onsdag 30 juni 2010

Bokrummet i Haga

Det finns en underbar liten bokhandel i Göteborg som heter Bokrummet i Haga. Det är helt "livsfarligt" att gå in där. Jag och maken har då aldrig lyckats gå in där utan att komma ut med ett större lass böcker.

De har ett spännande sortiment med svenska och utländska böcker om hantverk, konst, historia, design, mode, foto och mycket annat, med titlar som man vanligen inte hittar i de stora bokkedjorna. Dessutom  har de riktigt trevliga priser så jag har aldrig kännt mig annat än rik när jag går därifrån. Rik på det sättet som man känner sig när man har fyndat fina och intressanta böcker.

Denna gång hittade jag en bok om örtkryddor, Annas örtagård - om glädjen att odla och använda kryddor, av Anna Bergström, en kokbok, Från jord till bord - odlarglädje och matlust, av Stina Algotson och Janne Hansson och en bok om brödbak, Bröd för alla sinnen - baka hemma med tradition och känsla, av Stina Algotson, Janne Hansson och Fredrik J Karlsson.

Nu skall jag krypa upp i soffan och bläddra i mina nyinköpta böcker....

Äntligen en äggkorg

Jag har tänkt länge att en äggkorg vore bra, till och med vääääääldigt bra att ha när jag går till hönshuset för att hämta ägg. Tills nu har jag plockat in äggen genom att bära dem i mina händer eller genom att stoppa dem i jackfickan. När det varit riktigt många ägg som väntat på att bli inplockade så har det varit nervöst att få med sig alla äggen.

Men jag får erkänna att jag har tappat mer än ett ägg på vägen mellan redet och kylskåpet. Hamnar de i gräset brukar äggen klara sig fint, vilken otrolig hållbar konstruktion ägg är, men de gånger jag har tappat ägget på köksgolvet har det oftast inte gått lika bra. Då har jag fått skrapa upp ägget från golvet och steka äggröra, som jag sen har serverat hönorna. De tackar och tar emot och har nog inget emot att jag är lite klantig eller saknar äggkorg. För äggröra är gott....det tycker även hönorna.

Ibland räcker inte händerna riktigt till och då har jag stoppat ner äggen i mina fickor och tänker att det här är ingen bra lösning, snarare en synnerligen obra lösning. För det blir ju så kletigt om äggen går sönder i jackfickan. Tack och lov har jag bara vid ett tillfälle glömt kvar ägg i jackfickan. Men när jag gick emot dörrposten och fick höra ljudet av ägg som gick sönder kom jag dock ihåg vad jag gick och bar på....men då var det ju liksom lite försent. Kladdigt var bara förnamnet....

Men nu har jag äntligen en äggkorg, inköpt i går på Balders Hage i Göteborg. Det bidde en trådkorg som rymmer mer ägg än vad våra hönor kan prestera under en dag, men den är fin och en korg kan ju inte vara hur liten som helst.

Cafébesök i määääääääääängder....

Något som jag verkligen gillar är att sitta på ett mysigt café och dricka cappuccino och äta någon gott i sällskap av vänner eller med en bok eller sticket. I går fick jag nästan en överdos av detta.....på en dag lyckades maken och jag "klara av" fem caféer i stora staden Göteborg i sällskap av vänner, böcker och sticke. Underbart  :-)

Mellan cafébesöken lyckades vi faktiskt köpa det som behövdes köpas även om jag inte direkt uppskattar att springa runt i affärer. Men med många fikapauser gick det över förväntan och några av shoppinguppdragen var inte heller så plågsamma. Mer om detta kommer sen  :-)

tisdag 29 juni 2010

Väl värt ett besök, del 5

Igår gjorde vi en semesterutflykt till Varnhems klosterkyrka. Först blev det fika i mysiga klosterkaféets trädgård och därefter en snabb titt in i klosterkyrkan och klosterruinen. Varnhem är lite av ett favoritbesöksmål under somrarna. Att kombinera gott fika eller en god lunch med ett besök på en historiskt mycket intressant plats är oslagbart tycker jag. Och inte blir upplevelsen sämre av att landskapet runt kyrkoområdet är underbart vackert....sommaridyll i kubik  :-)

Klosterkyrkan är en gravkyrka för flera medeltida kungar och en drottning ur den Erikska ätten och även Birger Jarl och Magnus Gabriel De la Gardie ligger begravda här tillsammans med sina fruar. Det finns mycket att titta på och även bra med information om man vill fördjupa sig i historien....

