söndag 21 augusti 2011

Kokat äppelmos i dagarna två...


Mor och jag har ägnat halva helgen åt att koka äpplemos. Och det har gett resultat, minst sagt. I lördags när vi drog i gång arbetet efter lunch kunde jag inte ana att vi skulle få såååååå mycket mos av två halvdagars häng vid spisen.

Nu står möe äppelmos på bänken i köket och väntar på att få etiketter och bli nedburna till källarskafferiet, men det får bli i morgon eller senare i veckan. Nu orkar jag inte ens se åt alla burkarna...även om jag är nöjd vid tanken att de finns där.


Vi har inte fått så värst mycket äpplen i år, med ett undantag. Vårt tidiga äppelträd har otroligt många fina och stora äpplen, så det var liksom bara att passa på. Nästa år kanske inte skörden blir lika rik. Så ett litet överskott av mos skadar aldrig....och så skall mor ha sin del för arbetet.

Ett är då säkert. Det går undan när man har bra redskap och hjälp i köket. Min hushållsassistent är en klar favorit när det kommer till köksmaskiner och underlättar arbetet något otroligt.
Och den röda lilla klyftarmojängen är en klar favorit på mojängområdet. Med den gick arbetet med att klyfta och kärna ur äpplena snabbt, smidigt och snyggt. Är äpplena fina så är det bara att trycka till....tjopp... och så har man en blomma med klyftor kring kärnan. Har äpplet märken eller fått påhälsning krävs lite putsning med en kniv, men i år behövdes det knappt.


Kan även rekommendera att skaffa in så många byttor, mått och stora kastruller som arbetet kan behöva. Det underlättar om man slipper diska mellan varven för att genomföra hela kedjan från sköljning och klyftning av äpplen, kokande och mosande av äpplen, till kokandet av den sockrade sylten.


Receptet till äpplemoset har jag hämtat från Stora boken om safta och slylta, Ica bokförlag.

Vi avslutade arbetsdagen med att laga till en smarrig och snabblagad äppelpaj som vi åt med några rejäla skopor med vaniljglass. Var liksom en passande avslutning på den här helgen....

2 kommentarer:

  1. Låter underbart, visst blir man nöjd när man har gott om hemmagjorda produkter på lager. Jag ligger inte i närheten av dig, men lyckas ändå få till lite varje år=)

    SvaraRadera
  2. Jag har längtat ett helt år efter svenska äpplen, härligt att säsongen äntligen är här!

    SvaraRadera