söndag 24 juli 2011

Cykelbilar och rabarber


I veckan var maken och jag i Göteborg. Då besökte vi bland annat vår favoritbokhandel, Bokrummet i Haga. Där hittar vi alltid något intressant i bokväg som får följa med oss hem, vare sig vi tänkt köpa några böcker eller ej. Bokhandeln är inte stor men den har många titlar som man inte alltid hittar i de stora kedjorna.

Nu sist köpte vi varsin bok som skvallrar lite om våra skilda intresseområden. Jag köpte en bok om rabarber, Rabarber av Ingar Nilsson, med recept och historik kring rabarbern, och maken en bok om bilar...eller vad man nu skall kalla fordonen.

Vi tog våra nyinköpta böcker och satte oss på ett litet café i Haga. Med varsin kaffe och kaka satt vi på uteserveringen som finns längs den smala trottoaren och bläddrade i våra böcker. Och när vi inte lutade oss över våra böcker kollade vi in alla turister som spatserade runt i Haga med kamera och karta i händerna...och många är de så här års.

Men åter till böckerna. Makens en bok, Folkhemmets farkoster av Claes Johansson, handlar inte om "riktiga" bilar utan om cykelbilar. Jag kan lugnt säga att jag inte hade en aning om att det fanns något som kallades cykelbil. Efter att bläddrat runt i boken, så kändes 1900-talets förra hälft synnerligen långt borta.

Från boken Folkhemmets farkoster av Claes Johansson

Boken är verkligen en liten pärla och fulla av helt underbara bilder. Den innehåller till och med en ritning på en cykelbil....om man nu känner för att bygga en alldeles egen cykelbil.

Här kommer ett citat från bokens förord:

"Det ligger en stor och viktig distinktion mellan cykelbil och trampbil, tro inte annat.

Cykelbilen är en cykel med strömlinjeformad överrock och fickorna fyllda av drömmar. Den vuxne mannens redskap i sport- och nyttosammanhang, vanligen på tre hjul.

Som en riktig bil.

Trampbilen är en småbarnssak. En bil i halvskala, näpen på det sätt som förminskar vuxensaker alltid blir i närheten av barn. Med vacklade hälsa lever trampbilen vidare. Cykelbilen är död och begraven sedan ett halvt sekel. Så också den hembyggda mc-bilen, cykelbilens flotta kusin.

Till och med som fyrhjuling var den dömd att sorteras ut av evolutionen. Ingen vill väl tugga barkbröd när det plötsligt en dag finns fabriksbakat i form av en bullig massproducerad bil, med vindruvetorkare, handsfack, kanske rent av värmepaket.

Det är dem Folkhemmets Farkoster handlar om. Surrogatbilarna...."

Från boken Folkhemmets farkoster av Claes Johansson

Även om jag inte är så mäkta intresserad av bilar...eller cykelbilar...så tror jag nog att jag i alla fall skall läsa den här boken....nån gång   :-)

Från boken Folkhemmets farkoster av Claes Johansson

5 kommentarer:

 1. Еverything is νery open ωith a really clеar exρlanation of the iѕsuеs.

  It was rеally informatіve. Youг site iѕ
  veгу uѕеful. Thanks foг ѕharіng!  Check out my blog - Same Day Payday Loans

  SvaraRadera
 2. Magnifiсent web site. Plenty of helpful information heгe.
  I am sending іt to sоme pals ans aԁԁitionally shагing in deliсious.
  Αnd naturally, thank уou for your ѕweat!


  my ωeb blog :: New Bingo Sites

  SvaraRadera
 3. I harԁly сгеate гeѕponsеѕ, hoωever I browѕed a fеw of the rеmarks here
  "Cykelbilar och rabarber". I аctually do hаѵe 2 quеstions fоr уou if уоu don't mind. Could it be only me or do a few of the comments look as if they are left by brain dead visitors? :-P And, if you are posting at additional social sites, I'd like tо keeр up with уou.

  Wоulԁ you make a list of evеrу one of your sοcial pаgeѕ like
  youг linkedin pгofilе, Faceboοκ
  pagе oг twitter feed?

  Fеel frеe to surf to my web site; cash advance

  SvaraRadera
 4. No mattеr if sοme one ѕeаrchеs for his
  essentiаl thing, so he/ѕhe wantѕ to
  be avаilablе that in detail, ѕo that thing is maintаіned ονer here.  Ϻy site - how to lose weight fast and keep it off at home

  SvaraRadera
 5. .Cykelbilen är INTE död. Den har bara bytt namn till Velomobile. Tillverkas i olika former på kontinenten.

  SvaraRadera