fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!


Gott Nytt År önskar jag er alla!

Hoppas ni får en fin kväll och en bra start på det nya året   :-)



torsdag 30 december 2010

Morötter till haren...

Haren gräver sig djupt ner i snön för att komma åt fallfrukten som vi inte fick undan innan snön kom. Harstackarn är nog desperat efter mat för han är framme och letar käk mitt på ljusa dagen.

Idag när maken och jag köpte strö och foder till hönorna såg vi en säck med 20 kg fodermorötter för 59 kr. Inget att tveka på tyckte vi och köpte morötter till haren.

När vi kom hem spred jag ut en del av morötterna längs stigarna haren och rådjuren gjort i snön. Det skall bli spännande och se i morn om morötterna är kvar eller om de har blivit uppätna. Hoppas på det senare.

Jag kunde skymta en hare och ett rådjur under äppleträden, så några morötter har de allt hittat. Tyvärr var det på tok för mörkt för att det skulle bli några bra bilder på djuren.

onsdag 29 december 2010

Tuppigheter

Förstår av kommentar på tidigare inlägg att det var allt för länge sedan jag skrev något om gårdens höns. Så här kommer en kort presentation av hönshusets alla tuppar (blir det bra så Roger? ;-)

Det har ju hänt en hel del i hönshuset. Sommaren resulterade i många kycklingar - hela 23 stycken! Hälften av dem var tuppar. Av dessa finns sju stycken ungtuppar kvar och av de fyra vuxna tupparna är bara Bengt kvar. Övriga tuppar och ungtuppar har hamnat i frysen och några på julbordet i form av kycklingsylta.


Bengt är en stilig vit tupp som verkligen har vuxit in i sin roll som högsta tuppen i hönshuset. Han är en lugn och stabil tupp som vet att försvara sina hönor mot ungtupparnas ibland rätt så brutala uppvaktande. Här kan du läsa om när han blev stortuppen.

Förutom Bengt finns det som sagt sju ungtuppar kvar från sommarens alla kullar. Några har nackats och några till skall nackas. Jag planerar för att behålla fyra av sommarens tuppkycklingar. Återstår att se vilka....här kommer i alla fall en kort presentation av dem alla:

Brynolf är stor och stilig och tycks redan ha planer på att försöka utmana Bengt om platsen som hönshusets högste tupp. Brynolf ruvades fram av Yngvild i början av juni. Bakom honom syns Paula....

Bregott Kungen ruvades fram av Börta Bengtsson tillsammans med 10 andra kycklingar.

Även Lennart tillhör Börtas sommarkull...

...liksom Gert,...

...Viktor och...

...Siste Mohikanen.

Agdas andra kull för i sommar resulterade i två kycklingar - Erika och Patrik (till höger). Patrik och Erika har ännu inte helt släppt taget om sin "mor".

Ungtupparna har det inte alltid så lätt. Det är inte bara Bengt som är på dem utan även hönorna läxar upp dem med besked när de tycker tupparna är för enträgna. Hönorna anfaller med näbbar och klor som om de vore stridstuppar. I synnerhet hönorna som står högt upp i rankingen tål inte att få några närmanden av fåniga ungtuppar....  ;-)

tisdag 28 december 2010

Blåblommig bomullsblus


Idag har jag suttit vid min gamla symaskin och sytt på en blåblommig bomullsblus. Modellen skissade jag fram i oktober och då gjorde jag även mönstret till blusen. Sen dess har den legat och väntat på att jag skulle få tid och lust för att sy ihop blusen. Jag har ju mest varit inne på garn och sticke under den senaste tiden  ;-)


Jag har i och för sig sytt klart fleecetröjan som jag också började på när jag ritade mönstret till blusen, men i övrigt är det mest sticket som har lockat.

Men nu när jag är julledig och jag kan ägna längre sammanhängande stunder åt att sy är det väldans roligt att ta tag i mina sömnadsprojekt. Få se hur mycket jag hinner med under min ledighet.

måndag 27 december 2010

Bolltistel


Det är otroligt vackert ute, men samtidigt gör de stora mängderna av snö att det är svårt att ta sig fram ute. Kylan och den bitande vinden som drar över de öppna fälten bidrar också till att vi mest håller oss inne.

