torsdag 22 juli 2010

Flädersaft

Nu har jag gjort flädersaft för första gången i mitt liv. Inspirerad av bland annat Bondjäntan och Nisse i torpet och påhejad av vår stora fläderbuske som varje år har sagt till mig att jag borde göra flädersaft. Och i år blev det äntligen gjort....

Inge svårt alls bara alla ingredienserna fanns på plats. Jag fick börja saftkoket med en sommarfin cykeltur till ICA för att köpa stora mängder ekologiskt socker och citrusfrukter. Sen skattade jag fläderbusken på 60 blomvippen. Det var i sista stund för många av vipporna var överblommade, men jag fick så det räckte för ett ordentligt saftkok.

Jag sköljde av blommarna och stoppade därefter ner dem i några glasburkar. Fyra citroner och lika många limefrukter skivade jag tunt och stoppade ner i burkarna tillsammans med fläderblommorna. Sen kokade jag upp tre liter vatten tillsammans med 3,5 kg socker, tillsatte 30 g citronsyra och hällde därefter det kokande sockervattnet på fläderblommorna och citrusen. 


På med locken och så fick glasburkarna stå på bänken tills de hade svalnat. Sen åkte de in i kylen i en vecka. En gång om dagen skakade jag försiktigt på burkarna.

Idag har jag silat bort fläderblommor och citroner från saften, vilka jag gav till hönsen som tyckte det var totalt ointressant. Saften kokade jag upp och hällde över på flaskor som jag hade gjort rent och steriliserat i kokande vatten. Men lite av saften hamnade i en tillbringare för direkt avsmakning....det blev riktigt gott   :-)


6 kommentarer:

 1. Lyckost - den somrigaste smak som finns! Jag ställde till det ordentligt för mig själv när jag sköt upp plockningen för länge. Katten oxå!

  SvaraRadera
 2. Åh det såg läskande ut! Ännu ett år har nu (nästan) gått utan att jag blivit färdig att göra saft...

  SvaraRadera
 3. Utan tvekan min favorit är flädersaft!

  SvaraRadera
 4. Vi lagade/drack mycket flädersaft förr då min äldsta var allergisk mot alla röda bär och kärnfrukter, det är läskande och gott!!

  SvaraRadera
 5. Oj så gott! Flädersaft är starkt förknippat med mina Sverigeår. Flädern är inte så allmän här i östra grannlandet. Man kan visserligen köpa koncentrat i IKEA eller i välförsedda mataffärer. Men hemlagad är ändå alltid bäst!

  SvaraRadera