Utanför kyrkan finns resterna efter det som varit ett munkkloster, ett Cistercienserkloster (varken lätt att uttala eller att stava till ;-)

Så har ni vägarna förbi så kan jag rekommendera ett stopp i Varnhem och dess intressanta och vackra kyrka  :-)

söndag 27 juni 2010

Arg, argare...Yngvild...

Det finns mycket att titta på och förundras över om man sitter på översta pinnen i hönshuset. Berit, Tut, Anna-Lena, Lisa-Flisa och Peter undrar nog vad det tagit åt Yngvild. De kommer ihåg henne som en tämligen lugn och snäll höna, men nu är hon nästan galet arg på allt och alla.

I går blev även Yngvild och hennes kycklingar fria från sin bur och det första Yngvild gjorde var att jag runt stackars Agda så fjädrarna rök. Hönorna skrek, kycklingarna pep och dammet och ströet for omkring!! Men det var inte bara Agda som blev utsatt för Yngvilds ilska....alla hönorna fick nyp i rumpan och några fjädrar lossryckta....ojojoj!! Det var bara tupparna som klarade sig från att bli runtjagade i hönshuset.

Yngvild verkar tro att hela hönshuset är hennes område....tidigare var det området inom buren som hon skyddade mot alla "inkräktare". Men sedan hon blivit utsläppt så går gränsen för hennes revir vid hönshusväggarna.

Idag har det lugnat ner sig något i hönshuset men fortfarande blir Yngvild som galen när hon får se Agda....medan deras kycklingar verkar mest undra vad morsorna håller på med. Agdas och Yngvilds kycklingar har inte lika stora problem att hålla sams men de inte får "leka" med varandra när hönsmammorna är i närheten.

lördag 26 juni 2010

Väl värt ett besök, del 4

På midsommarafton besökte vi Falekvarna, med dans kring midsommarstången och agilityuppvisning, men roligast av allt var nog att de hade startat den gamla vattendrivna mjölkvarnen och malde ekologiskt råg, spelt och emmer. Jag köpte råg och emmer (en gammal vetesort) och blev alldeles gladlycklig. Att hitta mjöl som är gjort på ekologiskt och närodlat säd och som dessutom blivit till mjöl genom att säden malts i ett yttepytteliten vattendriven kvarn är LYX i min värld  :-)



Falekvarna har inte bara en kvarn....eller rättare sagt hade inte bara en kvarn. Längs det lilla forsande vattendraget låg det ett pärlband av kvarnar och då, för länge sedan, var det hit bönderna transporterade säden för att få den mald.


Idag är det ett fint besöksmål, där man kan gå längs vattendraget och titta på resterna efter kvarnarna och på lördagarna går det även att besöka en av de mer välbevarade kvarnarna för att se den i drift. Då skall det även gå att köpa mjöl. Vi lär återkomma för att köpa mer mjöl....skall bara provbaka på det först. Jag har stora förväntningar på brödet  :-)

Mer information om kvarnmiljön hittar du här....


torsdag 24 juni 2010

Nu händer det saker....

Ojojoj...!! Jag tog bort kompostgallerburen från Agdas och hennes kycklingar och släppte dem "fria". För nu är de såpass stora (men fortfarande väääääldigt mycket mindre än Agda) att de kan hoppa upp på en pinne och även hoppa ut och in till utegården. Då utegården ligger en våning ner behöver kycklingarna vara stora nog att de kan hoppa/flyga upp för "trappan" som tar hönorna upp till ingången som sitter närmare två meter upp ovanför markytan. Inte helt praktiskt för små kycklingar men inga problem för hönor, så länge de har något att klättra på.

Agda blev helt till sig när hon kunde röra sig fritt och inom loppet av två minuter hade hon kollat runt i hela hönshuset minst fyra gånger, provsuttit sovpinnarna en efter en, flaxat med vingarna så jag trodde att hon trodde hon kunde flyga, varit ute en vända på utegården (missade vad som hände där då jag fortfarande stod kvar inne i hönshuset....jag hann liksom inte med i turerna....men det lät som om det var något tjafs där ute), blivit intensivt uppvaktad av tuppen Rickard, "sandbadat" i ströet, hittat en massa godsaker både här och där som hon inte tog sig tid att äta upp....och så fortsatte hon runt medan kycklingarna stod kvar på "sitt" område och fattade absolut noll. VAD HÄNDE???

