måndag 31 maj 2010

Vill höra små pip...

Jag står och hänger över Agdas rede och försöker lyssna mig till om det har kläckts några kycklingar under dagen. Men det verkar som om jag får vänta ännu en dag, minst, på de små dunbollarna. För inte ett endaste litet pip hördes från några nykläckta kycklingar. Eller sover de??

Bara nu Agda inte låtit äggen blivit kalla under de tre veckor som hon har ruvat. Jag tror dock inte jag behöver bekymra mig om det, för jag har knappt sett henne utanför redet sedan hon lade sig platt på äggen.

Även Yngvild kommer snart att få ta hand om kycklingar, om allt gått som det ska, för hon lade sig på ägg bara någon dag efter Agda. Även om det var lite struligt i de första dagarna så tror jag även hon har ruvat äggen mycket duktigt. Men de första dagarna trodde hon tydligen att ruva var något man gjorde på dagarna medan man på natten satt och sov som vanligt på översta pinnen.

Hoppas, hoppas att allt har gått vägen för både Agda och Yngvild. För nu längtar jag efter kycklingar :-)

Här kan du läsa mer om det jag skrivit om hönsens ruvning...

söndag 30 maj 2010

Arbetsdag i grönsakslandet

Idag har grönsakslandet fått all min uppmärksamhet och det har gett resultat - åtta bäddar är så här långt helt klara. Idag har jag sått rödbetor, gulbetor och vitbetor, samt satt gul lök. Bondbönorna har fått stöd i form av några gamla spaljéer och bäddarna med kål har fått "tält" över sig i form täckduk som hålls uppe av elrör i plast. Sen har jag rensat bort ogräs i landet som ramar in grönsaksbäddarna och planterat ut förkultiverade dahlior i mängder. Känns så fiiiint att se hur allt börjar komma på plats :-)

Men det finns fortfarande några dagars arbete kvar i grönsakslandet. Två bäddar som har grävts fram skall få träsarg runt sig och sen planerar jag för att ytterligare en bädd skall grävas fram ur gräsmattan. Och kryddlandet behöver totalsaneras på rotogräs. Jag har än så länge bara grävt upp halva kryddlandet och tömt det helt på växter - ogräs som kryddor.

Jag gillar verkligen att få hålla på med mitt grönsaksland, men det känns i ryggen att jag har grävt och fixat större delen av dagen. Så nu ligger jag i soffan med datorn på magen och bloggar och tar det lite lugnt :-)

lördag 29 maj 2010

Villakvarteret i hönshuset....

Nu har tredje hönan lagt sig att ruva på ägg och ytterligare en kompostgallerbur har ställts i ordning i hönshuset. Det börjar likna ett villakvarter med redena som små villor och burarna som staket runt de minimala trädgårdarna.

En bur till får plats i hönshuset men sen är det stopp. Tur att det är sommar så de övriga mestadels är ute, för det börjar bli lite trångt :-)

Men i början av maj så trodde jag inte någon höna skulle lägga sig på ägg....då väntade och väntade jag på att någon skulle bli sugen på att ruva....

För någon dag sedan lade sig även Börta Bengtsson på ägg i ett överfullt rede, och hamnade i den tredje kompostgallerburen. Jag lyckades peta ut de fyra plastäggen, innan jag ställde redet på plats i buren, men även förutom de äggen så är det väl många ägg kvar i redet. Men Börta verkar kunna täcka dem alla...plattare än någon annan höna ;-)

Hon är ju dessutom en van hönsmamma som har ruvat fram tre kullar under sin tid i hönshuset. En mycket duktigt hönsmamma som tar väl hand om sina kycklingar. Så med Börta kommer kycklingarna få en bra start på livet.

Börta brydde sig heller inte ett dugg om att hamna i en kompostgallerbur...hon har som sagt varit med förr. Agda och Yngvild som skall bli hönsmamma för första gången tyckte det först var lite obehagligt men efter att försökt komma igenom gallret i en kvart så gav de upp och lade sig på äggen igen. Sen har de också accepterat livet som burhöns...

