lördag 18 december 2010

Stoppa korv hör julen till...


Jag är väldans nöjd med min hushållsassistent. Oftast använder jag den till att knåda degen när jag bakar och den är värd varenda krona bara för den uppgiften.

Maskinen gör även stor nytta på hösten. Då går den varm när vi tar vara på en bråkdel av alla kopiösa mängder äpplen som våra gamla och stora äppelträd producerar. Tidigare var mosandet av de kokta äpplena ett söligt och omständigt moment men med min favorit i köket, hushållsassistenten, går det faktiskt lekande lätt.

Och nu inför julen underlättar den arbetet vid korvstoppning. Det tog runt halvtimmen förra helgen att få sju fina julkorvar - och det helt utan söl och klet. I och för sig har jag ingen större rutin av att stoppa korv, det kanske går minst lika lätt utan den. Men jag inbillar mig att det skulle vara mäckligare utan min favoritmaskin   :-)


Det var inför förra julen som jag stoppade korv för första gången och fann att det gick förvånansvärt smidigt. Och denna gång gick det ännu lättare och snabbare då jag kunde alla moment och visste hur assistenten skulle sättas ihop.

Men det som fick mig att göra om korvstoppandet i år igen har inget med assistenten att göra, utan beror helt enkelt på att korven blir så grymt god. Det går överhuvud taget inte att jämföra med köpekorv och då är jag som sagt bara nybörjare på korvtillverkningen och följer snällt receptet på korvskinnspaketet. Inga avancerade recept eller experiment på kryddningen....

9 kommentarer:

 1. En vän till mig brukade göra sin egen korv innan. Hon berättade hur jäkla god den blev! Jag sa att om hon skulle få för sig att göra korv själv så fick hon gärna låta mig smaka en lite bit. Det lovade hon! Jag ser fram emot detta med spänning . Hoppas din korv blev alldeles underbar, många kramar!

  SvaraRadera
 2. Hemgjord korv är helt oslagbar!
  När våra barn var små gjorde vi ofta fyra olika sorters korv vid decemberslakten. Nu när de är vuxna och utflyttade nöjer vi oss med att tillverka julkorven själva.

  SvaraRadera
 3. Jag har en precis likadan assistent (tror jag, av bilden att dömma iaf) Fick köttkvarn inkl korvrör till den för ett år sedan, men har ännu inte provat på att göra korv tyvärr. Det ska helt klart stå på min "att-göra-lista" inför nästa år: korv!

  SvaraRadera
 4. Så kul med egen korv! Det där har vi gjort en gång och sen lämnade in korven för rökning. Mums! Det blev riktigt bra. Undrar bara varför vi aldrig gjort det igen?
  Ha det fint,
  Charlotta

  SvaraRadera
 5. Visst är det underbart gott? Ska faktiskt göra julkorv imorgon. Mmmm, kokt korv med senapssås o potatis....ljuvligt.

  SvaraRadera
 6. Som nygifta boendes på landet gjorde vi egen korv vid höstslakten. Den blev gudomligt god. Maken gjorde ett korvhorn till assistenten som jag också är så tacksam över, en nu trettioårig Bosch. Den jobbar ännu hur bra som helst med äppelmos och degar . NU ska vi göra korv igen, tack för påminnelsen! :-)

  SvaraRadera
 7. Vad heter hushålls maskinen?
  Vilken fantastisk blogg du har! Jag håller på att starta upp en matblogg!

  SvaraRadera
 8. Natalie: Det är en Electrolux Assistent. Jag tycker den är kanonbra. Nu tillverkas den inte längre i Electrolux namn. Kommer inte ihåg vad den heter numera...men den finns i produktion och det skall vara samma företag som tidigare gjorde som nu själv har tagit över helt.

  Roligt att du gillar min blogg. Blir glad :)

  SvaraRadera