söndag 17 april 2011

Newcastleviruset

I veckan ringde jag till Länsstyrelsen för att kolla om det fortfarande uteförbrud för hönor i Västra Götaland och det var det tyvärr. De hade helt nyligen hittat en duva i Vårgårda som bar på newcastleviruset.

Dessutom var de rätt övertygade om att fler fåglar än duvor sprider viruset med anledning av hur viruset har spridigt sig, vilket inte stämde med några flyttmönster för duvor. Men vilka fler fåglar som bär på viruset kunde hon inte säga. Tyvärr går det inte heller säga hur länge det kommer att vara utegångsförbud.

Jag lider med våra hönor som tvingas vara inne fastän våren har kommit sedan länge. Vintern och innevistelsen har varit lång för dem. De längtar nog starkt efter att få sprätta omkring i jorden för att leta efter små kryp och frön....om de nu kommer ihåg tidigare somrar.

Länsveterinären sa dock att det är ok att ha hönorna ute om vi kunde fixa så utegården får tak och att nätet på väggarna är såpass finmaskigt att inga småfåglar kommer in. Även viktigt att inte mata hönorna ute i hönsgården för att inte locka till sig djur som kan bära med sig viruset. Det senare är inga problem för det gör vi inte men att fåt tak på hela utegården är ett större projekt.

Vi har tak på en del av utegården så en tanke jag har är att sätta ett nät runt den delen. Då kommer de ut även om utrymmet blir betydligt mindre.

Planen för idag är att åka till några byggvaruhus och kolla vad som finns och se vad vi kan göra för en rimlig kostnad. För nu måste hönorna få komma ut snart. Och med tanke på att de inte kunde svara på hur lång tid det kan ta innan viruset försvinner för denna gång så kan det nog vara värt att göra en mer permanent lösning av något slag.

2 kommentarer:

  1. Bra med en uppdatering av läget! Vi har bara ca 6-7 mil till Vårgårda... =/ Mina hönor vantrivs ngt enormt inne... =/

    SvaraRadera
  2. Känns verkligen inge roligt att tvinga dem att vara inne när de egentligen borde få springa ut och in som de önskar...

    SvaraRadera