söndag 6 mars 2011

Stereoruvning?!


Om de ändå kunde bestämma sig...hönorna!!

Jag har nämnt några av alla de halvhjärtade försök till att ruva som damerna i hönshuset har dragit igång, men långt ifrån alla. Än så länge denna vinter är det bara Röda Ulla som har tagit ruvande på tillräckligt stort allvar för att det skulle resultera i dunisar.

I och för sig är det vinter och det är kanske får dem att vela med sitt ruvande. När våren och sommaren kommer med långa ljusa dagar och värme så kanske mer eller mindre varenda höna lägger sig platt på ägg och visar en otrolig ruvningsdisciplin. Vi får väl se.

Idag hittade jag Ann-Bertil tillsammans med en av de svartgråa hönorna (Hulda, Hilda, Alfhild eller möjligen Ulfhild) i redet och de dumblängde surt på mig när jag kikade in på dem.

De parallellruvande hönorna smågrälade om vem som skulle ruva äggen  och inte blev de gladare av att jag stack in handen under dem för att plocka bort de riktiga äggen. För så länge de duttar med sitt ruvande får de bara plastägg att ligga på. De riktiga äggen hamnar i vårt kylskåp....

4 kommentarer:

 1. Haha! Dumblängde, vilken bra beskrivning på blicken som man får när man kommer och stör. Mina brahmor ser dessutom lite ilskna ut också. Fast mig lyckas de inte skrämma så lätt. =)
  /Anna

  SvaraRadera
 2. Våra svarthöns trängdes också ett tag i ett rede. När två till slut låg i varsit rede och tomruvade plockade jag ner redena. Nu hänger de uppe igen men ingen av hönorna lägger ägg. Däremot har de ruggat ordentligt och då lägger de inte ägg vad jag har förståt. jag är ju relativt ny som hönsägare.

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte väl det att ni tar hand om lite ägg oxå och äter upp! Hur många hönor har ni? Verkar vara jättemånga. Förstår oxå att ni måste ta död på några ibland, de måste väl nästan bli som ens bebisar! Jag skulle nog inte kunna ha djur på det viset, jag är för vek...
  Här smälter det lite, lite granna så det tar nog tid innan våren är här på riktigt.
  KRAM

  SvaraRadera
 4. Ta gärna del av min dotters blogg och hennes hönsvärld! http://lenasj.blogspot.com/

  Vi hade gäss som simmade i ån här intill. En hona och två hanar, eller gåskarlar. Den som bestämde hette Adolf.. :-)

  SvaraRadera