lördag 8 maj 2010

Spanar efter hjärtblad...

Fru Purjo kollar runt i grönsakslandet och letar efter små livstecken efter det som såtts tidigare i vår. Lite har allt kommit upp även om det ännu är svårt att tro att det om några månader kommer att finnas grönt i överflöd. Och det är nästan ännu svårare att tro på att det som odlas i nio bäddar kommer vara tillräckligt för att vi skall bli självförsörjande på grönsaker under ett helt år.

Men som "bevis" för att det faktiskt räcker är de bär och grönsakerna som finns i frys, skafferi och källare. Frysta och förvällda kålrötter, broccoli, blomkål, ärtor och bönor i olika varianter finns i frysen så det räcker fram till höstens skördeperiod. Det finns även några påsar av rabarber, hallon och vinbär till vårens muffins och pajer.

Och i skafferiet finns gul lök så det räcker ännu i någon månad och i jordkällaren finns chutney, äpplemos, inlagda rödbetor och syltat squash så det räcker en bra bit in på hösten. Tidigare i vår grävdes palsternackor upp och i jorden finns fortfarande svartrot kvar från förra årets sådd. Så även tidigt på våren, innan jag ens har börjat så, kan vi skörda och få färska grönsaker.

Det känns helt underbart att veta att med en arbetsinsats, som är långt mindre än man kan tro, så får vi grönsaker som är garanterat närodlat och fria från bekämpningsmedel, konstgödsel och annat som man inte vill få i sig tillsammans med sin mat.
Detta är livskvalitet för mig.....

Timjanbusken har fått fint sällskap av en akleja...och tyvärr även gräs...

Pärlhyasinten är blå och fin...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar