.

Siste Mohikanen

Hur rankingen ser ut mellan ungtupparna har jag bara en ungefärlig uppfattning av. Att Brynolf står som god två efter Bengt är jag rätt så säker på. Brynolf tar ingen skit av någon annan ungtupp och han är den som fått mest stryk av Bengt och jag har en känsla av att det inte är Bengt som har startat de slagsmålen. Just nu verkar han inse sin begränsning, men stukad är han då rakt inte.


Lennart

Och jag vet även att den röda tuppen Siste Mohikanen sätter den svartvita tuppen Lennart på plats, men hur de förhåller sig till Gert och Bregott Kungen har jag inte en aning. För de två sista verkar mest vilja hålla sig utanför allt sånt och sitter mest och bligar från sittpinnarna. Smart eller fegt är frågan....det återstår att se ;-)

Gert

Bregott Kungen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar