måndag 13 september 2010

Äggätarhöna!!!

Stiliga, söta och duktiga Börta Bengtsson, vår bästa hönsmamma som har ruvat fram flera kullar med kycklingar, har  kommit på att det finns smaskigheter i äggen. Ägggula är proteinrikt och väldans gott tycker hönorna. Går ett ägg sönder är de snabbt framme och äter upp det. Men de har inte kommit på att de själva kan hacka sönder ett ägg...förrän nu då Börta har kommit på hur man gör.

Enklast vore att nacka Börta på stört innan hon lär de övriga hönorna att knäcka ägg, men jag vill inte ta bort vår bästa ruvhöna. De flesta hönorna vi har ruvar inte och dessutom är hon mycket bra på att ta hand om sina små.

Har testat med att fylla reden med plastägg, men Börta är smartare än så....hon ser vilka som är plastägg och vilka som är riktiga. Plastäggen struntar hon i och går direkt på de riktiga äggen.

När jag var ledig i sommar var jag ofta besökt hönshuset och tog bort äggen så fort de ruvats fram och har därmed klarat de flesta äggen, men nu jobbar jag och Börta har hela dagen på sig att sätta i sig de värpta äggen. Hon äter tack och lov inte alla äggen men det går åt ett ägg då och då...

I diskussionsforumet på Alternativ.nu har jag hittat olika tips på hur man kan råda bot på problemet. Ett tips gick ut på att hälla salt eller ättika i vattnet. Låter minst sagt märkligt, tycker jag....och låter inte heller så nyttigt för hönorna. Hon knäcker ju äggen för att komma åt äggulan, kan inte begripa hur ättika i dricksvattnet skall kunna bota det?!?!


Men några bra tips hittade jag också, bla att blåsa ut ett ägg och fylla med senap. Det har jag testat och Börta fick verkligen något att funder på. Men skulle behöva hålla på längre med den metoden för att ge mer långvarig effekt...om det nu går.

Tidigare i höst provade jag att stänga inne henne i en av ruvburarna, tillsammans med en vattenautomat och ett rede. När jag lade in det preparade ägget i redet rusade hon direkt fram och hackade hål på ägget.....men sen var det inte lika roligt. Hon tittade på ägget, gick en vända i buren, provade att hacka igen, tittade på ägget, gnuggade näbben i ströet....gick en vända i buren och tittade på ägget.... Senap var helt klart inte gott!!

Så metoden med senapsägg kan kanske funka. Jag skall göra ett nytt försök med att fylla flera ägg med senap och lägga dem i redena och sen fylla på med fler ägg allt eftersom hon gör sönder dem. Hoppas det ger avsedd effekt för som sagt, jag vill verkligen inte nacka fina ståtliga Börta Bengtsson....vår braiga ruvhöna...

Eller har ni andra tips på hur man kan "bota" äggätarhönor??

4 kommentarer:

 1. Vilken busig höna ;-) Har tyvärr inga tips till dig men lycka till!

  SvaraRadera
 2. hoho..vilken pirat..
  Än så länge gör inte mina så.Men däremot om någon släpper ett då är dom där och hackar is ig..

  SvaraRadera
 3. Har du provat att koka ägget så det blir riktigt varmt?Hackar hon hål och det rinner ut bränner hon sig!Mycket effektivt,då gör hon inte om det.Vi har testat./Ella.

  SvaraRadera