onsdag 31 augusti 2011

En trött-trött grönkålsskördare


Det har lönejobbats intensivt sedan semestern tog slut, för ett par veckor sedan, och än har jag inte riktigt kommit in i rutinerna...eller snarare....vant mig vid tidiga morgnar, lång pendlingsväg och stressintensivt jobbande. Jag är trött, supertrött, nästan halvdöd när jag kommer hem på kvällarna.

Ok, det senare var kanske att ta i, men ett är då säkert, hjärnan har ingen ork för att formulera text och kroppen vill bara ligga utsträckt på en kökssoffa och göra absolut ingenting på kvällarna.

Jag har låtit hjärnan få vila lite, därav tystnaden i några dagar. Istället har jag "tvingat" ut min trötta kropp till grönsakslandet. Jag vill vara där och jag tycker det är väldans roligt att få ta hand om allt som växer i odlingsbäddarna....bara jag inte var så  trött.

Men det har faktiskt blivit en del gjort och när jag väl kommit igång med skördandet går det finfint och jag känner ro i min kropp och trötta hjärna.


Löken har kommit upp och ligger nu och torkar, bondbönorna är nästan färdigskördade, ärtor har plockats och spritsat. I går kväll var det dags att ta hand om grönkålen. Även där finns det mycket kvar att göra, men ett stort lass av finfin grönkål har blivit upphackat, förvällt och fryst.

Kan konstatera att det har varit en bra sommar för grönkålen. Den är vackert grönkrusig och visar få spår efter hungriga insekter. Fint det...

Och gott skall det bli att få äta grönkål till vintern...

lördag 27 augusti 2011

Klar...nästan!

Tågfållning
Klänningen blev klar...nästan....innan det var dags för oss att börja åka söderut till Blekinge och bröllopet. Fållningen sparade jag till tågresan. Blev lite kort om tid mot slutet så jag fick prioritera....

Fållningen blev klar på tågresan. Nästan! Fållen skulle varit färdig om jag inte hade tappat nålen. Den bara försvann! Borta! Så hittar ni en nål på ett gult Regina tåg så är den min. Bara så ni vet....

På pressbyrån fick jag köpt ett helt litet sykitt...bara för att komma åt en nål. Men måste ju ha en nål..

Nu är vi på hotellet i Karlshamn och snart är klänningen klar....

torsdag 25 augusti 2011

Bröllopsfin

Ärmmönstret ser lite lustigt ut och det är alltid lika spännande att se om det blir som jag tänkt det...

Maken och jag skall på bröllop i helgen. Tänkte först inte sy något nytt utan använda en sidenklänning jag sydde för ett par år sedan, till en annan bröllopsfest. 

Men när jag provade den insåg jag att klänningen passade bättre till bröllopet som hölls en varm högsommardag. Nu är det höst och det finns risk för kalla kvällar som gör sig bättre med en annan klänning. Dessutom hade klänningen krympt lite över bysten.

I måndags blev det ett besök till Gårda Textil där jag köpte ett finfint tyg i ylle, siden och viskos. Sen har jag ägnat veckans kvällar åt att klippa och sy och nu börjar jag närma mig slutet av arbetet på klänningen. Hade tänkt vara helt färdig ikväll...men vet inte om jag orkar sy mer.

Mönstret funkade fint och ärmen blev som jag tänkt mig. När jag ritade mönstret var jag lite orolig för det skulle bli för puffärmsaktigt...men ingen fara. Ärmen är smal även med sina sydda veck. Jag kunde nästan tagit ut svängarna lite till....men det får bli på nästa klänning.

Nu när lönearbetet har börjat igen efter den långa sommarledigheten har tiden för att sy minskat tämligen ordentligt och tröttheten infinner sig gärna tidigt på kvällen. Men modellen är ganska enkel att sy så det har gått hyfsat snabbt och jag använde ett mönster som jag tidigare hade sytt en klänning i. På så sätt sparade jag in lite på arbetstiden.

Även fram på livet har jag några sydda veck som sitter finfint...

Några förändringar har det blivit. Jag ökade kjolvidden lite och jag gjorde ett helt nytt ärmmönster. Kan ju inte sy en exakt likadan klänning två gånger  ;-)

Fint blir det och klänningen sitt perfekt. Bild på den färdiga klänningen kommer i morn...hoppas jag...

tisdag 23 augusti 2011

Jag har överlistat henne...


