lördag 15 januari 2011

Fler grönsaker...

När jag valt frö har jag bland annat tittat på om grönsakerna har bra lagringsegenskaper, om de är köldtåliga eller klarar att övervintra i landet. Då vi odlar för att vara självförsörjande året runt på grönsaker är detta viktiga egenskaper. Även om inte allt odlas för att vinterförvaras, sallat till exempel är mer en lyx som hör sommaren till.

Här kommer fortsättningen på min fröbeställning till Runåbergs som jag skickade iväg i går. Bilder och beskrivande text är hämtat från Runåbergs hemsida.

Rosensallat Palla Rossa, ekofrö (ArtNr: 4035)
Gammal italiensk sort med klotrunda, kraftigt vinröda, täta huvuden. De skinande, blanka bladen har vita, spröda nerver. Smaken är milt cikoriabesk, mildare närmare mitten. Palla Rossa är mycket dekorativ och lättodlad och förvånansvärt jämn för att vara en så gammal sort. Bör inte sås i kall jord, då risken för stocklöpning ökar. Men klarar en del frost på hösten.


Bataviasallat Maravilla de Verano, ekofrö (ArtNr: 4150)
Bataviasallat från Spanien. Den vill inte gå i blom trots att sommaren är ljus, torr och varm. När många andra sallater har gått i stock och blommar för fullt, väntar fortfarande Maravilla på sin tur. Huvudena står där med sina glänsande, tjocka, buckliga och krispiga blad. De är väl knutna och har en otrolig hållbarhet på friland. Färgen på bladen är grön till ljusgrön med vinröda kanter och döljer ett krämvitt inre. Maravilla de Verano är inte fullvuxen och skördefärdig med de tidigaste sorterna. Men det kompenseras mer än väl av den långa skörden av utsökt batavia.
Black Seeded Simpson, ekofrö (ArtNr: 4520)

Purjolök St. Victor (ArtNr: 6285)
Den vackraste purjon och därtill en av de tåligaste. Det är en utveckling av den mycket gamla franska Bleu Solaise. Kort, kraftig och med ett stort bladverk som får en allt tydligare violett färg med kylan på hösten. Visar ibland en tendens till lökbildning vid basen. St. Victor är en sen purjo av bästa kvalitet, som klarar de strängaste vintrar.

Morot Nantes Fancy, ekofrö (ArtNr: 2125)
Vår medeltidiga nantesfavorit. Den är kraftigväxande och anpassar sig bra till olika jordar. Fancy kan odlas under glas, som tidig och medeltidig färskmorot eller som sen för lagring. Rötterna är ganska långa, cylindriska, jämna och välfärgade. Den inre färgen är klassad som extremt god i officiella försök. Fancy har kraftig blast och en likformighet som är ovanlig hos normalt pollinerade sorter. MOFGA-certifierat frö.

Gul morot Yellowstone, ekofrö (ArtNr: 2218)
En slät och jämnt konisk, gul höstmorot med ganska breda axlar och ett kraftigt bladverk trots ett relativt litet bladfäste. Roten blir lång, kring 19 cm och har ett mycket gott, sprött kött. Yellowstone innehåller xanthophylls, som är en kraftig antioxidant, istället för karotin. Rötterna, som går utmärkt att lagra, bör kupas för att undvika gröna nackar.

Morot London torg, ekofrö (ArtNr: 2210)
London torg är en gammal trygg trotjänare bland höstmorötterna av Chantenay-typ med sina halvlånga, bredaxlade, rödoranga, saftiga rötter. Blasten är kraftig, likaså bladfästet. Den bör kupas för att undvika gröna nackar. London torg är lättodlad och lagringsduglig och passar bra även i grundare jordar och är fortfarande en av de godaste.

Palsternacka Halblange Weiss, ekofrö (ArtNr: 2470)
Gammal sort, mycket välkänd i Tyskland och Österrike. Relativt snabb med fina, gräddgula, jämnt koniska rötter. Nacken är kring 6 cm i diameter och har ett litet bladfäste. Odlas huvudsakligen för höst- och vinterskörd, men också som minipalsternacka tidigare på säsongen. Halvlång Vit är frisk och tålig och övervintrar utan problem.

Palsternacka Student, ekofrö (ArtNr: 2430)
Suttons. En gammal trotjänare som vi själva håller vid liv sedan många år. Den ger medellånga till långa rötter. De är släta, jämnt koniska, enhetliga och har en god motståndskraft mot skorv. Student är en säker palsternacka som ger en stor lagringsduglig skörd av fin kvalitet med en stor palsternackssmak. Introducerad 1865.

Fler sorter kommer i nästa inlägg. Och har du några erfarenheter av sorterna här ovan så tar jag tacksamt emot dem  :-)

1 kommentar:

  1. Palsternacka gick faktiskt för mig att odla förra året..
    Men jag har gett upp med morötter dom blir tjocka och missbildare varenda år..
    Ska nog försöka göra en lista ja me så man inte flyger iväg..=)
    /majsan

    SvaraRadera