lördag 16 juli 2011

Vattenskydd...


Nu jäklar skall vattnet hos kycklingarna förhoppningsvis vara fritt från spån i åtminstone några timmar. För nu har jag byggt en vattenautomatskydd, av gammalt spillvirke, som skall stå inne ruvburarna och hålla vattnet rent. Jag har helt enkelt fixat lyxutrustning till ruvburarna!

Tills nu har vattnet blivit fullt av kutterspån redan efter fem, tio minuter...oftast. Så skyddet kommer spara mig möe tid då jag slipper göra rent vattenautomater i tid och otid. Och ännu viktigare, göra så att kycklingarna har rent vatten.

Det är hönsmammorna som fyller vattenautomaterna med strö, när de sparkar runt efter mat. Ett helt omotiverat beteende inne i hönshuset men rörelsen verkar minst sagt djupt rotad i deras små huvuden.


Ger man dem mat så börjar hönorna direkt sprätta runt i maten. Vilket resulterar i övertäckta vattenautomater och att maten sprids ut över hela buren. Det senare gör hela sprättandet lite lustigt för man kan ju tycka att det vore betydligt enklare och bättre att äta maten när den ligger samlad i en hög. Men så tar sparkinstinkten över...och allt far runt med en himla fart. Även kycklingarna göms i strö och ibland far även de iväg med god fart.

När hönan är ute i hönsgården passar krafsinstinkten bättre då hon letar efter frön och insekter i jorden. Men inne i hönshuset blir det bara till besvär....för alla!


När kycklingarna blir lite större, typ två, tre veckor är problemet inte lika stort för då kan vattenautomaten ställas uppe på ett rede och kommer därmed undan från allt strö som sparkas omkring. Men under första veckan är kycklingarna för små för att kunna hoppa så högt och automaten behöver stå på burgolvet.

Men nu skall skyddet förhoppningsvis underlätta för både mig och de små  :-)

2 kommentarer:

  1. Den där fina uppfinningen skulle du ta patent på :)Vart ju riktigt bra. Jag har samma problem med vattnet fullt med spån efter en liten stund.
    /Eva

    SvaraRadera
  2. Himla smart, de är ju ett jätteproblem för alla med höns=)

    SvaraRadera