I det andra redet ligger Yngvild på ägg sedan 12-13 maj och nån gång i slutet av nästa vecka skall hon förhoppningsvis ha fullt upp med att ta hand om sina kycklingar.

I första kompostgallerburen ligger den röda hönan Agda på ägg sedan 11 maj och hennes kycklingar kommer förhoppningsvis ut ur sina ägg under tisdag, onsdag nästa vecka. Det skall bli spännande och se hur många kycklingar hon får :-)

Så här ser Yngvild ut när hon inte ligger på ägg. Hon kom till hönshuset som en halvvuxen höna september 2008. Detta blir hennes första kull.

Här är Agda tillsammans med Silvia. Och även Agda kommer att få sin första kull om en vecka.

Här är Agda som en röd liten dunboll tillsammans med sina bröder Peter och Bengt och deras hönsmamma Ulrika. De kläcktes i april förra våren. Tupparna och Agda lever och frodas i hönshuset, men Ulrika dog tyvärr i hönsförlamning i höstas.

När Börta Bengtsson sitter på pinnen ser hon ut så här. Här syns hon tillsammans med de ljusa hönorna Öt och Tut. Till skillnad mot Börta så har varken Öt eller Tut varit intresserad av att lägga sig på ägg. Börta och Öt kom som halvvuxna hönor till hönshuset i februari 2008 och Tut är hönshuset första kyckling och kläcktes juli 200.

En närmare presentation av alla höns och tuppar som lever sina liv i hönshuset hittar du här....

Här kan du läsa varför vi sätter de ruvande hönorna i burar...

Hembakt är bäst :-)

Tredagarsprojektet brödbak är avslutat och avnjutet. Det blev gott, gott och plastpåsebröden, som finns att köpa på våra stora livsmedelsaffärer, kan inte konkurrera på några vis. Och då är det inte för att jag vill skryta över mina bedrifter i brödbakning. utan snarare för att jag är mer än förundrad över att de stora bagerierna "lyckas" göra så smaklösa och intetsägande matbröd.

Och inte blir man lyckligare av att läsa innehållsdeklarationerna på köpebröd....i vilket fall som helst blir jag bara mer än övertygad om att bröd skall vara hembakt...punkt!!

Surdeg
Det är roligt att baka med surdeg och det är inte så kinkigt som att baka med jäst. Ett surdegsbak kan få ta sin tid och det är inte heller lika viktigt att vätskan skall hålla en viss temperatur.

Denna gång tog det som sagt närmare tre dagar från det jag väckte liv i surdegarna på torsdagskväll tills jag fick smaka på ett färdigtgräddat bröd idag. Igår blandade jag till de två degarna, en vete- och en rågsurdeg, som jag knådade i min hushållsassistent och som sen fick jäsa närmare en halv dag. Igår kväll formade jag degen till tre limpor och ställde in dem i kylen för att långsamt jäsas. Men ena halvan av vetesurdegen kavlade jag ut till knäckebröd som jag gräddade på stört i går kväll. I morse åkte de färdigjästa limporna in i ungen i en trekvart och till förmiddagsfikat så var det dags att smaka på det.

Det blev kaffe och med rabarberkräm från gårdagens kok som marmelad till brödet....och så några skivor ekologisk ädelost. Gott, gott.... :-)

Tidigare har jag skrivit om...
...mjöl från Västergötarna - som har gott ekologiskt mjöl..
...hushållsassistenten och bakbordet - som är så underbara hjälpmedel när man bakar...
...och att det finns för mycket E-nummer i köpebröd...

Förklä....

Med tanke på hur himla huslig jag har blivit sedan jag blev med hus och gård så är det nästan ett måste att jag investerar i ett snyggt och praktiskt förkläde. Kanske något liknande som jag hittade på den här bilden.... ;-)

Ha en bra dag alla :-)

fredag 28 maj 2010

Styckfrysning

Jag gillar det översta smala facket som finns i frysen. Det är väl tänkt att man skall frysa iskuber där men det struntar jag i. Jag använder det tunna facket till att styckfrysa frukt, bär och förvällda grönsaker istället. Idag är det rabarber som har styckfrysts.

