fredag 9 juli 2010

Väl värt ett besök, del 6

Vi har lite som en sommartradition att besöka Läckö slott för att vandra runt i den fina lilla muromgärdade trädgården och kolla runt i slottets alla pampiga salar. I slottet finns även flera permanentutställningar liksom tillfälliga utställningar. I år har de bla en konstutställning, Glasets magi, med sju stora glaskonstnärer. Mer information om Läckö, utställningar och även föreställningar hittar du här.

Läckö slott är ett väl bevarat barockslott som idag är en populärt besöksmål. Slottet ligger fint på Kållandsö i Lidköpings kommun, med Vänern "i ryggen".

Trädgården
Kålträdgården är otroligt fin och ger alltid inspiration och idéer till de egna odlingarna....men deras grönsaksland är i en helt annan skala än våran :-)


Utställningar
Det finns flera olika permanentutställningar på slottet. Bland annat en om arbetet i kök och linnekammare som jag tycker är intressant att besöka. Oftast är det herremännen som syns och lyfts fram i historien men jag tycker att livet för den "lilla människan" är minst lika intressant och spännande. Jag håller till och från på och läser en bok som just berättar om livet på Läckö för alla de som levde ett anonymt liv i Magnus De la Gardies hovstat under stormaktstiden - Greve Magnus kök och hushåll på Läckö.

Här är några bilder från slottets olika kök....det fanns flera  :)


Fataburshustrun
Något som hade ett stort värde på den tiden var alla linnetextilier som fataburshustrun hade ansvar för. Det finns flertalet inventeringslistor bevarade från den tiden, vilket ger en antydan om hur stort värde de satte till alla textilier.

Greven Magnus De la Gardie
Greve Magnus Gabriel De la Gardie och hans hustru furstinnan Maria Eufrosyne av Pfalz-Zweibrücken är de som främst förknippas med Läckö Slott.....

...och de levde ett helt annat liv än alla de som jobbade i kök, uthus och ladugårdar.


Figuriner
Nytt för i år var en utställning med porslinsfiguriner från 1700-talet. Här är det romantik i kubik...så sött, så sött  :-)

Så har du vägarna förbi Lidköping så kan jag varmt rekomendera ett längre stopp på Läckö Slott. Här går det även att äta eller fika gott  :)

4 kommentarer:

 1. Det skulle inte vara helt helt fel att tillbringa en halv dag där :-)

  SvaraRadera
 2. Var för några år sedan på Läcköslott. Tyvärr inte i köksträdgården då resten av familjen tyckte det var såååå tråkigt. Det var i och för sig nåt medeltidajippo som var mer intressant för vissa i familjen.

  Men jag er ju nu, vad jag missade :-/. Jag får nog ta maken i nackskinnet och åka dit igen! ;-)

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är det ljuvligt fint på Läckö - tänk när det bodde folk där med den ljuvliga utsikten och de gröna omgivningarna. Här i våra trakter i norra Halland gillar jag att åka till Tjolöholms slott. Egentligen bara ett fejkat Tudor palats byggt på tidiga 1900-talet, men utsikten och omgivningarna är bedårande. Man undrar hur de rika Dicksons fick idén till ett historiskt hyper-engelskt hem på den halländska landsbygden?

  SvaraRadera
 4. Vilket fint blogginslag!Härligt att kunna titta in i gamla kök trots det geografiska avståndet=)

  SvaraRadera