söndag 16 januari 2011

Ruvdags tycker Röda Ulla


Då och då under hösten och vintern har en och ibland flera hönor fått för sig att det är dags att börja ruva. De har legat platta på äggen i någon dag upp till två veckor men varje gång de har hamnat i ruvburen har det tröttnat och velat ut. Några av gångerna kom de inte så långt som till att redet hamnade i buren innan de gav upp. Det räckte med att jag petade ut dem ur redet ett par gånger...

Det är främst de röda hönorna som har visat tecken på att vilja ruva, med ett par undantag. Slump eller finns det ett genetiskt samband mellan färg och ruvvillighet? Inte vet jag...


Sedan en knapp vecka har röda och ulliga hönan Röda Ulla legat platt på ägg....eller rättare sagt legat platt på ett plastägg. Det räckte för henne. Jag har försökt övertala henna att sluta...lyft ut henne, plockat bort alla ägg som hamnat under henne förutom platäggen....men hon låg kvar.

Nu ligger hon på sex riktiga ägg och redet finns sedan i går innanför galler. Hon ligger kvar trots flytten och visar absolut inga tecken på att vilja komma ut ur buren. Snarare verkar hon bara vara nöjd över att ingen annan höna kan komma i närheten av hennes rede. Det räcker med att hon får syn på någon av de andra hönorna så fräser hon ilsket och burrar upp sin ulliga kropp.


Så nu får vi se om Röda Ulla, som själv var kyckling i somras, kommer att ligga ruvningstiden ut....och framför allt....kan hon hålla äggen varma nog nu under vintern. Det är ju inte direkt den optimala årstiden för att ruva fram dunbollar. Och emellanåt måste hon ju ut ur redet för att äta, dricka och bajsa. Men hon verkar i alla fall ha bestämt sig....vi får se hur det går...

Här är Röda Ulla tillsammans med sina tio kycklingsyskon och hönsmamma Börta Bengtsson. Hon kläcktes i mitten av juni i somras och nu skall hon själv ruva fram sin första kull  med dunbollar hade hon tänkt. Snabba puckar i hönsens värld....

7 kommentarer:

 1. Hälsa Röda Ulla lycka till=)!!! Med privatrum och allt ska det väl gå vägen för den beslutsamma unga damen...

  SvaraRadera
 2. Hej du..Jag har samma problem..
  Om Maggan fick bestämma skulle hon ruva på heltid..Jag blir tokig.Men får du inte så att om en börjar ruva så ska nästa osv..??
  /majsan

  SvaraRadera
 3. Oj, det var tidigt på säsongen! Lycka till Röda Ulla!

  SvaraRadera
 4. Tänk ändå om jag hade ett hönshus. Med höns i. Ditt är så väldigt fint.
  Kommer hönshuset att ha gula kycklingar till påsk?

  SvaraRadera
 5. Blir alltid lika sugen på att skaffa höns när jag läser dina hönsinlägg! Tack för inspirationen:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Vad härligt det ser ut med egna hönor, antar att äggen smakar underbart!

  SvaraRadera
 7. MoWe: Nog har hon bestämt sig allt. Svårt att förstå att de kan veta så exakt vad de skall göra utan att någon har visat henne....ganska så otroligt.

  Majsan: Just nu är det bara hon som vill ruva...får hoppas att de övriga väntar lite till :)

  Charlie: De verkar helt klart ha lite dålig koll på årstiderna.

  MrsUniversum: De lär vara halvstora till påsk. De växer så otrligt fort. Men vem vet...det kanske är fler hönor som vill ruva :)

  Madame C: Roligt att kunna inspiera. Jag är väldans fäst vid mina hönor och fint att kunna sprida lite av den glädje de ger mig.

  Martina: Visst gör de det :)

  SvaraRadera