Men idag var det lugnt och solen värmde skönt i köksfönstret när jag tittade ut på det som om sommaren är ett stort blomsterland med bolltistel, pioner, höstflox, riddarsporrar och höstaster.

söndag 26 december 2010

Något rundare på mitten...


Om man bortser från en oinbjuden gäst i form av ett virus så har julen varit kanon. Syskon, syskonbarn, mor och hund har hjälpt oss att äta upp maten som jag lagade i dagarna tre.Tyvärr så gjorde förkylningen att maten inte riktigt kom till sin rätt för min del och febern har gjort att jag inte har orkat vara så social som jag önskat. Trots förkylning har det varit en bra jul med mycke skratt och flams. Men nu är jag trött och något rundare på mitten....

Hoppas du har haft en bra jul...och sluppit undan stygga virusar  :-)

onsdag 22 december 2010

Julfull kyl och en naken gran


Idag har jag lagat julmat mest hela dagen och extrakylen - festkylen - har fyllts med skinka, syltor, korvar, leverpastejer, sillinläggningar, sillsallad, rödbetssallad, gravad lax och en del annat gott som hör julen till. Så det har varit ett väldans fixande i köket och diskbänken har helt försvunnit under ett berg av disk. Helt otroligt så mycket byttor, slevar, silar, skärbrädor och knivar det behövs för att fixa ett julbord.

Katterna tar däremot julfixandet med ro. I början visade de i och för sig ett visst intresse för vad jag höll på med och satt rart uppflugna på en pall och följde med blicken allt jag gjorde. Men när jag började med tredje sillinläggningen gav de upp.

Inlagd sill! Skulle det vara gott? Knappast...och så lämnade de mig ensam med mina inläggningar. När jag började med kalvsyltan blev det däremot fart på dem igen. Felix pep och ville absolut provsmaka lite på det kokta köttet. Mums sa han ....

Nu är jag helt slut och jag skall lägga mig på soffan och bara vara....och titta på den ännu nakna granen  :-)

tisdag 21 december 2010

Det är i alla fall juligt vintervitt ute...


Det är första dagen på min julledigt och det är otroligt vintervackert ute. Men dagen vart inte riktigt som jag hade tänkt mig. Det blev långt snurrigare än vad jag hade väntat mig....och halva dagen bara försvann.

Nu har jag i alla fall kommit igång med julmaten....och den extremt glesa granen är hemma.....små barr har den också...men den är hemma!! Gött det!

Anledningen till att jag inte har kunnat ägna hela dagen åt att laga julmat beror mest på att vår miljöbovsvolvo har en krånglande generator. Lite berodde det också på att jag inte kom hem från stora staden i väster förrän halv ett i natt och då kan man ju inte dra igång stoooora julmatsstöket allt för tidigt. Var i alla fall uppe ur sängen klockan åtta, så rätt nöjd ändå.

Men största strulet stod som sagt bilen för. Först gick det hur bra som helst. Mor och jag kom till affären och och tillbringade en väldans låååång stund på ICA med att fylla kundvagnen med råvaror till julmaten och jag har desperatköpt en gles gran utanför nämnda affär (tydligen är det brist på gran i år på grund av all snö). Mor kom även lyckligt hem med sina matkassar, men sen kom jag inte så långt. Bara någon kilometer från mor ville bilen inte mer, den stendog!!

Jag lyckades tack och lov svänga in bilen på en infart till ett mindre industriområde och kunde samtidigt konstatera att det var väldans tungt att ratta bil när den var död och därmed servot var satt ur funktion.

Jaha, tänkte jag,....här sitter jag med bilen full med mat och en gles julgran nödtorftigt fastsurrad på taket. Och insåg att mina fina planer för dagen inte riktigt höll. Det skulle inte bli en hel dag framför spisen kokandes julens goda mat. Inte alls!

