tisdag 5 oktober 2010

Fjädrar men inga ägg..

  Hysterix ser erbarmeligt tanig och rufsig ut....

Jag skulle tro att det går att få ihop till en tupp och någon liten höna av alla fjädrar som ligger på golvet i hönshuset. Räven har INTE varit på besök men däremot ruggar hönsen.

Högsta tuppen Hysterix är långt i från sitt ståtliga och stiliga jag. Nu saknar han alla sina långa stjärtfjädrar och hans i vanliga fall så tjocka halskrage är tunn och spretig. Han ser helt enkelt för eländig ut...tuppskrället.

Så här brukar Hysterix se ut när alla fjädrarna är på plats....

Även många av hönorna ser bedrövligt ynkliga ut. Tufsiga och halvnakna. Halsar som sticker fram ur glesa kragar och inga rumpor. Och inte blir det några ägg heller....rugghönor.

Däremot så ser sommarens hönskycklingar fina ut....som små minihönor. Tuppkycklingarna har ännu inte fått stjärtfjädrarna på plats än mindre kammen, men det är inte långt kvar till de är lika stora som de vuxna tupparna. Så snart lär Hysterix, Bengt och Rickard få hård konkurrent om damerna...

3 kommentarer:

 1. Hej Fru Purjo, jag blir så sugen på att skaffa höns när jag läser din blogg. Är det mycket arbete? Ser att ni har 12 höns för att vara självförsörjande på ägg. Måste man ha så många? Kan de gå ute på dagen, eller tar räven dem då?
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Ja, här är det samma sak, jag städade fjädrar i helgen och fick ihop en hel hink.

  SvaraRadera
 3. Madame C: Höns är väldigt lättskötta. De behöver daglig tillsyn för att se så de har vatten och mat, öppna och stänng till hönsgården och för att hämta ägg. Men det är inte så betungande eller tidskrävande.

  Det som är tyngst är städning av hönshuset. Hur ofta det behövs göras beror av antal höns och utrymme. Vi har ett ganska stort hönshus i förhållande till antal hönor så för oss räcker det att göra en riktig storstädning av hönshuset en gång i kvartalet. Däremellan gör vi rent där det behövs....så som att skyffla undan skiten som samlas under sittpinnarna, städa ur redena mm.

  Det kan nog räcka med färre hönor för att täcka sitt behov av ägg. Vi har fler än vad vi behöver för att även vänner och kollegor vill ha ägg :-)

  SvaraRadera