lördag 16 april 2011

Vårens första skörd...

De nya skotten visar var palsternackan finns...

Första skörden för i år blev några stora och fina palsternackor. De har fått övervintra i jorden för att skördas nu på vårkanten. På det viset får vi färska grönsaker tidigt på våren medan årets sådder med grönt växer till sig.

Då vi än så länge inte har växthus och ännu inte fått till några varmbänkar som kan ge tidig skörd av årets sådder så känns det lyxigt att få gräva upp palsternackorna.

Palsternackorna var fina, men spetsen saknades på de flesta....de hade blivit sorkmat..

I jorden har vi även svartrot och haverrot som väntar på att bli uppgrävda. Och vi skulle även kunnat skörda grön- och purpurkål, liksom brysselkål då de klarar vintern bra, men där hann haren före. Under långa och kalla vintern har haren käkat ner kålen till ett gäng stubbar. Till nästa vinter skall vi sätta upp stängsel runt landen...högt stängsel...ifall det blir lika möe snö under kommande vinter.

Men vad man skall göra med sorken vet jag inte. Är det någon som vet hur man kan hålla dem utanför grönsaksbäddarna och långt borta från grönsakerna? Tar tacksamt emot alla tips  :)

Palsternackorna var helt otroligt stora...men utan att bli träiga eller tråkiga...

5 kommentarer:

 1. Häftigt, låter du någon ligga kvar, får du blommor och frön också.

  SvaraRadera
 2. Och vad härligt med skörden! Dock har jag inga knep för sorken förutom många katter!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Har hängt här ett tag på din fina blogg utan att ge mig till känna men nu så :)
  Sanna Töringe tipsar i boken "Drömmen om en trädgård" om att blanda krossat musselskal i jorden när man planterar träd. Det borde rimligtvis funka även i grönsakslandet. Vi har sork här också och jag tänkte prova det här tipset. Koka musslor en fredag eller ta en utflykt till stranden!

  SvaraRadera
 4. Hej Ebba :-)
  Skall kanske låna lite av hönsen snäckskal som de får för att täcka deras kalkbehov....eller det kanske inte är samma sak ;-)

  SvaraRadera