Agda ömsom lockade på kycklingarna, ömsom burrade upp sig för att varna de andra att inte komma för nära, samtidigt som hon for runt i hundra knyck. Efter några minuter så stannade Agda upp lite grand och försökte locka till sig kycklingarna. Hon stod i ena hörnet av hönshuset, helt nära utgången till hönsgården, medan kycklingarna stod kvar i andra ändan, i det som tills nu hade varit deras barnkammare.

Det var bara den rödbeiga kycklingen som efter lite tvekande tog mod till sig och rusade, hysteriskt pipande, tvärs igenom hela hönshuset fram till mamma Agda, som tog med sig kycklingen ut och in genom utgången...några gånger. Det var fint att se att kycklingen hängde med och lätt kunde flyghoppa upp för "trappan". De övriga fyra kycklingarna stod kvar i sitt hörn och fortsatte högljutt pipa efter sin mor...medan Agda lockade och lockade i sitt hörn.


De fyra som inte vågade ta sig fram till Agda, kände sig uppenbarligen totalt övergivna och otroooooooligt osäkra utan den trygga kompostgallerburen som de levt hela sina korta liv i. De tog därför det mindre smarta beslutet att ta sig in i en annan kompostgallerbur, dvs in till Yngvild, troligen med förhoppningen att möta tryggheten igen. Men att hälsa på hos Yngvild är inget jag skulle rekommendera med tanke på hur ilsk Yngvild är mot allt och alla, utom sina egna kycklingar och mig.

Hon har plockat många fjädrar från hönor som vågat sig för nära hennes bur. Men det hade visst kycklingarna glömt bort och pressade sig in till Yngvild (kycklingarna är nu så stora att de får jobba för att komma igenom gallret) och fick förstås ett varmt mottagande av Yngvild som jagade runt dem tills de lyckades, hysteriskt skrikande, pressa sig ut ur buren igen. Men nu är de tack och lov så snabba så hon inte kunde få fatt i dem....så ingen kyckling blev hackad. De vart bara än mer panikslagna.

Men strax efter detta så gav Agda upp försöket med att få med alla sina kycklingar ut till hönsgården utan gick tillbaks till de fyra som var kvar, med den rödbeiga hack i häl. Och plötsligt så vart allt lugnt igen....som om inget hade hänt!?!

Under hela spektaklet satt Öt, Stina den stora, Anna-Lena och Berit på första parkett, eller snarare på översta pinnen, och tittade på allt....troligen hade de kungligt roligt åt karusellen av händelser som ägde rum nedanför dem ;-)

Här kan du läsa vad jag tidigare har skrivit om kycklingarna....

tisdag 22 juni 2010

Skräpmat...

Bild lånad från www.svt.se

Inte heller kråkor mår bra av skräpmat!!

Genom att föda upp sina ungar på allt för mycket på bröd, pommes frites andra matrester, som de hittar efter oss, får kråkungarna i sig för lite protein och de utvecklas inte som de ska. Sorgligt och tankeväckande...

måndag 21 juni 2010

Ljust dygnet runt....nästan

Sommaren är en härlig årstid på många sätt, bland annat uppskattar jag att det är ljust nästan dygnet runt. Jag påverkas starkt av ljuset och så här års skulle jag kunna hålla på dygnet runt....till skillnad mot november, december då jag knappt är vaken.

En stor fördel med att det är ljust länge är att jag hinner med att njuta av trädgården även efter en lång arbetsdag i stora staden. Under vinterhalvåret existerar verkligheten utanför huset fyra väggar bara på helgen...på vardagarna är det bäckmörkt när jag åker hemifrån och lika mörkt när jag kommer hem.

Men inte nu....så underbart!!  :-)

söndag 20 juni 2010

Svåra beslut...


