fredag 23 juli 2010

Två nya böcker

Jag har i dagarna fått hem två nyutkomna böcker - Föraktade falukorv - om ketchupkrig och fredagsmys av Karin Ahlborg och Monsterbiff till Middag? Fusket och snusket med vårt älskade kött av Torbjörn och Ylva Espling.

Bävar för att läsa boken om köttindustrin. Kommer att ha mycket svårt för att läsa om hur djur behandlas inom industrin....om det nu är sant allt som massmedia serverar oss. Baksidestexten på boken får mig att misstänka att jag kommer att få mina farhågor besannade.

Karin Ahlborgs bok kommer dock inte att ge upphov till ångest eller obehag inser jag efter att läst ett par kapitel i hennes bok. Snarare får den mig att undra och förundras över hur hon diskuterar och argumenterar för...ja vad?? Jag har ännu inte riktigt greppat vart hon vill komma. Av boktiteln tror jag att hon på något vis vill ge hedern tillbaks till vanlig och vardaglig mat - "falukorvsmat". Få se var det landar...just nu tycker jag mest hon spyr galla på allt och alla och att hennes argumentation går i rundgång. Att hon är heligt sne på Livsmedelsverket och deras tips och råd går det däremot inte att ta miste på.

På bara de få sidor jag har läst så har Livsmedelsverket fått den ena surbittra kommentaren efter den andra. Men det är inte bara Livsmedelsverket som hon gnäller på - även på forskning, olika dieter och matindustrin får sig en släng, Samtidigt använder hon sig just av olika forskningsresultat i sin argumentation för att bekräfta sina åsikter....hmmm!?!

Ett är då säkert, Karin Ahlborg bär på mycket frustration kring mat, matlagning, forskning och all sorts råd och tips kring vår kosthållning. Jag läser vidare....

3 kommentarer:

 1. Jag är också sugen på de där böckerna och några till, hoppas de dyker upp på biblioteket så smnåningom...

  SvaraRadera
 2. ÄVen jag har beställt falukorvsboken... och har ungefär samma funderingar som du. Men visst ska det bli spännande att läsa?!

  SvaraRadera
 3. Bondjäntan: Japp det skall bli spännande att läsa vidare i hennes bok...förhoppningsvis så knyter hon så småningom ihop allt så man förstår vart hon vill komma.

  I vilket fall som helst så är det intressant läsa någons annans åsikter och synpunkter på ett område som man själv är mycket engagerad och intresserad av...och i synnerhet som jag (vi) troligen hamnar i matnördgruppen enligt henne ;-)

  SvaraRadera