Mor och jag har skurit rabarberslantar och därefter spridit ut dem på flergångsbakplåtspapper och strött lite socker över. I morgon när rabarbern är djupfrysta häller jag över dem i fryspåsar. Bakplåtspappret gör det lätt att samla ihop och ösa ner dem i påsar. Enkelt och smidigt!

En stor fördel med att styckfrysa är att jag lätt kan ta ur så mycket jag önskar av de frysta bären eller grönsakerna ur fryspåsen. Annars blir det lätt att allt blir en enda stor sammanhängande isklump....

Efter rabarberinfrysningen var det dags att ta sig an degen som har stått och jäst i några timmar vid spisen. Det blev en hög med knäckebröd och några limpor. Bröden ställde jag in i kylen för att de skall jäsa tills i morgon då de skall gräddas. Längtar efter att få sätta tänderna i nygräddat bröd.

Grönsaksodling med förhinder...

Hade tänkt ägna dagen åt fixa klart i grönsakslandet, men först bara MÅSTE jag:
1. dammsuga hallen och köket - fanns liksom inget att välja på så som det såg ut...
2. ge hönorna vatten - det hade blivit tomt i vattenautomaten under natten och de får inte vara utan vatten...
3. starta tvättmaskinen - det förelåg viss explosionsrisk då tvättkorgen var mer än knôfull...
4. åka till ICA och handla mat - var helt nödvändigt då både ost och fil var slut....kan inte leva utan dessa matvaror...
5. köpa dragkedja till sommarjackan - den måste ju bli klar innan sommaren är slut... och då måste jag ha dragkedjan så jag kan sy vidare...sen...
6. baka kokostoppar och fika med mor - efter att allt fixande och handlande var vi gravt fikasugna....

Därefter kunde jag äntligen ta mig an grönsakslandet, men då hade ju halva dagen gått och det fina vädret räckte bara till att göra i ordning en grönsaksbädd. Men jag fick i alla fall planterade ut de förkultiverade grön- och purpurkålen. När temperaturen sjönk under 10 grader och det började regna var det liksom dags att gå in och trösta sig med lite nykokt rabarberkräm...japp ;-)

Kokostoppar med kakao

Det blev kokostoppar till kaffet i förmiddags. Jag förnyade mitt recept på kokostoppar med att tillsätta kakao i smeten. Det blev gott men tror faktiskt det kan bli ännu bättre om man hackar i mörk choklad istället. Det skall jag prova nästa gång...

Förutom kakao så hade jag Herman, kokos och ägg i smeten. Här hittar du ett recept på kokostoppar utan kakao. Det är bara att hälla i så mycket kakao som du tror passar för dina smaklökar...eller prova med att hälla i chokladhack :-)

torsdag 27 maj 2010

Matar surdegarna

Brödet är slut så i morn skall det bakas. Jag har startat två surdegar, en vete- och en rågsurdeg, från mina surdegsgrunder. Även Herman fick lite omtanke och blev "matad" med vetemjöl, socker och mjölk. Surdegarna får stå på bänken med en handduk över sig tills i morgon.

I morn åker surdegsgrunderna in i kylen igen till nästa matningsdags, om en vecka eller så. Medan de två surdegarna, som jag skall baka ett ljust och ett mörkare bröd av, kommer att hamna i hushållsassistenten med ytterligare vatten och mjöl, samt salt och kanske lite brödkryddor. Få se vad jag hittar på.

Även knäckebrödet är slut, men jag har nog inte tid för att kavla ut några i morn. Jag lär behöva ägna större delen av de kommande dagarna åt att så färdigt i grönsakslanden samt få ner de förkultiverade grönsakerna och blommorna i jorden. Det är hög tid för det nu, men å andra sidan är jag vääääldigt sugen på hembakt knäckebröd....få se hur jag prioriterar min tid ;-)

Äppleblom

Hur ljuvligt söta är inte äppleblommorna? Blir smått lycklig av att se deras rosa knoppar och vita blommor. Och mycket äppleblom blir det i vår trädgård då vi har flera gamla och stora äppleträd. Fler bilder kommer när de alla stor i full blom :-)

onsdag 26 maj 2010

Vill ha en långsammare vår...

Å...vi har redan kommit till slutet av maj! Hur gick det till? Vart tog den här månaden vägen? Och vart tog april vägen....eller hoppade vi över april?? Jag bara undrar....

Det går på tok för fort. Jag vill sakta njuta av våren och se när alla blommorna slå ut. Jag vill förundras över den rena och intensiva grönskan. Och jag vill hinna längta efter sommaren. Men dagarna rusar förbi som om de hade bråttom. Eller är det jag som behöver sakta ner på farten??

Tygfunderingar....

Förra sommaren var det enfärgade linnetyger som gällde, men i år har jag fått dille på blommiga bomullstyger. Det här charmiga tyget hittade jag i en tygaffär i stora staden.

Sen har jag grävt fram ett otvättat mörkblått jeanstyg i mina tyggömmor, som jag också är sugen att sy en kjol av. Hittade även ett vävt band som är riktigt snyggt ihop med jeanstyget, men jag har ännu inte landat i hur kjolmodellen skall se ut.

Har även ett rosarutigt tyg som jag köpte förra sommaren. Tyget skulle bli somrigt fin som blus, vilken skulle passa fint till en kjol i jeanstyget. Men då tror jag inte att kjolen skall ha några folkloreband....hmm. Funderar och funderar....:-)


Halva nöjet med att sy mina egna kläder är att fundera ut vad jag skall sy och sen konstruera mönstren. Det är kreativt och roligt.... :-)

tisdag 25 maj 2010

Frukost på pinnen...

Hönsens lyxliv....de får frukosten serverad på sängen....eller jag menar på pinnen ;-)

måndag 24 maj 2010

I fall ni glömt ;-)


Överreagerade...

Jag hittade ett litet, runt och blankgrått föremål på köksgolvet som jag undrande plockade upp. Den ärtstora saken var mjuk och först kunde jag inte alls begripa vad det var för något.

Sekunden efter insåg jag att jag stod och klämde på en fästing som var mycket mätt och belåten. Jag är inte så sjåpig när det gäller insekter och sånt utan kan plocka upp och gulla med spindlar och andra småkryp utan större problem men min reaktion när jag insåg att jag höll i en fästing var rätt komisk. Med en rysning kastade jag iväg det lilla djuret tvärs över köket och det kliade i olustigt i fingrarna bara vid tanken att jag stått och testklämt en fet fästing.

En något överdriven reaktion kan jag tycka nu, för den var ju uppenbarligen mätt och troligen helt ointresserad av att sätta sig fast för att suga blod. Så med andra ord tämligen harmlös för mig...

Nu är jag mer bekymrad över katterna. För med all sannolikhet är det en av dem som har bidragit till att fästingen var så stor och rund. Hur känsliga är katter mot fästingar och de sjukdomar de sprider? Någon som vet?

Hemsida om bra mat

Köpstoppsbloggen tipsar om en webbplats som skall fungera som en "guide till mat att lita på" - Mat & smak. Där måste jag botanisera runt...hoppas den håller vad den lovar :)

"mat&smak är en samlingsplats för oss nyfikna konsumenter. Här får du kontakter, kunskap och inspiration kring mat som du kan lita på, framställd med äkta stolthet och bra råvaror. Bra mat, helt enkelt."

söndag 23 maj 2010

Osannolikt grönt...

Fälten är osannolikt gröna...och hagarna är likaså osannolikt gula av oändliga mängder maskrosor. Skulle nog vilja säga att landskapet är osannolikt vackert så här års ;-)
Centrera

Charmiga besvär

Idag är vädret gråare, blåsigare och svalare än det varit de senaste dagarna och jag håller mig gärna inne. Under morgonen har jag ägnat mig åt att konstruera mönstret till sommarjackan. Arbetet flöt på fint tills en Felix damp ner med smutsiga tassar mitt på mönsterpappret. Min lille söte Felix är verkligen expert på att veta var jag har mitt fokus. Men det är sällan någon större idé att flytta på honom....han kommer tillbaks som en liten jojo och lägger sig där han bestämt sig för att ligga...dvs där han är mest i vägen.