Fem tuppar är för många för de hönor vi har, i synnerhet som tre av hönorna är utom räckhåll då de är inburade tillsammans med sina kycklingar. Att vi har valt att ha så många tuppar är för att minimera risken för inavel, men med fem tuppar skulle vi behöva ha minst 20 hönor eller helst ännu fler. Förhoppningsvis får vi fler hönor nu, men innan kycklingarna är stora nog för att vara intressanta för tupparna så är det vinter igen.

Nu har de mest populära hönorna det inte lätt, stackar lilla Pauline har knappt några fjädrar kvar på ryggen och hon börjar bli flintskallig och även gamla Berit ser tuffsig ut. De tupparna som står lägst i rankingen måste tjuva sig till stunder med hönorna, vilket inte är så snällt mot hönorna. Detta har lett till att hönorna inte gärna hoppar ner från pinnarna. För sitter de kvar på pinnen är skyddade från allt för intensiv uppvaktning från tupparna. Och så skall det inte vara....

Så idag fick tuppen Mattias lämna jordelivet för att hamna i hönshimlen, om det nu finns någon sådan. I vanliga fall hamnar övertaliga tuppar i grytan, men Mattias hann bli för mycket familjemedlem så det går inte att äta upp honom. Så han blev begravd nere i slänten bakom ladugården.

Vädret styr...

Vädret styr mitt liv just nu. Idag är det uppehåll och vindstilla, så nu skall jag ut till grönsakslandet och fixa. Jag vill att ytterligare tre grönsaksbäddar som skall bli grävda och få träsarg innan sommaren är över. Arbetet med sommarjackan får vänta till kvällen eller till nästa regniga dag  :-)

lördag 19 juni 2010

Sommarjackan

Det är har varit ett riktigt innesittarväder idag och jag passar på och jobbar vidare med min sommarjacka som förhoppningvis blir både regn- och vindtät. En jacka som skulle passa fint idag då regnet öser ner utan uppehåll.

Arbetet med jackan har stannat av helt ett tag nu när jag varit totalt kycklingfokuserad/fixerad. Vädret har desutom varit för bra för att sitta inne så jag har hellre hållt till i hönshuset och i grönsakslandet. Men inte idag....för idag har jag umgåtts med symaskinen nästan hela dagen. Och det är riktigt roligt att se jackan ta form. Fickor, krage och dragkedjan är på plats och livet är ihopsytt. Just nu håller jag på att sy stickningarna som finns längs alla sömmar. Fortfarande en hel del kvar att göra där och så skall det ju vara armar på jackan också.

Så här lång så blir modellen precis så som jag hade tänkt mig när jag skissade den på caféet i början av maj. Även passformen på jackan är kanon. Hoppas jag är lika nöjd när armarna är på plats  :-)



fredag 18 juni 2010

Många blev det....


En nykläckt kyckling har inte mycket koll, varken på sig själv eller sin omgivning. Det finns nog bara en sak som de är programmerad för och det är att hålla sig så nära sin hönsmamma som möjligt. För hos henne finns det värme och skydd. Men inte ens det verkar så enkelt för en nykläckt kyckling. Inte när man är så liten att man mest dimper ner på rumpan för minsta lilla....

Första dagen så bryr de sig varken om mat eller vatten utan dimpgungar mest och försöker fokusera på var hönsmor är någonstans. Men redan under andra levnadsdygnet så har de fått bättre styrsel på sina ben och kan nästan förflytta sig efter egen vilja även om de far iväg som dammråttor när hönsmor sprätter och gräver med benen efter mat i ströt.

På tredje dagen börjar kycklingarna på alvar få ordning på sina ben och de visar stort intresse för hönsmors kluckande och lockande när hon visar vad som är ätbart....

Börta Bengtsson har nu elva dunbollar att ta hand om. Jag visste att hon låg på många ägg men inte att de var såååå många. Hon har inte varit ute ur redet nån gång när jag varit på besök i hönshuset, så jag har inte haft möjlighet att räkna äggen. Men det gick ju bra, trots många ägg. 

När Börta har alla kycklngar under sin mage och vingar så ser hon stor, lugn och stabil ut. Med Börta som hönsmamma får de små liven en trygg och bra start :-)

Börta har fullt upp

Igår hände det saker i Börta Bengtssons rede, inte för att jag fick se så mycket av det, men jag kunde plocka bort ena tomma skalet efter det andra. Så uppenbarligen kläcktes det kycklingar under hela dagen och det verkar ha gått väl, för inga fler kalla ynkliga små kycklingar utanför redet.

Nu i morse avslöjade Börta att hon minsann har satt hönshusrekord i antal framruvade kycklingar. Exakt hur många kycklingar Börta har hann jag inte riktigt se för hon var snabb när hon var ute för att dricka vatten. Börta är en duktig hönsmamma som inte vill vara ifrån sina kycklingar.

Men om jag inte räknade helt fel så skall hon ha minst åtta, kanske nio vimsiga små dunbollar - gula, svarta och nån brun. Kvar i redet låg ytterligare ett par ägg. Få se om det blir någon med dem.

Det lär för min del bli täta besök till hönshuset idag med.... :-)



torsdag 17 juni 2010

Mullvad

Katterna fångar även djur som de inte äter, så som grodor, näbbmöss och mullvadar. Idag kom Salix hem med en mullvad som hon lämnade på gräsmattan framför huset. Katterna tycker tydligen inte de smakar så gott.

Mors hund hade däremot inget emot att ta vid efter Salix och tänkte leka med mullvaden. Men det satte jag stopp för och räddade det lilla djuret från att bli biten och grävd på. Istället bar jag ner den bakom ladugården och där får han bo...en bra bit från grönsakslandet ;-)

Det var ett tufft litet djur, som försökte bita och gräva sig igenom mina arbetshandskar. Mullvad är inte ett djur man plockar upp och gosar med utan skyddshandskar...

Det gick inte så bra....

Den lilla kycklingen som jag hittade i går utanför redet klarade sig inte. Kanske var den inte riktig färdigutvecklad. För gulan skall dras in i buken under de sista dagarna i ägget, men det hade den inte riktigt gjort.

Förra sommaren hittade jag också en kyckling som hade kommit bort från redet och inte lyckats ta sig tillbaks. Under de första två dagarna är de mycket hjälplösa och kan knappt gå. Även den här kycklingen hamnade helt livlös på värmeflaskan, invirad i en handduk (bilden här ovan).

Den hade visat yttepytte små livstecken när jag tog upp den, men jag hade inte stora förhoppningar för den då. Den var allt för nedkyld trodde jag. Men efter några timmar på värmeflaskan kvicknade kycklingen otroligt nog till och jag kunde rätt snart lämna tillbaks den till sin hönsmamma :-)

Nu har jag precis varit ute hos hönsen och den ruvande hönan Börta Bengtsson för att kolla att det inte hänt fler missöden med ägg och kycklingar, men allt såg bra ut. Börta ligger fortfarande på många okläckta ägg och när jag stack handen under henne för att kolla läget kunde jag även känna en liten kyckling röra sig.

Idag kommer det bli täta besök till hönshuset....

onsdag 16 juni 2010

Intensivvård

När jag besökte hönshuset ikväll hittade jag ett kyckling som hade kommit halvvägs ut ur sitt ägg, tyvärr hade ägget hamnat en bit utanför redet. Hur den har hamnat där kan jag inte begripa, möjligen att Börta Bengtsson har rumsterat runt så mycket att ägget rullat ur redet.

Jag plockade upp ägget med kycklingen för att kolla om den levde, och det gjorde den men den var mycket kall. Jag värmde den i min hand och tog in den för "intensivvård".

Nu ligger kycklingen inne i en handduk på en värmeflaska. Den har börjat få upp kroppstemperaturen men tyvärr så visar den inte längre några livstecken. Den får ligga kvar ett tag till i handduken så får vi se om den överlever. Jag hoppas den lever och att den klarar sig.

Det hör antagligen till naturens gång att inte alla kycklingarna i en kull klarar sig, men jag vill så gärna försöka rädda den lille....även om det skulle vara "onaturligt".

Rotjakten fortsätter

Nu när vädret har blivit mer utevänligt, med sol och värme, har jag återupptagit min jakt på rotogräsens rötter i kryddlandet. Snart är det färdigrensat för denna gång, men jag lär snart behöva rensa igen för kvickrot är inte så lättdresserat som jag hade önskat ;-)

Men det är inte bara rotogräsen som växer i krydd- och grönsakslanden. Även det som jag vill skall växa där har vuxit fin-fint. Lök, svartrot, haverrot och palsternacka har alla tagit sig bra och morötternas hjärtblad att är näpet gröna. Under "tälten" växer kålen skyddade från kålfjärillen och stör- och vaxbönorna har också vuxit fin-fint. Bondbönorna har till och med börjat att blomma. Japp :-)

måndag 14 juni 2010

För mycket mat!