Äntligen! Nu har jag fått tillbaks min skrivbordssstol.....!!

Salix och jag har haft en kamp om skrivbordssstolen. Länge! Hon tycker den är hennes sovplats och jag tycker det är min stol. Jag lyfter bort henne och hon hoppar upp igen. Hon hårar ner och ibland har hon lämnat andra mindre trevliga "bevis" efter sig...blöta hårbollar. Och jag vill bara sitta vid min dator...

Jag blir trött och sur på hennes fasoner och hon blir trött och sur på mig för att jag inte låter henne vara ifred....suck!

Nu har hon fått en gosigt mjuk filt att ligga på. En filt som ligger mitt på skrivbordet, i centrum mellan makens och min datorplats. Och nu äntligen verkar det som om jag har fått tillbaks min stol. Salix stumpan har hittat en ny favoritsovplats. Gött!

söndag 21 augusti 2011

Kokat äppelmos i dagarna två...


Mor och jag har ägnat halva helgen åt att koka äpplemos. Och det har gett resultat, minst sagt. I lördags när vi drog i gång arbetet efter lunch kunde jag inte ana att vi skulle få såååååå mycket mos av två halvdagars häng vid spisen.

Nu står möe äppelmos på bänken i köket och väntar på att få etiketter och bli nedburna till källarskafferiet, men det får bli i morgon eller senare i veckan. Nu orkar jag inte ens se åt alla burkarna...även om jag är nöjd vid tanken att de finns där.


Vi har inte fått så värst mycket äpplen i år, med ett undantag. Vårt tidiga äppelträd har otroligt många fina och stora äpplen, så det var liksom bara att passa på. Nästa år kanske inte skörden blir lika rik. Så ett litet överskott av mos skadar aldrig....och så skall mor ha sin del för arbetet.

Ett är då säkert. Det går undan när man har bra redskap och hjälp i köket. Min hushållsassistent är en klar favorit när det kommer till köksmaskiner och underlättar arbetet något otroligt.




Och den röda lilla klyftarmojängen är en klar favorit på mojängområdet. Med den gick arbetet med att klyfta och kärna ur äpplena snabbt, smidigt och snyggt. Är äpplena fina så är det bara att trycka till....tjopp... och så har man en blomma med klyftor kring kärnan. Har äpplet märken eller fått påhälsning krävs lite putsning med en kniv, men i år behövdes det knappt.


Kan även rekommendera att skaffa in så många byttor, mått och stora kastruller som arbetet kan behöva. Det underlättar om man slipper diska mellan varven för att genomföra hela kedjan från sköljning och klyftning av äpplen, kokande och mosande av äpplen, till kokandet av den sockrade sylten.


Receptet till äpplemoset har jag hämtat från Stora boken om safta och slylta, Ica bokförlag.

Vi avslutade arbetsdagen med att laga till en smarrig och snabblagad äppelpaj som vi åt med några rejäla skopor med vaniljglass. Var liksom en passande avslutning på den här helgen....

lördag 20 augusti 2011

Gött mos...


Jädrans bra verktyg...

Idag har det kokats äpplemos i mängder. Mer om det i morn för nu måste jag ut i köket och ta hand om det sista....  :-)

fredag 19 augusti 2011

En tupplur är aldrig fel....



Idag har det öst ner större delen av dagen och kissarna passar på att ta sig en lat dag...typ sova större delen av dagen.

De kan verkligen konsten att ta det lugnt....väldans lugnt.

Vet inte om jag skall vara avundsjuk eller ej....men nog vore det bra att kunna ta en lat dag med ro utan att tänka på allt som borde göras.

torsdag 18 augusti 2011

Hönsmammor...


Erika har fått fyra dunisar och ett varierande antal extrakycklingar....

Fyra nya dunisar kläcktes i går och under natten som gått. Hönan Erika har fått tre gula och en grå...och som alltid är de otroligt söta. Hönshusets stora kycklingskara har därmed utökats ytterligare...

Erika verkar dessutom ha fått några bonuskycklingar. Ett par av Hildas kycklingar, som kläcktes för en dryg månad sedan, verkar tycka det är mysigt att vara inne i ruvbur igen. De håller sig gärna intill Erika som verkar acceptera dem. Kycklingar är såpass små att de fortfarande kan ta sig ut och in i ruvburen som de vill, så de behövde inte vara kvar i buren om de inte ville det.




