tisdag 9 november 2010

Muffins?


I helgen tog jag tillvara på vitkålen som jag hade skördat tidigare i höstas. Kålhuvudena har tills nu legat i kylskåpet och tagit plats. Var först lite orolig för att jag hade väntat för länge men det vara bara de yttersta lagen som hade börjat bli fula, resten av vitkålen var fortfarande fasta och fina.

Mina planer för kålen var att jag skulle prova på att syra den, men så vart det visst inte. Men nästa år...då minsann  ;-)
Istället skar jag vitkålen i större bitar och stekte bitarna i smör och lite salt. Sen åkte de in i ugnen tillsammans med någon matsked honung och där fick kålen vara tills den var helt genomstekt.


För att få lagom portionsstorlekar pytsade jag ut kålen i muffinsformar innan jag stoppade in kålen i frysen. Idag tog jag ut kålen ur muffinsformarna och la dem i en platspåse och sen åkte kålen åter in i frysen. När jag önskar honungsglaserad vitkål till middag är det bara att plocka fram en "kålmuffins".....mums   :-)


Att jag hade stekt vitkålen i möe smör insåg jag när även katterna tyckte kålen var god och bara ville ha mer. För grönsaker är inget som katterna äter frivilligt....i vanliga fall  ;-)

8 kommentarer:

  1. Har nog aldrig hört talas om katter som gillar kål. Ide´n om kålmuffins var ju smart! Med lite lingon till så blir det smaskens. Ps.Har du prövat finsk kållåda (pudding) någongång?

    SvaraRadera
  2. Smart! Bara du märker den ordentligt så du inte tar det för toscakakor sedan och tinar till fikat. ;)

    SvaraRadera
  3. Gillar vitkål i alla former o har nu snöat in mig på savoykål. Sååååå god att steka finstrimlad med lök, svamp, buljong o en skvätt grädde.

    SvaraRadera
  4. MoWe: Jag blev också minst sagt förvånad när de satte i sig kålen....tror det var smöret som jag stekte kålen i som gjorde det ätbart för katterna.

    Jag har inte provat finsk kållåda. Provar gärna...har du ett recept :)

    Tove: Mmmm....kål till kaffet....mums ;-)

    Madlar: Gillar också kål i alla de former...:)

    SvaraRadera
  5. Finsk kållåda: Koka en vanlig risgrynsgröt (men jag brukar ibland ha korngryn istället) Finhacka kålen, koka den i saltat vatten. Blanda kålen samt ägg och kryddor i gröten. Smaksätt med lite vitpeppar och salt. Fyll massan i en smord form, ringra lite sirap på ytan och grädda i ugn (200 grader). Servera med rårörda lingon.
    Mängd för en ugnsform
    Gröten: 1 dl ris 4 dl vatten 4 dl mjölk .
    6 dl kokt kål
    1 ägg

    SvaraRadera
  6. MoWe: Tack för receptet....det skall jag testa :-)

    SvaraRadera
  7. Mmmm, som på Medeltidsveckan!
    Tack för tipset, har också vitkål hemma och det här lät smaskens :-)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera