måndag 6 september 2010

Inlagda rödbetor....mums :-)

I lördags skördade vi stora och fina rödbetor som nu ligger skivade och inlagda i glasburkar. Burkarna skall få etiketter på sig och sen skall de ner i skafferiet som finns i källaren. Innan vi smakar på rödbetorna skall de få stå en månad. Men vi har fortfarande några burkar kvar från förra årets inläggning så det är okej att vänta lite.

Att göra inlagda rödbetor är väldans enkelt och det blir väldans gott. Och det går förhållandevis fort att göra. Vi gjorde inläggningen på 3,5 kg rödbetor men receptet här nedan är för 1 kg rödbetor.

Recept
1 kg skalade rödbetor (ca 1,3 kg oskalade)

Lag
1½ dl ättiksprit (12 %)
160 g socker
5 dl vatten
6 hela kryddnejlikor
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
pepparot
  • Tvätta rödbetorna utan att skala dem och eller skada rotspetsen. Behåll gärna även några cm av blasten.
  • Koka rödbetorna mjuka - ca 30 -50 min. Prova med en sticka.
  • Spola rödbetorna i kallt vatten och dra bort skalet. Det går mycket lätt att få av skalen under rinnande vatten.
  • Koka upp ättiksprit, socker och vatten med kryddorna.
  • Skiva rödbetorna (eller behåll dem hela) och lägg dem i steriliserade burkar och häll över lagen.
  • Sätt genast på locken och låt burkarna med de inlagda rödbetorna svalna.
Låt rödbetorna stå i ca en månad innan du börjar äta av rödbetorna.....mums  :-)


Vi tar även vara på blasten och bladen som jag förvällde och frös in var för sig.

Mor hackar rödbetsstjälk.....

 Det blev även en hel del rödbetsblad som hackades, förvälldes och frös in.

5 kommentarer:

  1. Vad spännande att ni tar vara på stjälkar och blast också. Hur tillagar ni dem sen? Som mangold? Är de lika goda som mangold?
    Ha det gott önskar Nyfiken i en strut:)

    SvaraRadera
  2. Mmm, gott, ska också lägga in mina rödbetor snart! Fin blogg du har, hit kommer jag tillbaka!

    SvaraRadera
  3. Jag äääälskar rödbetor! Helst bakade i ugn med chevre, honung och rostade pinjenötter. Vi brukar få av svärföräldrarnas skörd men nästa år ska jag sätta egna. Det går att baka både bröd och bakverk på dem också.

    SvaraRadera
  4. Madame C: Det var så länge sedan jag åt rödbetsblast så jag kommer inte ihåg hur det smakade...och inte smakade jag nu heller :)

    Men jag tänker mig att det passar fint att stuva eller ha i en paj...

    Martina: Välkommen till min blogg :)
    Visst är det gott med inlagda rödbetor

    Tove: Visst är det gott med rödbetor. Jag har några mindre rödbetor kvar i landet....skall prova att stoppa dem i ugnen med chevre och honung. Lät väldans gott :)

    SvaraRadera
  5. Nu har jag lagt in rödbetor efter ditt recept---skall bli spännande att smaka om en månad!

    SvaraRadera