Istället flyttar jag tassar och svans allt eftersom jag drar mina blyertsstreck och skjuver honom hit och dit på papperet. Felix bryr sig inte det minsta så länge han får ligga där han vill ligga....mitt på pappret ;-)

lördag 22 maj 2010

Trädgårdsarbete....

Idag har trädgården fått all min uppmärksamhet...och jag är helt slut! Ryggen ömmar och benen pirrar. Men roligt är det att få greja runt i blomster- och grönsakslanden, i synnerhet som det ger resultat.

På morgonen sådde jag mangold, persiljerot samt satte ännu några rader med gul lök. Därefter åkte jag och mor till handelsträdgården, som finns i vår lilla by, och köpte två plommonträd och en uppstammad minisyren. Jag hade lätt kunnat köpa några träd och buskar till...

Syrenen hamnade i ett blomsterland som behövde få lite höjd och plommonen grävdes ner i gräsmattan och kommer om några år att bidra till att trädgården blir lummigare. Sen ser jag även verkligen fram emot att få skörda och äta plommon. Maken och jag har i flera år sagt att vi måste köpa några plommonträd...för det är ju så gott med plommon.....men det har inte blivit så mycket mer än prat. Men idag blev det gjort! Gött!!

Resten av dagen har jag ägnat åt att rensa bort rotogräs och maskrosor i blomsterlanden, vilka har varit aningens försummade under de senaste sommarna. Mitt fokus har framför allt legat på att odla grönsaker. I sommar skall det även bli ordning på blommorna, hade jag tänkt, men idag blir det inget mer fixande i trädgården för nu behöver jag räta ut ryggen. En vända runt i trädgården orkar jag nog ändå med...måste ju kela lite med mina nya älsklingar....plommonträden :-)

fredag 21 maj 2010

Närbild...

Förpackningar...

Läs gärna Bondjäntans blogg och det hon skrivit om förpackningar. Bra skrivet och jag håller fullständigt med att det är tramsigt värre när förpackningsindustrin försöker få oss att tro att mer förpackningar av frukt och grönt skulle leda till en bättre miljö. Hur tänkte de då??

Vi kanske istället skulle handla mer ekologiskt, närodlat och närproducerat och även köpa grönt och frukt efter årstid. DET bidrar nog snarare till en bättre miljö...inte ännu mer förpackningar!!

Skynda, skynda...

Nu skyndar årstiderna förbi! Nästan så jag tror de försöker komma ikapp efter den långa, långa vintern. En vinter med ständig kyla och snö och som jag aldrig trodde skulle släppa taget om vår del av världen. Det var först i slutet av mars som snön försvann, men då gick det å andra sidan förvånansvärt fort. Jag var övertygad om att det skulle ta bra mycket längre tid för de, minst sagt stora, snöhögarna att smälta bort.

Sen kom april med en sval vår som lät de tidiga vårblommorna växa och blomma länge och väl. Och visst är det härligt med en långsam vår där vårens blommor verkligen får tid på sig och man själv hinner inse att nu har våren kommit. Samtidigt saknade jag de där riktigt varma vårdagarna som april oftast bjuder på. Men inte i år...det fortsatte att vara svalt, tills för en knapp vecka då kom sommarvärmen med besked. Nu går det nästan lite väl fort och tulpanerna har inte mer än slagit ut i sin färgprakt innan de drunknar i all grönska från perennerna. Jag misstänker även att tulpanerna inte direkt är överförtjust i värmen och kommer troligen att blomma över tämligen fort, om det inte blir svalare igen.

Men jag klagar inte - tvärt om. Jag njuter för fullt av värmen och att det räcker med en blommig kjol och ett linne för att gå ut i trädgården. Inget påbyltande med tjocka tröjor, mössor eller vantar. Underbart :-)

Hoppas du också har en härlig och somrigt varm fredag :-)

torsdag 20 maj 2010

Gröt!