Inte blev det roligare av att jag märkte att både min privata mobil och min jobbmobil hade slocknat på grund av energibrist. Suck! Varför just nu? Annars hade nog ett samtal med maken lättat upp det hela....i alla fall skulle han nog kunnat tala om vad jag kunde göra för att få liv i bileländet. Om det nu gick. Ett visste jag helt säkert....bilen var stendöd och det var inte på grund av tom bensintank. Det var något med elen.

Men nu är jag hemma sedan några timmar, tack vara en snäll bror som körde hem mig och alla matkassarna. Bilen och den glesa granen fick bli kvar i stan. När maken kom till stan från jobbet lyckades han få tillräckligt liv i bilen för att kunna ratta hem den till gården.

Och äntligen är jag i full gång med att laga julmat och maken mekar med bilen. Så just nu befäster vi gamla dammiga könsroller riktigt ordentligt.... ;-)

söndag 19 december 2010

Brodera juliga hjärtan...


Vi har varit och hälsat på bästa vännerna över helgen och då fick ett litet juligt broderi åka med, så jag skulle ha något roligt att pyssla med på tåget. Tågresan var dock allt för sövande så jag sov sött både på ditresan och hemresan. Det blev desto mer broderat hemma hos vännerna.

Jag broderar inte så ofta, det blir mest att jag syr eller stickar, så julhjärtan var ett perfekt litet broderiprojekt. Kravlöst och enkelt....inga märkvärdigheter alls....


Jag har broderat hjärtan helt fritt och bestämde för stunden vad jag skulle sy för stygn och mönster. Mest har det blivit kedjestygn och franska knutar.

När jag har broderat klart dem alla skall jag klippa ut respektive hjärtan ur linnetyget och sy fast ett bakstycke samt stoppa dem med vadd. Och med ett hänge så kan de hängas i granen om vi känner för det...eller någon annanstans i huset för att skapa lite juligheter  :-)

lördag 18 december 2010

Stoppa korv hör julen till...


Jag är väldans nöjd med min hushållsassistent. Oftast använder jag den till att knåda degen när jag bakar och den är värd varenda krona bara för den uppgiften.

Maskinen gör även stor nytta på hösten. Då går den varm när vi tar vara på en bråkdel av alla kopiösa mängder äpplen som våra gamla och stora äppelträd producerar. Tidigare var mosandet av de kokta äpplena ett söligt och omständigt moment men med min favorit i köket, hushållsassistenten, går det faktiskt lekande lätt.

Och nu inför julen underlättar den arbetet vid korvstoppning. Det tog runt halvtimmen förra helgen att få sju fina julkorvar - och det helt utan söl och klet. I och för sig har jag ingen större rutin av att stoppa korv, det kanske går minst lika lätt utan den. Men jag inbillar mig att det skulle vara mäckligare utan min favoritmaskin   :-)


Det var inför förra julen som jag stoppade korv för första gången och fann att det gick förvånansvärt smidigt. Och denna gång gick det ännu lättare och snabbare då jag kunde alla moment och visste hur assistenten skulle sättas ihop.

Men det som fick mig att göra om korvstoppandet i år igen har inget med assistenten att göra, utan beror helt enkelt på att korven blir så grymt god. Det går överhuvud taget inte att jämföra med köpekorv och då är jag som sagt bara nybörjare på korvtillverkningen och följer snällt receptet på korvskinnspaketet. Inga avancerade recept eller experiment på kryddningen....

onsdag 15 december 2010

Kan Impecta bota stress?


De senaste jobbveckorna har varit väl tuffa och värst har denna vecka varit. Arbetsdagarna är på tio timmar och på tok för stressiga för att det skall vara nyttigt för hälsan. Energin börjar ta slut och veckan är bara halvvägs.

Men så låg det en inplastad frökatalog från Impecta i brevlådan! Ett "vårtecken" så här veckan innan jul! Å livet kändes med en gång lite lättare. Tack Impecta  :-)

tisdag 14 december 2010

Beskrivning till garntomtar....enkelt och roligt julpyssel....


