onsdag 27 oktober 2010

Fel årstid?


Jag kan ju tycka att Paula har valt helt fel månad för att lägga sig platt på ägg. Det är ju i slutet av oktober nu!! Men hon brås kanske på sin "mor", Börta Bengtsson, för hon fick ju för sig att börja ruva i december förra året. Av alla de ägg som Börta då låg på kläcktes det fram en kyckling....nämligen Ann-Bertil.

Börta Bengtsson med sin kykling Ann-Bertil som kläcktes i december 2009. Kortet är från i februari i år.

Som sagt december är väl inte bästa månad för ruvning... det är för svalt i hönshuset. På sommaren kan hönan vara av äggen ett tag för att sträcka på benen, äta och bajsa utan att äggen bli allt för nerkylda, men på vintern kan hönan knappt vara från äggen alls utan att riskera att embryot i äggen dör.

Ann-Bertil som stor höna....

Men om detta vet Paula inte så mycket, utan har lagt sig på ägg under "fel" årstid. För hennes del blir det även första försöket att ruva. Så vi får se hur uthållig hon är och hur noga hon är med att värma äggen.


....och här en bild på Paula som kyckling (eller möjligen Paulas "bror" Engelbreckt....de var rätt så lika  ;-)
 Kortet är från augusti 2009...

Än så länge har vi inte lagt henne och ruvredet i en gallerbur. För hönorna har ännu inte riktigt kommit igång med äggläggandet efter ruggningen. Så Paula får för det mesta ha sitt rede ifred och slipper få fler och fler ägg att ruva på. Det är ju önskvärt att alla äggen blir ruvade med start från samma dag, ungefär, så att alla kycklingarna kläcks samtidigt. Därför vill jag inte att övriga hönor fyller på med mer ägg.

Är du nyfiken hur gallerburen funkar så kan du läsa här....

3 kommentarer:

 1. Men du vet hur det kan vara....när det pockar på så är det bara att gå o lägga sig ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har några likadana stollar men det är mest Silkes som inte riktigt bryr sig om årstiderna. Jag har till och med hönor som tog fram två kullar i sommras, nu sitter de flesta halvnakna på pinnen och tokruggar.

  SvaraRadera
 3. hej du..
  Jag tror Paula är en paul..
  =)

  SvaraRadera