söndag 5 december 2010

Renovera hus...ett ändlöst uppdrag...


I helgen har vi tagit tag! Maken och jag har tagit ett ordentligt tag i vår renovering av hallen upp till andra våning. Under sommarhalvåret har vi mest hållit på med husfix på utsidan, så som att måla verandan, vindskivor och räcken, samt dränerat och fixat i uthusen och ladugården. Renovering och fix inne i bostadshuset sparar vi till vinterhalvåret. Typ nu, med andra ord...


Maken och jag bor i ett hus från 20-talet och sist huset blev renoverat var under 70-talet, vilket märks. Så det finns med andra ord en del att fixa med. Inte så att det är några akuta saker som behöver göras, även om vi bör sätta igång med fönstren till våren, annars lär det bli akkut, utan mer att vi vill trolla bort 70-talsrenoveringen och få ett hus mer i stil med sitt byggår....på vårt vis och med mordern standard.


För att vi inte helt skall tröttna på att bo i hus...dvs tröttna på att hela tiden renovera, renovera och renovera så har vi perioder då vi helt låter bli att fixa med huset. Och sen tar vi några intensiva renoveringshelger och gör så mycket som vi bara orkar och kan på de timmar vi har till förfogande under en helg. Det medför att vissa delar av huset kan stå lite halvrenoverade under kortare eller längre perioder - men det får vara så för att vi skall orka. Vi försöker också begränsa oss till att renovera ett rum i taget så inte hela huset är en enda stor rörig renoveringsplats.


Och nu är det hallen upp till andra våning som vi jobbar vidare med, efter ett längre sommaruppehåll. Jag har tapetserat i förrådet som vi har byggt under trappan, även fixat med trappan (tidigare en öppen 70-tals trappa) och så har jag börjat riva ner gamla tapeter på övre hallen. Vi har även fått upp en del pärlspont på väggarna....ett hiskeligt pillande när element och svängda trappor "stör"....


Maken har börjat riva upp golvet för vi behöver förbättra isoleringen under golvbrädorna. Golven är kalla vilket inte är så konstigt med tanke på att spånet under årens lopp har packats ihop och lämnat en glipa mellan golvbräderna och isoleringen. Och detta i kombination med att huset inte är så värst tätt så är golven välventilerat....

Det känns som om vi fick gjort en hel del i helgen...även om det är många timars jobb kvar. Men det kommer ju fler helger i vinter...och den här vintern ser ju ut att bli låååååååååååång  ;-)

5 kommentarer:

 1. Vad duuktiga ni är! Ser ut att bli jättefint när det blir färdigt. Bra att ni tar renoveringspauser... Vet en del som har renoverat sönder både sin plånbok och sin relation... Trist men sant. Ha nu en bra vecka!

  SvaraRadera
 2. Vi är också "periodare". Det måste man för att orka. Och så kör vi sommar=ute, vinter= inne precis som ni.

  Skönt att få varmare golv, skulle behövas här med!

  SvaraRadera
 3. Hej du..
  Jag är lika dan..När vintern kommer då börjar min semester och renovering..Tapetseringen från förra vintern är inte ens klar i köket..
  Hönshuset går ju som sagt förre..=)
  Mitt hus fyller ju 100 nästa år så jag tänkte piffa upp det om jag hinner..
  Men den här snön den håler på å knäcka mig med..
  mvh
  majsan

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det är mycket klokt att ta ett rum i taget och ta pauser ibland. Jag brukar se Arga Snickaren på tv ibland och då det går åt skogen brukar vara när de renoverar överallt utan att bli klar någonstans...

  SvaraRadera
 5. Roligt att få läsa hur andra gör och resonerar. Ni har ett klokt tänkesätt.
  Vi håller på i ett rum - men inte är det intensivt. Ett rum som vi kan leva utan att använda en period - salen. Alltså kan vi inte ha något större julkalas i år.

  SvaraRadera