Här kommer en beskrivning på hur jag och mor gjorde våra garntomtar.....med bilder på alla moment  :-)

Innan helgens julpysslande hade jag inte den blekaste aning om hur man gjorde garntomtar, mer än att jag kom ihåg att jag gjorde sådana som barn. Men nu vet jag hur man gör...helt klart över förväntan roligt julpyssel...


Jag började med att skära till en kartongbit som mall. Biten jag skar till fick måtten 19 x 11 cm men kan ändras beroende på hur stor eller liten tomte man vill göra. Testa dig fram...

Vira ditt garn cirka 18 gånger runt pappskivans långsida för att få garn till tomtekroppen.


Lossa garnet från pappskivan och knyt ihop garnet på mitten med garnet du tänkt använda till ansiktet....


...och vik ihop garnet på mitten och fortsätt att vira ansiktsgarnet runt garndockan så att du får ett litet tomteansikte. Knyt ihop garnändarna på baksidan och klipp av....


Nu virar du ca 16 varv runt pappskivans kortsida för att få fram tomtens armar.


Lossa garnet från kartongen och knyt till i ändarna med två garnbitar så du får två händer.


Trä in garnet som skall bli armar genom kroppen....


...och vira garn runt midjan så att armarna sitter fast.


Dela på dockan så du får två ben och knyt till om fötterna. Vill du ha en garntomta så klipper du istället upp garnet längst ner så att det bildas en "kjol".


Nu är det dags att klippa till luvan i ett lämpligt tomteluvetyg...


...näst ihop tyget så du får en liten strut...


...och näst fast luvan på tomten.


Och akta så att inte tomten blir kattmat!


Brodera dit ögon och mun samt fäst en garnöggla i mössan så du kan hänga tomten i granen. Nu är tomten klar!!

Lätt som en plätt ....  :-)

måndag 13 december 2010

Handledsvärmare....ett snabbt stickprojekt


Jag skrev tidigare i höstas att jag blivit stickmanisk och stickade så fort jag kom åt. Sen kom annat emellan och det blev allt glesare mellan stickstunderna. Men nu har stickandet tagit fart igen och under de senaste veckorna har det stickats på alla mina projekt - halsduken, tröjan och halvvantarna - och det har gett resultat. Inte färdiga än.... men snart så  :-)

Men i helgen blev det ett helt annat stickprojekt, som drogs igång och avslutades på mindre än ett dygn. Mor fryser om händerna när hon sitter och handarbetar så när vi var i garnaffären, för att köpa mer garn till tröjan, blev det även några nystan till ett par halvvantar.

Modellen är enklast tänkbara - slätstickning och med en kil för tummen. Det är istället garnet som bidrar till "utsmyckningen" med sina varma och glada färger. Från orangea till lila. Läckert tyckte både mor och jag. Och nu slipper mor att frysa om handlederna....fint!

söndag 12 december 2010

Recept på hemlagad rödkål


Julpysslandet fortsätter och mor och jag syr fler hjärtan till julgranen. Idag var det julens lite mer traditionella färger - rött, grönt och vitt - som angav tonen på mitt broderi. Bild kommer när hjärtat är klart. Nu har jag lag mitt handarbetande åt sidan för ett mer matigare julpyssel.

Jag har kokat rödkål som skall serveras på julbordet den 24:e. Hemlagad rödkål på egenodlad kål. Sånt gör mig glad och lycklig....minst sagt :-)

Rödkålen varierade minst sagt i färg. De flesta vara rödkålsröda, men ett huvud var mest grönt med röd ådring och ett litet huvud var nästan svart.

Synd bara att det inte blev några vinteräpplen sparade i år, utan det var till att köpa äpplen till rödkålskoket, trots att äppelträden dignade av äpplen i höstas. Men rönnbärsmalen var väldigt flitig i år och lämnade inga fina äpplen efter sig för vinterförvaring.

Rödkålshuvuden skottade jag fram ur en snödriva förra helgen. Läs  här om mina "vinteräventyr" i grönsakslandet.... :-)

Recept på rödkål
ca 1½ kg rödkål
2 äpplen
1 msk socker
5 msk vinbärsgelé
2 msk rödvinsgelé
2 kryddnejlikor
4 msk smält smör
3 dl buljong
ca 2 dl rödvin

Allt är ekologiskt eller hemodlat.

