lördag 26 mars 2011

Extra allt!


Jag gillar fil med mysli. Verkligen! Det blir fil och mysli nästan varje morgon och oftast även varje kväll, precis innan jag går och lägger mig. Fil och mysli mättar bra och gör att jag sover gott. Annars vaknar jag gärna vid tre-fyra-tiden av att jag är hungrig. Men aldrig med fil i magen.

Myslin har jag slängt ihop själv och består mest av flingor från våra olika sädesslag, samt bovetegryn, hirsflingor, olika fröer såsom solros-, lin- och pumpafröer. Det brukar även finnas lite corn flakes. Allt är ekologiskt och helt utan socker....med undantag av det lilla som kommer med corn flaksen och russinen.

I morse nöjde jag mig inte med fil och mysli, utan det blev "extra allt". Både malen kanel och kardemumma, både hel mandel och nötter och både skivad banan och hemlagad äpplemos. Gissa om det var gott?! Mmmm...

Jag gillar att ha hela nötter i filen då det ger härligt tuggmotstånd. Ibland blir även även en klick mos eller lite kanel. Men idag tog jag allt! Dessutom köpefrukt i form av banan. Snacka om lyx.

Vi köper inte så mycket frukt utan äter mest av de bär och frukter som vi får från vår trädgård eller hittar i naturen. Låter kanske torftigt, men inte då....vi har superduper goda hallon, röda, svarta och vita vinbär, krusbär och körsbär. Till detta flera sorters äpplen som vi gör härligt sommargott mos av.

En stor poäng med att inte vardagsäta importerad frukt är att när vi väl köper banan så är det lyx, något utöver det vanliga. För inte är det lyx att kunna äta allt man vill när man vill...året runt. Då blir ju den mest exotiska frukten lättillgänglig och allt för snart helt enkelt vardag!

3 kommentarer:

 1. Alla skulle ta tillvara på det de har... Tänk vad mycket äpplen som går till spillo egentligen. De ruttnar på marken, istället kunde de ha blivit både det ena och det andra. Synd är det....

  SvaraRadera
 2. Så gott det ser ut! Å som jag längtar efter din nästa grönsakslandetfotoprojektbild! :)
  Är en av dina "smygläsare", som bara tittar in å suger till mig av inspiration, men som inte lämnar något innan hon går. Beklagar detta!

  Å nu ska jag vara ännu lite fräckare, jag ska nämligen be dig om en liten tjänst! Undrade om inte du skulle kunna ta en närbild på en av dina odlingslådor där ute i grönsakslandet?
  Flyttade i höstas och här där jag bor nu finns inga rabatter eller grönsaksland. Behöver lite inspiration! Vill helst inte använda impregnerat material, men vet inte redit hur jag ska göra.

  tack för att du finns och för att du bloggar så fint! :)

  SvaraRadera
 3. Renée. Vi försöker ta vara på så mycket som möjligt men ändå blir det mycket som går till spillo. Men i vinter var rådjuren och hararna glada för äpplena som blev kvar på marken.

  Lilla gumman: Roligt att du gillar mitt fotoprojekt. Har lagt ut några bilder på bäddarna...hoppas det går att se hur de är ihopsnickrade.

  SvaraRadera