Jag hade helt glömt bort hur gott havregrynsgröt är. Det var ett tag sedan jag kokade gröt, men nu har jag ätit det i tre dagar i rad. Kan inte låta bli...för att det är så gott och så går det snabbt att laga till när man kommer hem hungrig från jobbet.

Jag kokar gröten på ekologisk havregryn, mjölk, lite salt och en halv näve russin. Gröten blir vääääldigt god när man kokar den på mjölk och lagom söt med russinen....och så skall det serveras hemlagad äpplemos till...japp :-)

onsdag 19 maj 2010

Jord under naglarna...

Eftermiddagen har tack och lov även bjudit på långt mer trevligare upplevelser än den upprördhet jag kände när jag läste om hur grisarna behandlas i köttindustrin.

I kväll har det varit härligt sommarvarmt och jag har grejat runt i grönsakslandet och sått fyra sorters morötter, vaxbönor, störbönor och brytbönor samt satt lök. Vilka sorter jag har sått hittar du här...

Sen har kålen som jag sådde i miniväxthus i slutet av april fått flytta ut i skuggan på verandan, tillsammans med dahlior och tagetes. Nu skall de långsamt få vänja sig vid solens UV-strålning och till helgen skall de förhoppningsvis hamna i jorden.

Just nu sitter jag på verandan med en kopp te och njuter av att det är vindstilla och alldeles ljummet. Det kom ett stilla, varmt regn förut som fick mig att tänka på högsommarregn....ljuvligt.

Köttindustrin!

Maken och jag köper allt mindre kött och när vi gör det så skall det vara ekologiskt eller vilt, men allra helst äter vi kött från egna djur. Just nu har vi bara höns men det skall bli fler djur.

Efter att jag läste på SVT hemsida att mer än 25.000 griskultingar dör i Danmark per dag, varav många av dem svälter ihjäl, blir jag än mer övertygad och angelägen om att vi skall ha fler egna djur för kött. Men även att vi skall äta mer vegetariskt.

Jag tycker det är helt ofattbart att vi behandlar djuren på detta sätt. Det är så vidrigt så jag finner inte ord för det och jag vill INTE vara en del av det som sker inom köttindustrin. För att få ett stopp på det här måste vi alla bli mer medvetna och göra mer aktiva val när vi köper kött...och vi måste vara beredda på att betala mer för köttet.

För upphör vi att köpa billigt kött från djur som har levt under dessa förhållanden så kommer djurhållningen att bli bättre.....

Vadmal känns så fel...

Sommaren har kommit till stora staden. Härligt varmt och soligt och alla är somrigt klädda med bara armar och tunna skor. Men när jag åkte hemifrån i morse var det svalt och yllejackan kändes helt rätt.....men det gör den inte längre. Inte ett dugg! Bara på tok för varm. Bär och släpar på det tjocka yllet och önskar att sommarjackan fanns på riktigt och inte bara som två meter tyg och en skiss på ett block.

Får nog dyka ner i garderoben när jag kommer hem och gräva fram min gamla sommarjacka, även om den håller på att ge upp, och se till att få fart på symaskinen så min nya sommarjacka blir klar. För nu har sommarvärmen kommit....

tisdag 18 maj 2010

Förtrollande...

Fru Purjo har stått i slänten bakom ladugården och lyssnat nedåt träddungen...helt fascinerad. Hur kan en liten pippi få fram en sådan variation av läten. Nästan så att jag har svårt att tro att det bara är en enda fågel. Det låter mer som om det var minst tio småfågelarter i en och samma fågelkropp.

Fågelns sång kombinerat med utsikten över dalgången, som skymtar fram i kvällsdiset, gör det hela än mer förtrollande. Blir så lycklig och tänker att livet är underbart och att jag har hittat mitt lilla paradis på jorden....en liten gård som om våren har en näktergal som sjunger i slänten bakom ladugården....

måndag 17 maj 2010

Kompostgallercell


Yngvild och Agda har hamnat i varsin kompostgallercell med rede, mat- och vattenskål. Vi "burar in" hönorna för att de skall få vara ifred med sina ägg och kycklingar utan att det för den skull kommer helt ifrån den övriga i hönsflocken. Burarna består av kompostgaller som är lätt att hantera och flytta...

