onsdag 20 juli 2011

Fönsterrenovering..!!?


Nu känns förestående fönsterrenovering mindre skrämmande, för nu har jag gått en snabbkurs i fönsterrenovering hos en vän. Hon har snart renoverat igenom alla fönstren i deras hus från 20-talet och samlat på sig stor kunskap och erfarenhet i hantverket.

Till skillnad mot min vän så har jag har hela arbetet framför mig, men förhoppningsvis är jag lika driven i fönsterrenoverandets konst, när jag är klar med vårt hus. Vi har ju också ett trähus från 20-talet med minst sagt många fönster som behöver ses över.

Varje fönster har två kopplade bågar med sex lufter, vilket ger totalt 12 rutor som skall tas ur och fyra bågar och en jädrans många spröjs som skall skrapas rent på färg och slipas. Och sen skall allt sättas ihop igen, med nytt kitt och färg. Bara allt trä är bra, så bågarna inte behöver bytas ut. Det lär ta många, långa timmars arbete innan alla fönster är klara.


Min förhoppning är att vi har fixat kökets två fönster innan hösten....

Mitt arbete har knappt börjat men jag tycker ändå jag har tagit ett enormt steg framåt. För jag har gått från att vara en något ovillig, totalt oerfaren och smårädd blivande fönsterrenoverare till att vara en tämligen lugn blivande fönsterrenoverare, där första steget har tagits.

Och det känns tryggt att ha en vän som man kan fråga om råd och som kan visa hur man kan göra. Visst har jag böcker i ämnet, och det går säkert att hitta mycket tips och trixs på nätet, men inget går upp emot att kunna få direkt handledning och råd av någon som man känner och som har egen erfarenhet.

Utöver en snabbvisning av alla momenten fick jag igår prova på att ta bort kittet från två bågar.  Det gick väl ok. Kittet är borta och glasen är urtagna. En ruta var spräckt redan innan start och ytterligare två lyckades jag knäcka när jag skulle pressa ur glaset.

Hmm...bara hälften av rutorna är hela. Träning ger färdighet, förhoppningsvis, annars lär jag få göra täta besök till glasmästeriet...

3 kommentarer:

 1. Du behöver inte nödvändigtvis plocka ut alla glasen om inte kittet innanför rutan också är dåligt! När jag renoverar fönster är det väldigt ovanligt att man måste ta bort rutan i innerbågen, även om det behöver bättras på lite kitt så är det inte värre än att rutan kan sitta kvar. Jag lever efter devisen att det som inte är trasigt ska inte lagas!

  Antar att du kommer att köra med linoljefärg? Det ger ojämförligt bäst resultat tycker jag, särskilt på gamla uttorkade fönster. Jag brukar mätta bågen ordentligt med linolja först. Det är ytterligare en anledning till att fönsterrenovering tar sådan tid!

  SvaraRadera
 2. Ett evighetsgöra!!! Vårt torp, från slutet av 1800-talet, har en massa fönster och jobbet tar aldrig slut. Inte mycket man hinner på semestern när man också har annat att göra. Men maken brukar ta ett fönster per sommar och sen när han någongång blir klar med alla är det väl att börja om igen;). Jag slipar hellre golv eller målar.../Monica

  SvaraRadera
 3. Ylven: Tack för tipsen. Kan nog vara så att innanfönstren är okej på många ställen i huset. På utsidan ser det för bedrövligt ut mest överrallt, men där är ju också belastningen betydligt högre.

  I ärlighetens namn kollade jag inte på innerfönstret hur det såg ut för jag var så inne på att lära mig hur man gör för att ta ur fönsterglasen, men nästa fönster... :-)

  Vi kör med linoljefärg. Är övertygad om att det blir bäst för fönstren...och det är troligen den färg de använt tidigare också.

  Monica: Det är mycket man vill hinna med på sommarveckorna...allt för mycket.

  Men vi kommer att göra som ni...ta ett eller ett par fönster per år....eller vad man nu hinner med. Samma med fasaden som min make håller på med just nu. En sida per år..max.

  SvaraRadera