onsdag 17 augusti 2011

Skörda bondbönor

I måndags började jag skörda bondbönorna. Jag hann bara med en liten del av landet men så här långt ser det mycket lovande ut. Det kan nog bli en riktigt bra skörd, som räcker vintern igenom.

Plockar ur bönorna ur skidorna...

Förväller bönorna i nån minut i kokande vatten...

Det är lite pill med bönorna då bönskidorna skall skördas från plantan, bönorna plockas ur skidan och sen skall "skinnet" som finns runt varje böna tas bort. Enklast är att förvälla bönorna i nån minut i kokande vatten och sen är skalet lätt att pilla bort. Lite som att skala mandel....
Det tar lite tid att ta bort det sega skalet från varje enskild böna, men det är helt klart värt arbetet.

Därefter breder jag ut bönorna på bakplåtspapper och låter dem svalna. När de är hyfsat torra åker de in i frysen för att styckfrysas. Dagen efter för jag över bönorna i en fryspåse, försluter och stoppar åter ner bönorna i frysen. Och så har vi förhoppningsvis bondbönor till nästa års skörd.


Styckfrysta bönor.

De styckfrysta bönorna har lagts i en fryspåse och skall nu ner i frysboxen i källaren.

Som sagt lite pill, men helt klart värt varenda minut. Bönorna är mycket goda och dessutom är de riktigt nyttiga med hög proteinhalt. Mums....

3 kommentarer:

 1. Oj. Det påminner mig om att jag ju också har bondbönor i landet. Jag har haft så mycket att göra på sista tiden och energin räcker inte till heller vad det gäller både jobb, familj och trädgård. Men från måndag blir jag hemma fram till det är dags för nedkomst om sådär 2 månader. Då ska jag väl ändå hinna?
  Fin bildserie...

  SvaraRadera
 2. Du får ta några bönor åt gången :-)

  SvaraRadera
 3. Precis vad jag sökte. Perfekt med bilder och allt.//Lasse

  SvaraRadera