Finfint rödkålsmönster...!

Skär rödkålen i bitar lägg den i en tjockbottnad gryta tillsammans med övriga ingredienser (vänta med vinet). Koka sakta under lock i ca en timme. Rör om då och då. Mot slutet smaka av med rödvin och sjud en stund utan lock.

Strimlad rödkål...

Om rödkålen inte skall serveras med en gång så kan man vänta med vinet till serveringstillfället, då kålen värms tillsammans med vinet.

Jag petade ner den kokta kålen, utan vin, i två konservburkar och sen skall de in i kylen fram till jul. Nu kokar jag långkål på grön- och purpurkål och sen blir det dags för korven. Men först måste jag nog äta något för matdoften mättar dåligt  ;-)

lördag 11 december 2010

Garntomtar och hjärtan...


Idag har mor, maken och jag knutit garntomtar, vilka skall pryda julgranen om nån vecka. Kan inte minnas att jag har gjort några garntomtar sedan jag gick ut småskolan för många, många år sedan och jag får erkänna att jag googlade fram en beskrivning innan jag satte igång projektet. Men det var ju lekande lätt och de blev riktigt söta.


Det blev även två hjärtan sydda med kedjestygn, pärlor och fina tyger. Ingen större tanke bakom form och färg utan stundens ingivelse fick styra utformningen och dekorationen av hjärtan. Mor sydde pärlor och jag broderade med rosa och blått garn på plommonfärgat tyg. Inte så värst färgmatchat eller juligt.... men så roligt att göra...bara just därför  :-)


Efter veckor med väl högt tempo och möe press på jobbet var det verkligen en lisa för en stressad hjärna att få sjunka ner i sitt handarbete och bara låta tiden gå så som den ville. Sy stygn för stygn, sätta fast pärla för pärla...och bara vara....


Katterna kom förbi, då och då, och kollade vad vi gjorde och kröp ner en stund i en låda med tygbitar innan de hittade en annan plats att sova på. Och vi lämnade bara arbetsrummet för att dricka kaffe och äta lussebullar och prata lite med bror som kom förbi.

fredag 10 december 2010

Fyra generationer av E-nummer....?!


Skall man skratta eller gråta? Gammelmormors kakrecept (4:e generationen och orginalrecept...minsann!!) som är helt knöfull på E-nummer, aromer och delvis härdat fett. Men de är i alla fall bakade på smör ...så himla BRAAAAA!! Hela 2 % smör lyckades de pressa in!!.

Med tanke på de senaste årens debatt och massmedial uppmärksamhet kring E-nummer och matindustrins förkärlek processade råvaror, vilket drogs i gång med dunder och brak i och med Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken, så blir det nog mer skratt än gråt för min del.

Faktiskt tycker jag det är så löjeväckande komiskt så jag kostar på mig ett asgarv....och besväret att pilla fram kameran i ICA-affären och ta ett kort på kakskämtseländet. Ledsen bara att bilden blev så suddig,  men jag bara vägrar att köpa skiten för att kunna ta bättre bilder...hoppas ni har överseende...

onsdag 8 december 2010

Digitalkamera...

Nyberit ville gärna ta en närmare titt på kameran... lite väl nära...

Tack och lov för digitalkamera!! Då gör det inte så mycket att 99,9 procent av bilderna man tar på hönsen inte rikigt blev som man tänkt sig. Det är bara att ta några bilder till. Skulle inte vara lika roligt på den gamla goda tiden med negativ och papperskopior...skulle bli dyra bilder  ;-)

Tomt! Sekunden innan var alla hönorna så fint samlade....

Bregott Kungen är inte sig lik!! Vem drog ut hans hals??

Men vanligaste problemet med att få hönsen på bild är att de allt som oftast lyckas hamna bakom sittpinnarna, vattenautomaten eller någon annan inredningsdetalj i hönshuset. Här är det Siste Mohikanen som är lite blyg...