lördag 15 januari 2011

Läääängtar till nässlor, kirskål, krusbär och äpplen....


Nu när min hjärna riktigt har snöat in på odlingsbäddar, jord och grönsaksfröer gick det ju inte låta bli att dyka ner i hyllan med kokböcker och gräva fram böckerna som ger mest inspiration till att skörda, sylta, safta och laga av allt det vi kommer att odla och skörda i sommar....eller som vi hittar i trädgården som ogräs.

Å jäklar vad jag längtar till skördetid.....!!!

Några av alla de böcker som finns i ämnet har jag följande ståendes i kokbokshyllan....eller rättare sagt….just nu utspridda över hela köksbordet:


Odlarens kokbok av Charlotte Jenkinson och Susanne Almers. Kokboken följer årstiderna och bjuder på några recept per årstid och, framför allt, på mycket vackra och läckra bilder. Ingen uttömmande kokbok där man kan hitta recept för alla sina grönsaker, men som ögongodis och inspiration funkar boken finfint. Där finns ändock många läckra recept på de vanligaste grönsakerna, bären och frukterna.


Plocka vilda matväxter av Beate Slipher. Den här boken utgår också från årstiderna med ett kapitel för respektive växtslag. Här kan man till exempel få inspiration till vad man kan göra för godsaker på kirskålen, när man gett upp utrotningstanken. Boken innehåller många recept för både mer kända vilda matväxter som nässlor och smultron till mindre kända, i alla för mig, så som älggräs och gran.

Två relativt nya bekantskaper för min del är Naturens Läckerheter, av Inger Ingmanson, och Från jord till bord, av Stina Algotson och Janne Hansson. Jag har ännu inte bläddrat så mycket i dem än mindre använt mig av recepten eller tipsen. Men de verkar båda mycket lovande så jag tror nog de kommer att plockas fram många gånger under skördesäsongen.



Den bok som senast hamnade i min hylla, och det är bara för några veckor sedan, har jag nästan ännu större förväntningar på. Det är en bok som jag har letat efter ett bra tag....utan att veta om den fanns eller ej. En bok där "allt" som handlar om att safta och sylta fanns samlat.

Och så fann jag en recension om braiga böcker för självhushållning på Nisse i torpets blogg med tips om var man kunde köpa Stora boken om safta och sylta (ICA bokförlag) . Tackar för detta :-)

Det dröjde inte många minuter innan boken var beställd, kan jag lova, och sen tog det bara ytterligare två dagar innan jag hade den i min hand....och insåg att det var just den boken jag letat efter. Lycka!


Stora boken om safta och sylta är en bok som ger konkreta tips på hur man tar hand om bär och frukt, grönsaker och svamp. Här får man recept och råd på alla de sätt man kan tänka sig för att bevara sommarens och höstens skördar till resten av året, allt från gelé till syrning och torkning.

Boken är från mitten av 80-talet och är härligt befriad från allt för glassiga bilder som inte tjänar annat till än att göda dagdrömmerier om stordåd i köket, som många av dagens kokböcker gärna lider av. Detta är istället en bok som man använder.... sånt gillar jag  :-)

8 kommentarer:

  1. Ååååå jag längtar också! Jag har också ockuperat köksbordet med böcker, ritningar, fröer och frökataloger. Det är som en sjukdom ;-) kommer under vinterhalvåret med väldig fart och ebbar ut så småning om! *fnissar och tittar på köksbordet*

    Ha en bra lördag!

    SvaraRadera
  2. Det var så lite så ;) Stora boken om safta och sylta är kanonbra!
    Värst vad många intressanta titlar du radar upp! Måste nog snart köpa ny bokhylla!

    SvaraRadera
  3. Åh TACK för bra boktips! Precis vad jag behöver.

    SvaraRadera
  4. vi har egna vinteräpplen, lägger klyftor i ugnen, farinsosocker, en klick smör, ingefära..

    SvaraRadera
  5. Mycket intressanta böcker, ska nog ta en kok på safta och sylta först och främst !
    Hehe "från jord till bord" lät mer som reklamen från Lantmännen.....
    Malin

    SvaraRadera
  6. Visst längtar man lite. Fast jag ska erkänna, jag gillar planerandet bäst. =)
    /Anna

    SvaraRadera
  7. Ooooja, känner allt för väl igen mig! köksbänken är fylld av trädgårdsritningar, trädgårdstidningar och frösådds-scheman!! Och skulle man få ro i den gravida kroppen att lägga benen högt, då får man passa sig så man inte dimper ner på ännu en hög med trädgårdsböcker och odlingstips.... Men i år så, så ska det sås som bara den! Nu hoppas vi på något tidigare vår än i fjol bara. Och att förlossningen inte krockar med växthusgrävandet ;)
    Ser fram emot att följa dina odlingar också!
    Lycka till!
    //Carolina

    SvaraRadera
  8. Åhhhh det bara kliar i fingrarna..Hoppas jag slipper bygga på hönshuset så mycket i sommar att jag kan odla lite iallafall..
    Min absolut bästa trädgårdsbibel är
    Bonniers stora bok om frukt och bär tror jag den heter..Den är grön och tjock..
    Förra året försökte ja men..Krypen måste ju dö..
    /majsan

    SvaraRadera