Säga vad man vill om Hedemorahönor, nog är de ruvvilliga allt och de verkar inte vara så nogräknade med vems ungar de tar hand om. Vill en kyckling få värme så ställer man förstås upp, verkar flertalet av hönorna tänka. Inte ens när kycklingarna uppenbart inte är ens egna protesterar de. Hildas kycklingar är bra mycket större än Erika nykläckta dunisar...det går liksom inte att ta fel.

För ett tag sedan skrev jag om turerna kring Börta Bengtsson och hennes kycklingar och nu händer det alltså igen. Erika har under dagen titt som tätt fått påhälsning av kycklingarna som kläcktes tidigare i sommar och några av dem verkar även vilja övernatta hos henne.


Även hönan Agda ställer upp som extramamma när Röda Ullas kycklingarna skall sova. Röda Ulla har börjat sova på pinne och det vill inte riktigt kycklingarna göra...eller rättare sagt de övriga hönorna på pinnen ser gärna att det är "barnfritt" på översta pinnen och kycklingarna får snällt välja en annan sovplats. Och det blev under Agdas vingar.

Agda hade ursprungligen en kyckling att värma om natten och nu har hon tre, fyra till. Inte heller Agda verkar ha något emot att ta hand om några fosterkycklingar. Under dagen håller kycklingarna sig däremot helst intill sina respektive hönsmammor, men under natten är de tydligen mer flexibla och pragmatiskt lagda i val av hönsmor.

Som nykläckt dunis är man varken stor eller stöddig...

Börtas alla tolv kycklingar däremot är nu så stora att de inte söker sig till någon höna för värme under natten. Istället ligger de tätt, tätt tillsammans....och det verkar funka bra det med.

Summa summarum....önskar man sig en ras som är ruvvillig och dessutom är bra på att ta han om sina telningar så kan jag varmt rekommendera Hedemora.

onsdag 17 augusti 2011

Skörda bondbönor

I måndags började jag skörda bondbönorna. Jag hann bara med en liten del av landet men så här långt ser det mycket lovande ut. Det kan nog bli en riktigt bra skörd, som räcker vintern igenom.

Plockar ur bönorna ur skidorna...

Förväller bönorna i nån minut i kokande vatten...

Det är lite pill med bönorna då bönskidorna skall skördas från plantan, bönorna plockas ur skidan och sen skall "skinnet" som finns runt varje böna tas bort. Enklast är att förvälla bönorna i nån minut i kokande vatten och sen är skalet lätt att pilla bort. Lite som att skala mandel....




Det tar lite tid att ta bort det sega skalet från varje enskild böna, men det är helt klart värt arbetet.

Därefter breder jag ut bönorna på bakplåtspapper och låter dem svalna. När de är hyfsat torra åker de in i frysen för att styckfrysas. Dagen efter för jag över bönorna i en fryspåse, försluter och stoppar åter ner bönorna i frysen. Och så har vi förhoppningsvis bondbönor till nästa års skörd.


Styckfrysta bönor.

De styckfrysta bönorna har lagts i en fryspåse och skall nu ner i frysboxen i källaren.

Som sagt lite pill, men helt klart värt varenda minut. Bönorna är mycket goda och dessutom är de riktigt nyttiga med hög proteinhalt. Mums....

tisdag 16 augusti 2011

Varför delta på Medeltidsveckan på Gotland?!

Det finns många anledningar att klä upp sig i medeltidskläder och delta på Medeltidsveckan på Gotland. Förutom nöjet att få klä sig i fina kläder kommer här ytterligare några anledningar....i bildformat. Håll till godo...



All god mat...
 

Vännerna som vi har lärt känna under Medeltidsveckan

Kapitelhusgården är ett verkligt favoritställe under veckan. Här nöter vi bänk mycke och länge. Alltid finns det något att titta på och här träffar vi på våra vänner. Mat och dryck finns, liksom hantverk och marknadsstånd....










Alla fina hus och miljöer i Visby...och inte minst alla ruiner som ger näring till fantasier om en annan tid..







Att få se alla fina kläder...allt från vikingakläder till knektar i renässanskläder...



Ta del av andras kunnande i olika hantverkstekniker...


Härlägret utanför ringmuren




Vara med på en spännande rekonstruktion av slaget då Valdemar Atterdag intog Visby 1361, under ledning av historieprofessorn Dick Harrisson.


Å så alla fina rosor och stockrosor som växer utmed fasaderna på Visbys slingrande gränder...