fredag 8 juli 2011

Snurr, snurr...


En liten gul dunis har lyckats överleva turerna kring Paulas och Agdas ruvvelande. Det kan bli ytterligare en kyckling om ägget som är kvar fortfarande har något liv i sig. Och om Agda inte slutar ruva det.

För tre veckor sedan lade jag fem ägg under Paula. Paula har försökt ruva lite till och från men varje gång jag lyft ner henne och hennes rede och satt det i en ruvbur på golvet har hon avbrutit ruvningen. Men så tyckte jag lite synd om henne där hon ligger på plastägg i dryga veckan och tänkte hon får väl ruva utan att hamna i en ruvbur. Du kan läsa mer om det här....och här...

För att göra en lång historia kort så blev Paula "avlöst" av Agda som helt trängde ut Agda från redet. Lite styggt mot Paula men inte att göra så mycket åt. Agda har tagit över...

Agda har ruvat fram kycklingar tidigare och borde vara en rutinerad hönsmamma och fixa ruvningen galant....men hon har strulat något så ordentligt. Mer än en gång som jag hittat redet tomt och äggen svala.

I tisdag hittade jag två döda kycklingar, en i redet och en som ramlat ur redet på golvet. Tre ägg kvar...inte trodde jag det var något liv i dem, men jag lät Agda ligga kvar på äggen utifall.

Och så vart det plötsligt bara två ägg kvar. Men ingen kyckling?!? Har fortfarande ingen aning om vart den har tagit vägen.

Men så igår kunde jag känna två små fötter när jag stack in handen under Agda för att plocka bort de ägg som övriga hönor hade värpt i Agdas rede under dagen.

Det blev i alla fall en kyckling!! Helt otroligt....med tanke på allt strul och velande....

Nu finns Agda, med gul dunis och ett ännu okläckt ägg, i en kompostgallerbur på golvet. Agda tycker det är helt ok att bo i en bur och har inte försökt ta sig ur en endaste gång....hon har ju varit med förr.

2 kommentarer:

  1. Höns är ju för roliga...jag läste det inlägget om hönan som snodde den andra hönans ägg, de är ju helt galna! Vad härligt att det blev en dunis av det hela, Är Paula avundsjuk nu?

    SvaraRadera
  2. Grattis till en liten kyckling iaf, än så länge ! :) Att vi fick kycklingar förra hösten var också ett rent under och oväntat. Vi trodde verkligen inte att det skulle bli något. Lycka till med din/dina små!

    SvaraRadera