Innan vi började med detta hade vi hiskeliga problem med hönor som fortsatte fylla på med fler ägg hos de ruvande hönorna. Det gick i och för sig rätt lätt att åtgärda genom att märka upp de ägg som hönan ruvar på och plocka bort övriga ägg. Men nu slipper den ruvande hönan få besök av andra hönor. För det var ett knöande och bökande på hönorna när den ruvande hönan ofrivilligt lämnar plats åt de besökande hönorna. Det slutade allt som oftast med äggröra...

Sen har vissa ruvande hönor lite problem med att komma ihåg i vilket rede de har sina ägg. Efter sina mat- och bajspauser blev det inte alltid rätt ägg de lade sig på. För ett par år sedan hade vi tre, fyra hönor som ruvade samtidigt. Ibland låg alla hönorna och knödde i samma rede och ibland i var sitt rede....det blev inga kycklingar den gången. Bara krossade ägg...

Sen får även de nykläckta kycklingarna en lugnare och bättre start innanför gallret. De får ha sin mat ifred och deras hönsmamma kan inte börja sova på sittpinnarna innan kycklingarna kan flaxa upp på sittpinnarna. Men gallret är såpass glest att kycklingarna kan springa ut och in som de önskar och lär känna övriga i hönsflocken....

Sen när kycklingarna är stora nog för att kunna hoppa upp på pinnarna eller klarar att ta sig ut och in från hönsgården lyfter jag bort gallret.

Gräsmattan blommar...

Fru Purjo tycker maskrosor och tusenstjärnor gör sig fint i gräsmattan. Tur att gräsklipparen är sönder så de får växa i fred ;-)

Naturskyddsföreningen hemsida finns det tips på hur vi kan bli en miljövänligare trädgårdsmästare....bland annat ger de tips om hur vi kan klippa gräsmattan miljösmartare.



Är mjölken sur?

När Fru Purjo misstänker att mjölken kan vara sur, dvs datumet har gått ut, så slänger hon inte mjölken i vasken utan först rådfrågar hon katten Salix. En liten skvätt i kattens matskål och om då Salix gladeligen slickar i sig mjölken så är den inte sur. Luktar hon däremot bara på mjölken och går därifrån...då är mjölken sur och kanske inte så lockande att dricka. (Men som Hannele påpekade...den går troligen fortfarande att att baka med :)

Salix kan inte med sur mjölk....inte ens filmjölk, fetaost eller andra mjölkprodukter som är det minsta sura i sin natur faller inte damen i smaken. Det skall vara söt mjölk annars får det vara. Felix går däremot inte alls att lita på beträffande detta då han gärna sätter i sig filmjölk och andra syrade mjölkprodukter.

söndag 16 maj 2010

Kemikalier!!

Alla dessa kemikalier som används i matindustrin!! Bisfenol är ett hormonstörande ämne som tydligen används i plastlacken i konservburkar och läskburkar. Känns inte alls bra och jag hoppas verkligen att det blir ett förbud för att använda ämnet, så som det nu pratas om på regeringsnivå.

Och så får vi även hoppas att kemikalien inte ersätts av något annat lika otrevligt ämne....

Äggröra

Fru Purjo "lyckades" tappa två ägg i golvet...suck! Men det var bara att skrapa upp äggen och lägga det i en kastrull och göra äggröra....med äggskal och allt. För hönsen tycker äggskal är finemang och jag är rätt övertygad om att de anser att man INTE skall ta bort äggskalen när man gör äggröra.

Skall nu gå ut till hönsen med äggröran och se vad de anser om saken ;-)

Väl värt ett besök, del 2

Fru Purjo har besökt ett underbart litet museum, Tidaholms museum, som nu under sommaren har en utställning om Rockabillykulturen. Helt klart värt ett besök.

Museet har även en basutställning som också är värd en runda. Jag blev helt fascinerad av deras enorma smedja, bild finns längre ner.