onsdag 29 december 2010

Tuppigheter

Förstår av kommentar på tidigare inlägg att det var allt för länge sedan jag skrev något om gårdens höns. Så här kommer en kort presentation av hönshusets alla tuppar (blir det bra så Roger? ;-)

Det har ju hänt en hel del i hönshuset. Sommaren resulterade i många kycklingar - hela 23 stycken! Hälften av dem var tuppar. Av dessa finns sju stycken ungtuppar kvar och av de fyra vuxna tupparna är bara Bengt kvar. Övriga tuppar och ungtuppar har hamnat i frysen och några på julbordet i form av kycklingsylta.


Bengt är en stilig vit tupp som verkligen har vuxit in i sin roll som högsta tuppen i hönshuset. Han är en lugn och stabil tupp som vet att försvara sina hönor mot ungtupparnas ibland rätt så brutala uppvaktande. Här kan du läsa om när han blev stortuppen.

Förutom Bengt finns det som sagt sju ungtuppar kvar från sommarens alla kullar. Några har nackats och några till skall nackas. Jag planerar för att behålla fyra av sommarens tuppkycklingar. Återstår att se vilka....här kommer i alla fall en kort presentation av dem alla:

Brynolf är stor och stilig och tycks redan ha planer på att försöka utmana Bengt om platsen som hönshusets högste tupp. Brynolf ruvades fram av Yngvild i början av juni. Bakom honom syns Paula....

Bregott Kungen ruvades fram av Börta Bengtsson tillsammans med 10 andra kycklingar.

Även Lennart tillhör Börtas sommarkull...

...liksom Gert,...

...Viktor och...

...Siste Mohikanen.

Agdas andra kull för i sommar resulterade i två kycklingar - Erika och Patrik (till höger). Patrik och Erika har ännu inte helt släppt taget om sin "mor".

Ungtupparna har det inte alltid så lätt. Det är inte bara Bengt som är på dem utan även hönorna läxar upp dem med besked när de tycker tupparna är för enträgna. Hönorna anfaller med näbbar och klor som om de vore stridstuppar. I synnerhet hönorna som står högt upp i rankingen tål inte att få några närmanden av fåniga ungtuppar....  ;-)

5 kommentarer:

 1. Siste Mohikanen var allt en stilig en! Honom får du allt spara (eller spara hans fjädrar för det var hiskerligt så fina de var). Han kommer att tjusa alla hönorna med säkerhet...

  SvaraRadera
 2. Fiina tuppar!
  Vi skaffade 10 blommehönskycklingar i våras.
  sex av dessa blev tuppar...
  En blev sjuk och dog, en visade sig vara en liten brun med tofsar på fötterna, fyra tuppar kvar.
  Vi tänker att vi ska nacka och slakta ett par stycken, men ack så svårt det blir...
  Har du tips att ge om slakt, plocka eller flå, o.s.v.

  SvaraRadera
 3. Äntligen :-) Bengt verkar vara en värdig ledare, men den Siste Mohikanen är den vackraste. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År och hoppas på mycket höns-bloggande under 2011.
  Roger S

  SvaraRadera
 4. Renée: Siste Mohikanen skall bli kvar. Han är inte så stor men han har en mycket stilig färgsättning. Även om han ännu inte riktigt går hem hos hönsen ;-)

  Gunillaedding: Vi slaktar genom att först bedöva djuret genom ett slag på huvudet och direkt efter det nackas djuret med en yxa. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid slakt http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/fjaderfan/slaktochannanavlivning.4.45fb0f14120a3316ad780001432.html

  Och i boken "Husdjur till husbehov" av Håkan Hallander finns en bra beskrivning hur man går till väga.

  Roger: Skall göra mitt bästa beträffande hönsbloggandet :)

  SvaraRadera
 5. Thanks for another informative site. The place else may I get thаt type of informаtiоn wrіttеn in such a реrfect wаy?
  I hаve a challengе that I'm just now running on, and I've been on the loοk out for ѕuch info.


  my ωeb sitе ... payday loans

  SvaraRadera