fredag 29 juli 2011

Börta Bengtsson - en riktig hönsmamma...


Börta Bengtsson har många telningar att ta hand om just nu. Men det har varit en del turer hit och dit. Alla är inte hennes och somliga var inte hennes ett tag och från början var de bara två. Det kan bli lite rörigt i hönsens värld  ;-)

Om jag skall göra en kort historia lång så började det med att Börta Bengtsson låg och ruvade på 7-8 ägg...tror jag det var.....men när två av äggen hade kläckts gick hon av äggen. Troligen hade kycklingarna kommit utanför redet och låg och pep efter sin mamma och snäll mor som Börta är gick hon ut och la sig att värma sina små. Men med den följden att det resterande ägg låg och blev kalla.


Jag upptäckte det kanske inte riktigt i tid men tre av äggen kom det i alla fall kycklingar ur efter att de fått ligga i en låda med varmvattenflaska ett tag. Då skulle det varit behändigt med en lite kläckare, men det gick ändå även om det var en del spring för att kolla så temperaturen höll sig på rätt nivå.

Som sagt kläcktes ytterligare tre kycklingar som jag hoppades Börta Bengtsson ville ta hand om. Men se det gick inte....hon hade ju bara två kycklingar...inte fem! Hon ville inte alls acceptera några fler kycklingar. En mer ingående beskrivning av de turerna hittar du här.


I ruvburen intill finns hönan Yngvild med sina sju dunisar, som hade kläckts ett par dagar tidigare. Jag provade att sätta ner de nykläckta till henne och det gick bra. Hon hade många och tänkte kanske att tre till gör väl ingen skillnad.

Bara ett problem. En nykläckt kyckling kan inte gå utan behöver en hönsmor som ligger still och värmer dem. Men Yngvilds kycklingar var runt tre dagar gamla och for runt i buren som små högfartsdammråttor och Yngvild var inte heller still så ofta. Så jag fick plocka fram lådan med värmeflaskan igen och lägga tillbaks de nykläckta dunisarna. Under dagen låg kycklingarna i lådan som stod inne hos Yngvild, så de kunde höra varandra, och först på kvällen när det var still i hönshuset petade jag in kycklingarna under Yngvild. På natten är de ju tack och lov oftast stilla.

Och allt gick bra. Yngvild hade fått tio kycklingar och Börta Bengtsson hade sina två.

Efter ett par veckor fick hönor och kycklingar komma ut ur sina burar och hönsmammorna tog ut kycklingarna till hönsgården. Yngvild var väl lite mer friare i sin uppfostran än Börta som hela tiden hade ett vakande öga på sin två. Rätt snart var Yngvilds kycklingar ganska så självständiga, trots att de inte var mer än tre veckor gamla. De sökte sig till Yngvild när de ville ha värme men annars var de runt på egen hand i en liten miniflock. Vilket verkade passa Yngvild perfekt.

Rätt snart började Yngvilds kycklingarna hänga allt mer runt Börta som fortfarande var en exemplarisk hönsmor. Hon skyddade sina två små mot allt och jagade bort alla som kom nära hennes små, med undantag för Yngvilds kycklingar, som hon tolererade. Till slut blev det mer och mer att hon även tog hand om Yngvilds dunisar också och de en gång så självständiga kycklingar blev åter "mammiga" och började hänga Börta i kjolarna dagarna i ända. De hade fått en ny hönsmamma.


Börta Bengtsson verkar inte ha det minsta emot detta och utan försöker räcka till för alla tolv kycklingar. Nu är kycklingarna inga dunisar längre utan små minihöns, nästan i en duvas storlek. Men mammiga är de allt fortfarande....och det är trångt på kvällarna när hon skall försöka värma dem alla.

4 kommentarer:

 1. Coolt! Adoption på seriöst hög nivå! :)

  SvaraRadera
 2. Vad festligt, kul att det funkar. annars hör man ju så mycket om hönor som blir osams om sina kycklingar.

  SvaraRadera
 3. Så roligt att läsa om dina höns!

  SvaraRadera
 4. Hahhahahhahaa... jag älskar dina höns. De verkar vara stortartade personligheter!

  SvaraRadera