måndag 26 juli 2010

Bondböna med tuttar och rund mage....

Idag har jag skördat hälften av bondbönorna. Bönorna var stora och fina och somliga hade även tuttar och rund mage  ;-)

Bondbönor behöver skalas två gånger - först spritsar jag ur bönorna ur baljan och sen pillar jag bort det sega höljet som finns runt varje enskild böna. Det går lätt att få bort höljet om man kokar upp bönorna som hastigast....blir lite samma som att skolla mandel.

Efter att jag har förvällt dem hamnade de i frysen. Först styckfrös jag dem och sen åkte de alla ner i en plastpåse.

Bondbönor är tydligen inte en "riktig" böna utan tillhör istället vickersläktet och hör hemma i ärtfamiljen, läser jag i Runåbergs utmärkta frökatalog. Goda är dom i alla fall och de skall vara mycket nyttiga med högt proteininnehåll och kan därmed fungera som en ersättning till kött om man vill minska på sin köttkonsumtion.

I år odlade jag två sorters bondbönor - Witkiem och Super Aquadulce. Den senare gav betydligt större och mer bönor än Witkiem, dessutom blev den resligare och la sig inte heller ner som W gjorde. Så nästa år skall jag nog bara så Super Aquadulce.

(OBS! Jag läste fel på min kladdiga skiss över grönsaksodlingarna: det är Super Aguadulce som var lägre, gav sämre skörd och lade sig ner och Witkiem som var höga och fina...alltså skulle det stå tvärtom här ovan!!)

10 kommentarer:

 1. *suck* Har jag inte sagt att du måste sluta photoshoppa om bilder på mig som jag skickar till dig! ;-))

  SvaraRadera
 2. Kul ärtor! Ett år fick vi plommon med minisnoppar och gigantiska pungar där hemma. Nästan alla plommon var muterade. Jag tyckte det var skitskoj :)

  SvaraRadera
 3. Underbart foto, det översta!

  SvaraRadera
 4. bondbönorna är mina älsklingar. bland det godaste som finns, och så tacksamt att man kan så dem så tidigt.

  fast jag brukar tycka att det räcker att bara plocka ut dem ur baljan, sen förväller jag dem 20 sekunder och äter med olivolja. mumma!

  tack för sorttipset också! säljer runåbergs Super Aquadulce?

  SvaraRadera
 5. Vilket riktigt litet konstver - en bönbyst! Skriver en liten anteckning i trädgårdsboken inför nästa års odlingar. Just nu väntar jag på mina Sugar Snaps som klättrar så fint längs med sin nya rostiga spaljé i form av egtt armeringsjärn.

  SvaraRadera
 6. Jag odlar också Super Aquadulce, men mina blir låga (ca 50 cm), vill gärna lägga sig ner och bladen gillas tydligen av något ätande kryp/djur. Förra året odlade jag Imperial Green Longpod vilka blev över en meter höga, var inte mer liggbenägna än SA, och fler bönor per planta.

  Jag tror att jordmånen spelar stor roll i utfallet. Förra året hade jag mycket kompost och bra fuktighet, i år är det lerjord som gäller och tämligen torrt. Det gör stor skillnad.

  SvaraRadera
 7. jäklar va tjusigt..
  Mina bondbönor tog mormor..
  Fast jag gjorde landet till henne..=)

  SvaraRadera
 8. Fru Venus: Skall försöka komma ihåg det ;-)

  Knitting Seaman: Roligt ;-)
  Morötter och andra knölar kan ofta ge "intressanta" figurer...

  Sara lucy carin: Tidigare gjorde jag som du men har fått lite gnäll från övriga familjen ;-)

  Jag skrev fel i mitt inlägg....det var Witkiem som var den braiga sorten...och de är båda köpta på Runåbergs fröer.

  Mamma Mimmi: Visst är det roligt att se det man sått växa och frodas :-)

  Ylven: Du fick mig att kolla mina kladdiga anteckningar från när jag sådde...och du har rätt det är verkligen SA som var den korta och som lade sig ner och W som var den resliga sorten. Tack för du gjorde mig uppmärksam :-)

  Majsan: Fräck mormor du har...tog hon alla??? ;-)

  SvaraRadera
 9. Jag gillar också bondbönor men min avkastning är inte imponerande. Tror att jag fått lika många bönor som jag satt. Det blir ca en bönskida per planta och det är någon osynlig ohyra som angriper.Hur gör ni konkret för att slippa detta?

  Vilket är det billigaste och enklaste sättet att stötta de höga plantorna?

  SvaraRadera