onsdag 2 februari 2011

Ruvduktig höna och ruvprovarhönor


Nu är det inte långt kvar för Röda Ulla, om jag har räknat rätt på veckorna. Till helgen skall det förhoppningsvis komma ut små dunbollar ur äggen hon ligger på. Då har det gått 21 långa dagar för den ruvduktiga Röda Ulla.

Hade det varit sommar och varmt så skulle jag varit tämligen säker på att hon skulle få flera dunbollar att ta hand om. Men nu är det varken sommar eller varmt även om vi har hjälpt till lite med värmen med en byggfläkt. Så vi får hoppas att hon har lyckats att hålla äggen varma nog....hela tiden. Det räcker ju med att ett ägg blir nedkylt en enda gång för att livet skall gå förlorat.

Bara hon får minst en dunboll att ta hand om så hon får någon lön för mödan av att ligga platt i 21 dagar. För kycklingens skull så hoppas jag det blir minst två dunbollar, för fram tills de blir vuxna, vilket tar ungefär ett halvår, så tyr de sig mycket till varandra. Ensamma kycklingar har en tendens att bli lite väl "mammiga". Hönorna brukar inte uppskatta att de har en halvvuxen kyckling i hasorna. De ser gärna att de klarar sig själva efter nån månad.

Och hur gick det med Hulda och Gudrun som la sig att ruva för ett litet tag sedan. Hulda tröttnade efter en knapp vecka och Gudrun ännu snabbare. Gudrun har dessutom en hel del att lära sig när det gäller ruvandet. Hon verkar tro att det räcker med att ligga platt i redet....att äggen dessutom måste ligga under henne verkar hon inte greppa. Det var helt klart enklare att plocka bort äggen från Gudrun än från Hilda....

4 kommentarer:

 1. Tänk om vi skulle ligga platt på magen i 21 dagar. Fast det kanske vore lättare än att må illa i nio månader?

  SvaraRadera
 2. Verkar vara lite tidigt på året att lägga sig att ruva men går det så går det. Du kanske får satsa på en värmelampa om det blir för kallt.
  Vad jag saknar den spänning det är att vänta på när det var dags, men jag hoppas att du håller mig uppdaterad :-)
  Roger S

  SvaraRadera
 3. En av våra höns har luftruvat sedan i slutet av december. När nästa höna la sig i andra redet tog jag ur hönsen och plockade ner redena. Nu får vi se när de kommer i gång att värpa igen. Eftersom det är första året vi har höns ville vi inte ha kycklingar mitt i vintern. Gärna till våren dock. Ska bli kul att se hur det utvecklar sig med dina kycklingar!

  SvaraRadera
 4. Renée: Skulle nog bli väääääldigt långtråkigt att ligga still och inte göra nåt i tre veckor ;)

  Roger S: Tycker också att de har lite dålig koll på årstiderna. Men hon är inte första hönan som börjat ruva mitt i vintern. Förra vintern kläcktes Ann-Bertil i december ;-)

  Anna H: Det är ju helt klart lättare om de ruvar fram dem på sommaren....det är ju lite bättre temperatur ute då...oftast i alla fall :-)

  SvaraRadera