onsdag 15 juni 2011

Hönan Paula...utbrytarkung...

Hönan Paula ruvar...och det har hon gjort ett tag nu....lite till och från. Under den senaste tiden har hon varit riktigt flitig med sitt ruvande. Men inte blir det några kycklingar för det!

Paula är nämligen en utbrytarhöna som vägrar sitta i en ruvbur och ruva. Varje gång vi har flyttat ner buren till ruvburen har hon lyckats ta sig ur den...gud vet hur. Men är man en utbrytarhöna så är man. Ingen annan höna har lyckats med att smita ut ur ruvburarna.

Övriga hönor som har hamnat i en ruvbur har försökt ta sig ut genom gallret i en kvart eller halvtimme men sen har äggen lockat och fått hönan att gå och lägga sig platt i gen och fortsatt sitt ruvande. Somliga hönor har inte ens försökt ta sig ut ur buren utan helt lugnt accepterat det nya läget. Men inte Paula....!!!

Paula vill bara ruva om redet sitter en meter upp i hyllan och absolut inte när redet står på golvet i en ruvbur. Men då blir det inga kycklingar för de ägg som värps i ett rede som står i hyllan plockas bort varje dag.

Varför inte låta henne ruva äggen i redet när det står i hyllan? Problemet är att då kan övriga hönor fylla på redet med nya ägg. Efter ett par dagar finns där så mycket ägg att hon inte kan värma dem alla. Det går i och för sig komma runt genom att märka upp de ägg som Paula ruvar och plocka bort övriga. Ett himla pillande varje gång när det är dags för att plocka in äggen men det går.

Men så kommer tiden för kläckning och då uppstår ett större problemen. För några av kycklingarna lär ta sig ur redet och ramla ner på golven. De klarar nog fallet trots att det är på en meter. Däremot finns det ingen hönapöna som tar hand om de små som ramlat ur. Värmer dem och skyddar dem mot övriga hönor....men detta har inte Paula förstått. Hon vill ruva i redet som står i hyllan!!! Punkt slut...

2 kommentarer:

  1. Hej igen fru Purjo. Blev lite betänksam efter att ha läst ovanstående inlägg. Jag är nybörjar-hönsmamma, vi har tre stora silkisar och nu ruvar den ena hönan sen 14 dagar. Och hon har redet ca 40 cm upp på väggen. Har försökt få henne att acceptera ett på golvet, men det var omöjligt. Om nu kycklingarna (om det blir några) kommer ner på golvet, blir hon inte tvungen då att acceptera golvredet? För hon kan väl inte ta med sig de två på ryggen och hoppa upp i redet igen?
    Sen ville jag fråga dig om du har gjort layout själv på bloggen eller om du använt de färdiga varianter som finns. Ser så trevligt ut med alla bilder och att man kan använda bägge sidorna runt inläggen. Mycket trevligt. Lätt att hitta också när man vill surfa runt.

    SvaraRadera
  2. Om alla kycklingar hoppar ur redet så kommer nog hönan efter. Problemet är att de troligen inte kläcks precis samtidigt och då kommer hönan antingen ligga kvar på äggen och vänta tills alla är kläckta eller så hoppa efter kycklingen som "rymt" ur boet och då blir äggen som är kvar kalla och fostren dör.

    Det enda är väl att hålla lite extra koll på hönan när det är dags för kläckning och lyfta upp de som hamnar på golvet. Alternativt lyfta ner redet i samband med kläckning...och då verkligen kolla så hönan accepterar flytten och inte lämnar redet. Lite pill men det borde gå om man bara har tiden och vaka över dem...

    SvaraRadera