måndag 4 oktober 2010

Små och gröna...


De skulle vara gula, svarta och röda....med det vart bara några få ynka gröna! De behövde helt klart mer omvårdnad än vad de fick mina stackars tomatplantor.

Men nästa år skall det bli annorlunda. Då kommer mina taffliga försök att odla tomater vara ett minne blott. För då har jag läst boken Odla tomater av Åke Truedsson. Jag har än så länge bara bläddrat i boken så vet inte om den är bra eller ej, men jag gissar på att jag är en mycket klokare tomatodlare efter att ha läst den. Det finns liksom goda förutsättningar för det  ;-)

Även utan tomatboken kommer jag nog få bättre skördar om jag bara ger tomatplantorna lite mer uppmärksamhet och kärlek, samt ser till att tomatfröna kommer i jorden tidigare. Så de har en rimlig chans att mogna innan höst och vintern kommer.

I år har tomaterna blivit skämmigt försummade och naturligtvist svarar de med taniga och ynkliga plantor och små och gröna tomater. Det är övriga grönsaksodlingar som har fått all min uppmärksamhet och i grönsakslandet har det vuxit finfint i sommar. Där finns fortfarande mycket att skörda i form av bönor, morötter, flera sorters kål, palsternackor, haverrot, svartrot, persiljerot...och säkert något mer.

5 kommentarer:

 1. Jag har läst att tomater är en av de lättaste grödorna att odla (får oftast bra skördar utan så mycket pysseloch inte så känslig för ohyra/sjukdomar osv) men att tomatplantan är en av de svåraste plantorna att dra upp från frö.

  Jag är nog benägen att hålla med. Jag misslyckades fatalt med att dra upp vettiga plantor, men kompenserade det genom att byta till mig uppdrivna tomatplantor och köpa billigt på marknad. Kommer försöka igen nästa år men blir de lika taniga som senast så gör jag likadant nästa år igen. Vi har fått hutlöst mycket tomater mot hutlöst lite jobb så det känns ändå värt det även om det blir mer prisvärt med egna plantor.

  SvaraRadera
 2. Du har visst lika gröna tomater som jag;)

  SvaraRadera
 3. Ja, med den boken kan du inte misslyckas;) Den är min "bibel" tillsammans med medlemsskapet i Tomatklubben som drivs av författaren till boken, Åke Truedsson. Kan varmt rekommenderas:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. Ja, tomater kräver viss omvårdnad och skötsel. Men vädergudarna kan man ju inte rå på och sol och värme är ju det dom gillar allra bäst ;-)

  SvaraRadera
 5. Är det inte det att det har varit en jäkla dålig sommar oxå? Jag odlade oxå tomater på min balkong innan men man blir ju sur när dom inte mognar...

  SvaraRadera