Om jag skulle sammanfatta den här dagen så skulle det bli - möte, mat, möte, mat, möte och så ännu mera mat! Nu är jag tvärmätt och mosig i skallen....

Vi ses i morn :-)

söndag 13 juni 2010

Flytta väggar...

I morse när jag dammsög på andra våning kom jag på hur det borde se ut på andra våning. Och det är inte alls som det ser ut nu!! För nu är det väl endast sovrummet som funkar bra. I övrigt är det mest mörkt och trångt och med allt för många döda utrymmen som inte används. Men så skulle det inte alls behöva vara om planlösingen hade sett annorlunda ut. Helt annorlunda!

När jag stod där med dammsugaren väsnades vid min sida kom jag på hur det borde vara. Planlösningen alltså! Men det skulle innebära att flera väggar behöver flyttas eller tas bort.

Först förkastade jag idén men när jag hade dammsugit klart och funderat ytterligare några minuter på det hela tog jag upp det med maken...han köpte det rakt av.

Så då är det ju bara att sätta i gång. Men först skall vi bara renovera klart i hallen upp till andra våning samt avsluta renoveringen av köket, sen är groventrén i stort behov av nån form av isolering och alla fönster behöver kittas och målas om, och de är ju några stycken. Och sen behöver vinden tilläggsisoleras och husfasaden målas om....och säkert något mer som jag inte kommer på just nu. Men sen...sen....skall vi ha en mer funktionell planlösning på andra våning....så bra :-)

De växer fort, fort...

Agdas och Yngvilds kycklingar mår alla fint och de växer fort, fort. Men det går fortfarande se att Agdas fem kycklingar kom två till fyra dagar före Yngvilds kycklingar. Agdas dunbollar är betydligt större än Yngvilds fem.

Alla tio kycklingar har fått vingpennor och de är alla pigga och otroligt snabba. Det är näst intill omöjligt att fota dem, för de aldrig är stilla...i synnerhet inte när jag sticker ner kameran i buren.

Snart skall även den tredje hönan, Börta Bengtsson, få kycklingar. Om allt går som det ska kommer hon troligen att få de första kycklingarna på tisdag. Skall bli så spännande och se hur många hon får :-)


lördag 12 juni 2010

Säng för jättar...

Dagens fys-pass bestod av att såga till oändligt långa brädor till lagom långa längder och spika ihop dem till en "säng". Då sängen mäter 360 cm på längden ser den ut att passa fint för sagornas jättar, men är snarare tänkt att fungera som bädd åt kål, bönor och andra grönsaker.

Jag skall snickra ihop ytterligare två sängar/sargar, som skall oljas in innan de bärs ut för att rama in de sista tre bäddarna i grönsakslandet. När de alla är på plats har jag totalt 11 bäddar, vilket kommer att ge tillräcklig odlingsyta för att vi skall kunna vara helt självförsörjande på grönsaker. Med god marginal...

Lördagsfrukost

Maken och jag äter lördagsfrukost och ger oss tid att sjunka djupt ner i våra tidningar. Men vad ser jag när jag lägger ner tidningen för att ta mig en andra smörgås? En Salix med nosen 3,52 cm från osten!!

Salix brukar vara en väluppfostrad katt som snällt sitter på sin stol och vänter på att godsakerna skall komma till henne. Inte brukar hon smyga upp på bordet, inte! Hon trodde väl att vi inte skulle lägga märke till henne när hon smög fram mellan blommor och krukor. Eller så var hon helt enkelt mycket medveten om att vi var helt omedvetna om allt annat än våra tidningar. Skulle nästan gissa på det senare...

För när jag väl tittade upp från min tidning och såg en kattnos väääääääääldigt nära osten såg hon otroooooooooooligt oskyldig ut.

Jag? På väg mot osten!?? Nä....men... hur kan du tro någon sånt? Jag ville bara sträcka ut mig lite här mellan blommorna...ju...!!